Zdravie

Pozor na kliešte! Ohroziť vás môžu na horách aj pri mori

"Sezóna kliešťa obyčajného začala na južnom Slovensku zhruba pred mesiacom, v podhorských oblastiach je už v plnom prúde, čoskoro začne aj v horských oblastiach v nadmorskej výške okolo 1000 metrov. "

Webmagazin.sk/TASR, 2. mája 2015 10:00
Na snímke vedecká pracovníčka Bronislava Víchová ukazuje kliešťa na ruke. Foto: TASR – František Iván
Vplyvom klimatických zmien sa na Slovensku šíria kliešte do severnejších oblastí a vyšších nadmorských výšok, kde v minulosti nebývali. Monitoring kliešťov na vegetácii v horských oblastiach potvrdil strednú až vysokú hustotu kliešťov v polohách okolo 600 až 800 metrov nad morom.

"Najvyššie nálezy kliešťa boli zaznamenané vo výškach 1200 až 1350 metrov, rekordný nález je z výšky 1460 metrov na hrebeni Veľkej Fatry. Kliešťa sme našli napríklad aj nad Hrebienkom vo Vysokých Tatrách," informoval riaditeľ Parazitologického ústavu SAV Branislav Peťko.

Sezóna kliešťa obyčajného podľa neho začala na južnom Slovensku zhruba pred mesiacom, v podhorských oblastiach je už v plnom prúde, čoskoro začne aj v horských oblastiach v nadmorskej výške okolo 1000 metrov. V prípade vlhka bude sezóna na vrchole približne do polovice augusta, pri horúčavách sa aktivita kliešťov utlmí, ale stále budú prítomné v lesných porastoch. V septembri a októbri príde druhá vlna a kliešte vydržia až do príchodu mrazov.

Pracovníci Parazitologického ústavu SAV mapovali v rámci projektu s podporou eurofondov aj výskyt kliešťov v oblasti stredomorských pláží, a to v Chorvátsku, Grécku a Bulharsku.
Na snímke epidemiologicky významé kliešte na Slovensku. Foto: TASR - František Iván

Bežným kliešťom v prímorskom území Stredomoria je kliešť psí. Vyskytuje sa v lesnom pásme pobrežnej vegetácie, ako aj na zanedbaných, nekosených a neupravovaných plážach s prístupom túlavých psov. Bežný je taktiež v zalesnených oblastiach a ohniskovo sa môže vyskytnúť aj priamo v záhradách domovo, kde sú psy či drobné hlodavce. "Tieto miesta sú potenciálnymi zdrojmi kliešťov aj pre štvornohých spoločníkov turistov počas pobytu pri mori,"
upozorňuje Peťko. Dovolenkárov varuje aj pred tým, aby si "tajne" donášali domov korytnačky, ktoré môžu byť taktiež nositeľmi kliešťov.

Hrozia rôzne choroby


Medzi choroby, ktoré kliešte prenášajú, patrí kliešťová encefalitída, lymská borelióza, anaplazmóza či babezióza u psov. Výskum zistil, že kliešte sú v rôznej miere infikované bakteriálnymi a protozoárnymi pôvodcami nákaz.

Podľa Peťka nie je dôvod na paniku a vyhýbaniu sa horským či prímorským oblastiam z dôvodu výskytu kliešťov, zároveň však neradno zanedbávať tieto skutočnosti. "Kliešte sa stali bežnou súčasťou nášho životného prostredia a je potrebné tomuto faktu venovať príslušnú pozornosť. Pri návšteve miest s výskytom kliešťov i počas pobytu treba chrániť seba i domáce zvieratá repelentmi a protikliešťovými prípravkami," vysvetľuje.

Proti kliešťovej encefalitíde je možné sa zaočkovať, pre zvieratá je na trhu vakcína proti lymskej borelióze. V prípade zistenia pricicaného kliešťa je potrebné jeho čo najskoršie bezpečné vytiahnutie a dezinfekcia rany.

ODPORÚČAME AJ:
Za cukrovku nemôže len obezita, ale aj slnko
Nezabudli ste na jarnú očistu? Poradíme vám ako na to
Chcete zostať navždy mladí? Skúste meditáciu
Ochorenie žíl môže spôsobiť aj nedostatok vlákniny či pohyb po dlažbe

Komentáre