Zdravie

Ako je to s pitným režimom, ide len o módu?

"V odpovedi na to, koľko piť, sa presne nezhodujú ani odborníci. A viete, kto je aquaholik?"

Alena Klepochová, 23. apríla 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


V médiách aj diskusiách sa čoraz častejšie možno stretnúť s pojmom aquaholik. Má ísť o ľudí, u ktorých sa dodržiavanie pitného režimu mení na posadnutosť. Za heslo aquaholikov by sa pravdepodobne dalo považovať pitie minimálne dvoch litrov vody denne. Čo je však móda a čo reálna potreba človeka, respektíve, môže nám veľa vody naozaj uškodiť?

V odpovedi na to, koľko piť, sa presne nezhodujú ani odborníci. Aj napriek tomu, že sa odporúčané denné množstvá príjmu vody v jednotlivých krajinách líšia, pretrváva zhoda, že 1,5 až 2 litre tekutín denne poskytujú adekvátnu hydratáciu a umožňujú telu doplniť denné straty vody. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča príjem 1,4 až 4,5 litra vody za deň. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín zase 2 až 2,5 litra vody za deň.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Vo všeobecnosti platí, že dospelý človek by mal vypiť asi 30 až 40 mililitrov tekutín na 1 kilogram telesnej hmotnosti za 24 hodín, aby mohol jeho organizmus bez problémov fungovať. Potreba tekutín je však veľmi individuálna a je závislá od mnohých faktorov. Denná potreba sa môže pohybovať od jedného litra na deň v prípade človeka so sedavým zamestnaním, ktorý konzumuje prevažne zeleninové, obilninové jedlá s nízkym obsahom soli až po niekoľko litrov za deň pri človeku, ktorý konzumuje príliš slanú alebo sladkú stravu s malým obsahom tekutín a vysokým obsahom energie a fyzicky intenzívne pracuje alebo športuje.

Voda – základ života


Jedno však platí pre každého, a to, že piť treba. Voda tvorí v organizme prostredie a optimálne podmienky pre nepredstaviteľný počet chemických a biochemických procesov. V skutočnosti je v organizme najviac zastúpenou látkou – v priemere tvorí 60 percent telesnej hmotnosti, no jej objem sa pohybuje v rozmedzí od 45 až do 75 percent. Celkový objem vody v tele klesá s vekom, u novorodencov je jej podiel najvyšší a naopak, u jedincov starších ako 50 rokov, najnižší.

V našom miernom klimatickom pásme stratíme prostredníctvom dýchania, potenia, moču a stolice približne 1,5 až 2 litre vody denne, preto je nevyhnutné zabezpečiť jej opätovný príjem. Ten môže pochádzať z čistej minerálnej a pramenitej vody, pitnej vody, rôznych nápojov, ovocia a zeleniny a ďalších potravín. Je dôležité dbať aj na skladbu pitného režimu, ktorého základom by mala byť čistá minerálna alebo pramenitá voda s optimálnym množstvom minerálnych látok ako je vápnik, horčík, sodík a podobne.

Podľa gastroenterológa MUDr. Petra Minárika sa ako pomôcka pre oprávnený príjem tekutín dá použiť pravidlo podľa nasledovnej jednoduchej schémy. Tieto čísla vyjadrujú bazálny príjem tekutín, ktorý nezohľadňuje zvýšenú potrebu z iných príčin
• 7 – 10-ročné deti: 60 ml tekutín na kg telesnej hmotnosti,
• 10 – 13-ročné deti: 50 ml na kg telesnej hmotnosti,
• 14 rokov a viac: 30 – 40 ml na kg telesnej hmotnosti.

Komentáre