Zdravie

VIDEO: Ochorenie žíl komplikuje život.Odborníci poradia,ako mu predísť

"Ochorenie budú odborníci u ľudí bezplatne zisťovať v máji až júli v mobilnej ambulancii s logom Hnutie za zdravé nohy. Počas najbližších troch mesiacov navštívia 46 slovenských miest."

TASR/Tablet.TV, 26. apríla 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Chronickým ochorením žíl trpí približne osem z desiatich Slovákov, vyplýva to zo štatistík. Väčšina z nich však návštevu lekára odkladá. Nejde pritom len o estetický problém. Lekári upozorňujú, že je to vážna diagnóza. Žilové problémy má mať podľa nich čoraz viac mladých ľudí.

Ochorenie budú odborníci u ľudí bezplatne zisťovať v máji až júli v mobilnej ambulancii s logom Hnutie za zdravé nohy. Počas najbližších troch mesiacov navštívia 46 slovenských miest.

"Návštevu lekára netreba zbytočne odkladať, prevencia a včasná liečba mu pomáhajú buď predísť, alebo aspoň spomaliť jeho vývoj," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave všeobecná lekárka Diana Ganajová.

Slováci aj podľa jej skúseností radšej uprednostnia samoliečbu voľnopredajnými doplnkami či mastičkami. Odborníci to označujú za zlé rozhodnutie. Liek na predpis má totiž presne stanovenú účinnosť, u výživového doplnku to nemusí byť presne deklarované. Zanedbanie problémov so žilami môže viesť nielen k poškodeniu kože, podkožného tkaniva či otvoreného vredu na nohách, ale až k pľúcnym embóliám.



Pri vzniku tohto zápalového ochorenia zohráva úlohu dedičnosť či nesprávny životný štýl. Dedičnosť je podľa angiologičky Viery Štvrtinovej neovplyvniteľným faktorom. Zvyšok sa ale dá ovplyvniť. "Keď ho pacient odbúra, pomáha to pri prevencii, liečbe, spomalí to vývoj ochorenia," uviedla.

Treba sa vyhýbať sedavému spôsobu života, dlhej práci v stoji, nesprávnemu sedeniu. Rizikovým faktorom je i nadváha či nízka konzumácia vlákniny, chôdza na vysokých podpätkoch, tesné oblečenie, častá zápcha, fajčenie, užívanie antikoncepcie alebo hormonálnej liečby.

Liečba ochorenia je celoživotná. V prvých štádiách sa používa kompresívna liečba pomocou sťahujúcich obväzov a pančúch. Za "veľmi efektívnu" označili odborníci medikamentóznu protizápalovú liečbu. V prípade, že vzniknú kŕčové žily, treba ich ošetriť chirurgicky.

Viac informácií a presný plán cesty mobilnej ambulancie možno nájsť na stránke www.opuchnutenohy.sk.

Komentáre