Zdravie

Veľká noc zaútočí na trávenie, takto sa udržíte v pohode

"Údeniny, klobásy, zemiakový šalát, koláče či alkohol určite nepatria medzi piliere zdravej životosprávy."

Alena Klepochová, 16. apríla 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič


Veľkonočné sviatky opäť klopú na dvere a s nimi aj rôzne „zdravé“ pochúťky, ktoré nechýbajú na mnohých slovenských stoloch. Údeniny, klobásy, zemiakový šalát, koláče či alkohol určite nepatria medzi piliere zdravej životosprávy. Platí však, že pokiaľ ju človek počas roka dodržiava, môže si raz za čas aj gurmánsky pochutnať či vypiť nejaký ten pohárik.

Okrem ťažkých jedál je však počas veľkonočných sviatkov dobré na stôl zaradiť aj zeleninu. Na jej konzumáciu nabáda Zelený štvrtok, kedy sa zvykne servírovať niečo zelené, najčastejšie špenát. „Pokiaľ si pripravíte špenátovú polievku, doprajete si štedrú dávku vlákniny, kyseliny listovej, vitamínu C, E, betakaroténu a ďalších antioxidantov, ktoré majú veľký význam v prevencii viacerých chronických chorôb,“ uviedla doc. MUDr. Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu.

Okrem špenátu by podľa jej slov na sviatočnom stole nemali chýbať ani iné jarné druhy zeleniny či byliniek ako reďkovka, mladá cibuľka, pažítka, petržlenová vňať, medvedí cesnak, mladá mrkva, listové šaláty a podobne.

Údené – chutné, ale nezdravé


Problémom Slovákov, a to nielen počas veľkonočných sviatkov je, že jedia veľa mäsových a údenárskych výrobkov, ktoré sú zdrojom nadmerného množstva tuku a soli. V krajinách, kde sa táto časť stravy nahrádza napríklad rybami, majú ľudia oveľa menej prípadov rakoviny tráviaceho systému. Ich prípadnú konzumáciu treba preto vyvážiť dostatkom zeleniny. Tí, ktorí sa ho vedia vzdať, ho môžu nahradiť duseným či grilovaným mäsom.
Ilustračné foto Foto: TASR/Ladislav Vallach

„Námietky voči údeninám z pohľadu zdravej výživy sú najmä pre vysoký obsah soli, živočíšnych tukov, dusičnanov a dechtových látok vznikajúcich pri údení, ktoré patria ku karcinogénnym látkam. Ak sa ich nechceme na Veľkú noc vzdať, vhodné je vyberať si kvalitné netučné druhy vyrobené z čistej svaloviny, prípadne viditeľný tuk odstrániť. K mäsu sa ako príloha výborne hodí chren, najlepšie čerstvo nastrúhaný – je to nielen mimoriadne bohatý zdroj vitamínu C, ale aj viacerých minerálnych látok ako vápnik, draslík, horčík, síra a vlákniny,“ priblížila doc. MUDr. Jurkovičová.

A čo šalát a vajíčka?


Ďalším nezdravým jedlom býva majonézový šalát. Tí, ktorí si nevedia veľkonočný stôl predstaviť bez neho, môžu aspoň nahradiť majonézu zdravším jogurtom. Chutná je tiež variácia so zálievkou. Odporúča sa tiež pri príprave jedál nahradiť živočíšne tuky rastlinnými. Namiesto krémových zákuskov si možno zase dopriať sušené ovocie.

Na veľkonočnú misu patria aj vajíčka, tých sa podľa odborníčky na zdravú výživu netreba báť. „S výnimkou sacharidov a vitamínu C obsahujú vajcia všetky potrebné živiny – sú zdrojom plnohodnotných a dobre stráviteľných a využiteľných bielkovín, zdraviu prospešného tuku vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín a vaječného lecitínu, takmer všetkých vitamínov a širokej palety minerálnych látok a stopových prvkov,“ vysvetlila doc. MUDr. Jurkovičová. Ak ich počas veľkonočných sviatkov skonzumujeme viac ako zvyčajne, dostatok zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín bohatých na vlákninu a rastlinné steroly účinne pomôžu nášmu organizmu zbaviť sa nadbytočného cholesterolu.

Pred tým, ako sa pustíte do kráľovského hodovania bez hraníc, treba pamätať na to, že nesprávne stravovanie sa môže odraziť v tráviacom diskomforte, ako napríklad nadmerná plynatosť či redšia a častejšia stolica. V prípade ťažkostí so žlčníkom či pankreasom po výdatnom jedle sa odporúča okamžite vyhľadať lekára a obmedziť príjem stravy. V prípade pocitu plného žalúdka môže pomôcť prechádzka na čerstvom vzduchu či vypitie čaju na podporu trávenia.

Komentáre