Zdravie

Viete, ktoré vitamíny vám pomôžu bojovať s bolesťami chrbta?

"Bolesti chrbta sú trest za to, ako macošsky sa správame k našej chrbtici."

Alena Klepochová, 28. októbra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer


Bolesti chrbta sú jasným signálom organizmu, že dlhodobo a systematicky robíme niečo nesprávne. Väčšinou je to držanie tela. Výsledkom je, že bolesti „krížov“ sú druhou najčastejšou príčinou práceneschopnosti. V skupine pacientov nad 45 rokov je to tretia najčastejšia príčina invalidizácie a v skupine pacientov do 45 rokov dokonca prvá.

„Bolesti chrbta sú trest za to, ako macošsky sa správame k našej chrbtici. Sedavý spôsob života, jazdenie autom, málo pohybových aktivít, nesprávne držanie tela či nesprávne pohybové vzorce pri práci – to sú tie najčastejšie príčiny bolesti chrbta,“ povedal MUDr. Peter Makara, prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS.

Pri bolesti chrbta siahame väčšinou po liekoch


Keď nás bolí chrbát, siahame najčastejšie po analgetikách, teda liekoch proti bolesti a čakáme, kým bolesť prejde. Zabúdame však na to, že analgetikum je úľavou len „na chvíľu“. Príčiny bolesti treba riešiť inak, systematicky, zmenou životného štýlu. Samozrejme je jednoduchšie užiť liek proti bolesti, ako začať pravidelne športovať, zmeniť spôsob sedenia, či už v zamestnaní alebo pri šoférovaní a pracovať na správnom držaní tela.

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
„Liekové kontrolné úrady varujú pred vážnymi rizikami, ktoré sú spojené s užívaním nesteroidných analgetík. Ide najmä o príznaky zo strany tráviaceho systému, ako sú pocity na vracanie, bolesti brucha, nechutenstvo a v najhoršom prípade vznik žalúdočných vredov. Tak isto sa odporúča opatrnosť u pacientov so srdcovocievnymi ochoreniami, prípadne u tých, ktorí majú rizikové faktory týchto ochorení, napríklad vysoký tlak krvi, zvýšenú hladinu cholesterolu, diabetes alebo sú fajčiarmi,“ povedal MUDr. Makara. Odborníci preto odporúčajú, aby boli analgetiká užívané čo najkratší čas, v najnižšej možnej dávke.

Ako teda pomôcť svojmu chrbtu?


Okrem zmeny životosprávy a jej dôsledným dodržiavaním môžu pacienti pomôcť svojmu chrbtu aj dávkami vitamínov skupiny B - hlavne B1, B6 a B12. „Vitamíny skupiny B spolu s liekmi proti bolesti prinášajú lekárom a ich pacientom možnosť rýchlejšieho nástupu účinku, čo prinesie celkové skrátenie liečby,“ vysvetlil MUDr. Makara.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Komplex vitamínov B je pre činnosť organizmu nesmierne dôležitý a jeho nedostatok môže mať rôzne prejavy. Skupina zahŕňa celkom 17 vitamínov, všetky sú pre telo dôležité a na zvýšený prísun „béčka“ by ste si mali dať pozor najmä pri strese, nesprávnej a nevyváženej strave a určitých špecifických chorobách.

Chýbajúce béčko môže viesť k únave


Prvé príznaky nedostatku vitamínu B sa neprejavia ihneď a už vôbec nie jednoznačne. Počiatočné prejavy môžu byť vyslovene nešpecifické ako únava, malátnosť, bolesti svalov. Veľa vitamínu B je v cereáliách, droždí a vo svaloch samotných, teda v mäse. Jeho bežnú potrebu teda pokryje pestrá strava, no len čo sa objaví nejaké ochorenie, únava svalov alebo celková únava organizmu, je dobré ním telo nasýtiť vo zvýšenom množstve.

Zároveň treba dávať pozor na látky, ktoré vitamínu B vyslovene škodia. Niektoré jedlá ako napríklad ustrice či surové ryby znižujú jeho hladinu. Nežiaduci je aj čaj a káva, pokiaľ ich niekto pije extrémne veľa.

Komentáre