Zdravie

Čo si o veľkonočnej oblievačke myslí lekár?

"Ospravedlnenie niektorých mužov, že oblievačkou ženy vlastne otužujú, lekár neodobril. Kuriózne situácie zas riešia poisťovne."

Alena Klepochová, 21. apríla 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc


Veľkonočný pondelok znamená pre mnohé dievčatá aj ženy deň kúpania, a to poriadneho. Najmä na východnom Slovensku sú oblievačky silnou ľudovou tradíciou a zástupkyne nežného pohlavia tak končia v tento deň, ak majú šťastie vo vani, v tých „horších“ prípadoch si užijú aj vodu v studenom potoku. Oblievačka je pozostatkom tradičných očistných rituálov, ktoré sa diali v jarnom období, kedy sa malo všetko očistiť od zlého. Hovorí sa tiež, že ženy a dievčatá budú vďaka nej celý rok zdravé.

„Podľa mňa má veľký význam pestovať tradície,“ skonštatoval všeobecný lekár pre dospelých MUDr. Peter Lipták. Ako poznamenal, je rozdiel medi tradičnou oblievačkou a jej prípadnými obmenami, keď šibači potužení alkoholom naháňajú a polievajú dievčatá jedna radosť. S prípadmi, že by však po Veľkonočnom pondelku pribúdalo v ambulanciách prechladnutých žien sa lekári podľa jeho slov nestretávajú. Základom po oblievačke je ale prezliecť sa do suchého oblečenia, najlepšie ihneď.

Ospravedlnenie niektorých mužov, že oblievačkou ženy vlastne otužujú, lekár neodobril. „To nie je otužovanie, toto je tradícia,“ poznamenal s úsmevom. Upozornil, že krátkodobé oblievanie či vykúpanie dievčat a žien nie je problémom, ale naháňať ich s vodnou striekačkou, už nie je v poriadku. „Dôležité je, aby sme my chlapi mysleli, ako nám záleží na tých dievčatách,“ doplnil MUDr. Lipták. Riziko Veľkonočného pondelka však vidí skôr v alkohole ako vo vode.
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nie každá šibačka a oblievačka končí bez následkov


Štatistiky komerčných poisťovní ukazujú, že nie každá veľkonočná oblievačka končí bez zdravotných následkov. Aj na Slovensku sa v minulosti zaznamenali viaceré kuriózne udalosti, ktoré viedli aj k zdravotným problémom oblievaných, ale aj šibačov. Výnimkou nie sú ani materiálne škody.

Napríklad jeden z otcov chcel naučiť svojho syna, ktorý dievčinu polieval plastovou fľašou, poriadnej oblievačke s plechovým vedrom. Ako sa s ním však rozohnal, vedro mu vyletelo a trafilo dievča rovno do hlavy. Nie vždy sú však zranené iba ženy. Zaznamenal sa aj prípad, keď počas oblievačky syn šľahal aj horlivo korbáčom, a to až tak, že svojmu otcovi trafil do oka a spôsobil mu trvalé následky.

Poisťovne tiež preplácali aj materiálne škody, ktoré vznikli počas šibačky a oblievačky. Tá môže byť nebezpečná napríklad v paneláku. V jednom takto chlapci vyliali na dievča niekoľko vedier vody za pár sekúnd, ktorá samozrejme pretiekla o poschodie nižšie a spôsobila škody v byte u susedov. V inom prípade sa dievčina zase uhla a sprchu tak schytal televízor za ňou. Ten si zadymil a vypovedal prevádzku.

Komentáre