Zdravie

Vyčerpanosť vážne ohrozuje ženské zdravie

"Takmer polovica žien sa neustále cíti vyčerpane. Tento stav môže viesť k vážnym zdravotným problémom. "

Zuzana Lobotková, 5. februára 2016 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Takmer polovica žien v tichosti trpí problémami so spánkom. Domnievajú sa, že nepotrebujú lekársku pomoc, pretože nespavosť pokladajú za vedľajší efekt starnutia. Nespavosť sa totiž často spája s menopauzou. Odborníci však varujú, že nedostatok spánku môže byť príznakom vážneho zdravotného problému.

Môže za to menopauza?


Zmeny hladín hormónov môžu viesť k návalom horúčavy, nočnému poteniu a zmenám nálady. To všetko sťažuje spánok. Nedostatok spánku zvyšuje riziko vzniku cukrovky typu 2. Avšak len jedna žena zo štyroch, ktorá má problémy so spaním, sa obráti na svojho lekára. A pritom 46 percent žien trpí problémami so spánkom, v porovnaní s 36 percentami mužov.

Ženy majú aj väčšiu pravdepodobnosť, že sa v noci prebudia. Následkom problémov so spánkom je podráždenosť. Narušená noc je často spôsobená spánkovou poruchou apnoe, ktorá prináša chrápanie a nebezpečenstvo zastavenia dychu. Tehotenstvo a menopauza zvyšujú u žien riziko, že budú touto diagnózou trpieť.

Neliečená apnoe porucha môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako je mŕtvica alebo infarkt. Ak sa nelieči, že by mohlo viesť k vážne zdravotné problémy, ako je mŕtvica alebo infarkt. Rovnako ako chrápanie a nespavosť, medzi príznaky patrí aj nepokoj v nohách, únava, depresia, bolesti hlavy a bolesti svalov.

Profesor John Stradling, expert na spánok z Oxfordskej univerzity, povedal: „Mnoho žien si nie je vedomých, že môžu mať spánkového apnoe, čo znamená, že prichádzajú o lekársku pomoc. Je dôležité poradiť sa s praktickým lekárom. Čím skôr, tým lepšie.“

Neignorujte problém


Je ľahké viniť z problémov so spánkom zmeny ročných období, a to najmä v zime. Celkový nedostatok povedomia okolo príznakov spánkovej poruchy apnoe a jeho vplyvu na zdravie človeka môže znamenať, že mnoho ľudí trpí v tichosti.

Harvardská štúdia 59 000 žien v strednom a vyššom veku navrhuje, že tie, ktoré spia menej ako šesť hodín, majú vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu. Príčinou je, že prezápalové cytokíny, látky spojené s cyklom spánku a bdenia, majú tiež vplyv na metabolizmus glukózy. Nedostatok spánku by sme teda určite nemali ignorovať.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zanedbaná dentálna hygiena sa môže podpísať na zdraví
V Amsterdame otvorili prvý hotel pre hráčov počítačových hie
Samuel Tomeček vydal nový album Nespím
Študent obral Google o 12.000 dolárov a ich vlastnú doménu

Komentáre