Zdravie

VIDEO: Prsná stena pomáha v prevencii rakoviny prsníkov

"Cieľom kampane je upozorniť slovenskú verejnosť na dôležitosť prevencie a mamografického skríningu v boji proti rakovine prsníka."

TASR, 20. januára 2019 9:00
Na snímke symbolická Prsná stena počas tlačovej konferencie medzinárodného projektu "Ostře sledovaná prsa ve V4" v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Odhalením Prsnej steny, ktorú tvoria sadrové odliatky prsníkov žien, odštartovali v Bratislave v Divadle Nová scéna ďalšiu časť medzinárodného projektu Ostro sledované prsia vo V4. Jej organizátormi sú česká Aliance žen s rakovinou prsu a slovenské organizácie Ružová stužka n.f., Europa Donna Slovensko a OZ Amazonky. Projekt je pokračovaním kampane, ktorou sa Aliance žen s rakovinou prsu prezentovala na 50. MFF Karlovy Vary. Karlovarský úspech inšpiroval iniciátorky k tomu, aby nápadu predĺžili život a z festivalovej extravaganzy ju premenili na dlhodobú kampaň.

Poputuje Slovenskom

Stena postupne zavítala do regiónov, s kampaňou sa verejnosť stretla v 24 českých mestách a teraz sa stáva súčasťou boja proti rakovine prsníka slovenských organizácií. "Som veľmi rád, že zapadá do obdobia, kedy začíname realizovať dlhoročnú myšlienku skríningu karcinómu prsníka. Celoplošný skríning dokáže najefektívnejšie znižovať úmrtnosť na karcinóm prsníka," uviedol na stretnutí s médiami Stanislav Špánik, štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré v spolupráci so zdravotnými poisťovňami rozbieha nový skríningový program zameraný na aktívne vyhľadávanie skorých štádií rakoviny prsníka.

Prevencia zachraňuje životy

Cieľom kampane je upozorniť slovenskú verejnosť na dôležitosť prevencie a mamografického skríningu v boji proti rakovine prsníka. Špecialistka na mamodiagnostiku a skríning Alena Kállayová ocenila, že tento rok je na Slovensku rokom prevencie onkologických ochorení. "Onkologické ochorenie je choroba ako každá iná, dá sa liečiť, má jednu podmienku, musí byť zistená včas," podčiarkla Kállayová. Ďalej uviedla, že v ČR prebieha mamografický skríning už 17 rokov, účasť je 75% a jeho výsledky v znížení úmrtnosti sú signifikantné: "Výrazne klesla úmrtnosť na rakovinu, ženy žijú plnohodnotný život bez straty na živote. To je našim cieľom. Na Slovensku naše ženy chodia neskoro, chodí len 20%, choroba je démonizovaná a zo strachu u nás zbytočne zomrie 300 žien ročne pre zanedbanú prevenciu."



Ostro sledované prsia

Medzinárodná časť projektu Ostro sledované prsia vo V4 odštartovala v októbri 2018 v budapeštianskom divadle Vígszínház, na Slovensku mala premiéru v Štátnom divadle Košice. Momentálne projekt pokračuje v Bratislave a od februára v Poľsku. Kampaň putuje po netradičných miestach - divadlách. Stovky divákov sa tak môžu denne pred Prsnou stenou sadrových odliatkov pŕs zdravých, ale i chorých žien, zamyslieť nad dôležitosťou prevencie v boji s rakovinou prsníka.

"Aj touto neštandardnou, odvážnou, vtipnou formou Prsnej steny chceme ženám opäť pripomenúť, že sa o svoje prsníky majú starať," povedala pre TASR riaditeľka OZ Amazonky Eva Bacigalová a ďalej priblížila projekt: "Každá záujemkyňa si môže nechať urobiť sadrový odliatok oboch svojich prsníkov za dobrovoľný príspevok, ktorý ide na podporu aktivít OZ Amazonky. Jeden prsník si ako darček môže vziať domov na pamiatku a druhý sa umiestni anonymne na Prsnú stenu," vysvetlila s tým, že v prípade záujmu o vytvorenie odliatkov treba kontaktovať OZ Amazonky, prípadne sa dá prihlásiť cez kontaktný formulár na www.ruzovastuzka.sk.

Symbol podpory a spolupatričnosti

Riaditeľka Aliance žen s rakovinou Eva Knappová informovala, že projekt vyvrcholí prezentáciou Prsnej steny na svetovom kongrese Reach to Recovery International v júni v Prahe. "Stena narastá ako putuje Európou, chceli by sme ju inštalovať v konferenčnej sále, kde sa stretne okolo 400 - 500 pacientiek z celého sveta," dodala k projektu, ktorý sa stane symbolom podpory, spolupatričnosti žien - zdravých s tými, ktoré práve s ochorením bojujú a naopak: "Tie choré sú schopné svoju skúsenosť nesebecky ponúkať tým, ktoré sú ešte zdravé."

Prsná stena bude v Divadle Nová scéna inštalovaná do 15. februára.

Komentáre