Zdravie

Vaječníky z 3D tlačiarne predstavujú nádej pre neplodné ženy

"Pre neplodné ženy je tu možno nová nádej - v rukách moderných technológií."

Zuzana Lobotková, 26. mája 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
3D tlačiarne sa ukazujú ako stále užitočnejší vynález. Najnovšie by mohli produkovať vaječníky, ktoré by produkovali zdravé potomstvo. Americkí vedci ako prví na svete vytvorili umelý vaječník a implantovali ho myši. Táto myš následne úspešne tvorila vajíčka, množila sa a priniesla zdravé potomstvo.

Svätý grál


Metódu zatiaľ skúšali len na zvieratách, no je len otázkou času, kedy pomôže nahradiť plodnosť a produkciu hormónov ženám, ktoré prešli chemoterapiou alebo ich postihli iné zdravotné problémy súvisiace s plodnosťou, ako sú aj polycystické vaječníky.

“Skutočný prelom predstavuje fakt, že tvoríme skutočné vaječníkové protézy a cieľom projektu je byť schopný nahradiť plodnosť mladým pacientkam s rakovinou, ktoré ostali v dôsledku liečby neplodné,” uviedla doktorka Teresa Woodruffová z Výskumného inštitútu ženského zdravia v Illinois.

Bioinžinierstvo dokáže tvoriť orgánové štruktúry, ktoré fungujú a nahrádzajú zdravie tkaniva. To je hotový svätý grál bioinžinierstva v regeneratívnej medicíne. Prostetické vaječníky sa tlačia pomocou tekutého želé z rozloženého kolagénu, čo je prírodný materiál nachádzajúci sa vo väzoch, šľachách, svaloch, kostiach a v pokožke.

Po myšiach sa vedci pokúsia implantovať vajíčka väčším zvieratám. Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok


Plány vo veľkom


Doktorka Alexandra Rutzová vysvetľuje: “Skonštruovali sme tieto konštrukcie zo želatíny z rozloženého kolagénu, ktorý je telu vlastný.” Vaječníky boli navrhnuté tak, aby mali mriežkovanú pórovitú štruktúru, takže sa môžu prepojiť s telesnými tkanivami a spustiť produkciu vajíčok. Sú však zároveň dostatočne silné, aby zvládli zákrok, pri ktorom sa implantujú do tela.

Vakovitá štruktúra tiež necháva dosť priestoru pre bunky vajíčok, aby dozrievali a ovulovali, rovnako aj pre krvné cievy, ktoré by sa mali vytvoriť v implantáte, aby mohli hormóny cirkulovať krvným tokom a aby spustili laktáciu po pôrode potomstva. “Poslaním štruktúry je napodobniť, akoby fungoval vaječník. Premýšľame vo veľkom, čo zahŕňa každé štádium života ženy, od puberty po prirodzenú menopauzu,” vysvetľuje spoluautorka štúdie Monica Larondaová.

“Čo sa stanie niektorým pacientkam s rakovinou je, že ich vaječníky nefungujú na dostatočnej úrovni a potrebujú hormonálnu terapiu, aby sa u nich vôbec začala puberta. Náš technik odstránil myši vaječník, nahradil ho touto vakovitou štruktúrou a nechal samičku spáriť sa. Niektoré tieto zvieratá boli potom schopné priviesť na svet potomstvo,” dodala Larondaová. Vedci teraz pracujú na zväčšení umelého orgánu, aby ho mohli implantovať väčším zvieratám a eventuálne aj ľuďom.

Nájdu vedci riešenie pre ženy, ktoré po chemoterapii nemôžu mať deti? Foto: TASR/AP


Nové cesty


Ženy sa rodia so všetkými svojimi vajíčkami a ak ich poškodí liečba rakoviny, nedokážu už vyprodukovať zdravé vajíčka. Chemoterapia dokáže navyše spôsobiť sterilitu a skorú menopauzu. Môžu si dať embryá, vajíčka alebo tkanivo z vaječníkov zmraziť ešte pred liečbou, ale to je pri niektorých typoch rakoviny náročné. Martin Ledwick,ktorý sa na výskum rakoviny zameriava, sa vyjadril: “Je dobré vidieť, že sa objavujú nové cesty na zvládnutie plodnosti. Táto metóda sa ale zatiaľ odskúšala len na myšiach, takže nie je jasné, či bude vôbec v budúcnosti pre ľudí prospešná.”

Objavila sa aj nová štúdia z Univerzity v Edinburghu, kde sa v jednom prípade podarilo kombináciou liekov na Hodkinov lymfóm spustiť tvorbu nových vajíčok. Vedci dokázali, že je možné zvrátiť smer hodinových ručičiek a priviesť vaječníky späť do predpubescentného stavu, kedy začínali produkovať vajíčka. K tomuto objavu vedci dospeli, keď si všimli, že žena, ktorá podstúpila chemoterapiu, mala desaťnásobok vajíčok ako zdravá žena. Teraz špekulujú, či ide o šok v dôsledku liečby, ktorý naštartoval kmeňové bunky vo vaječníkoch k produkcii nových folikulov, vlasom podobných štruktúr, pričom každý produkuje jedno vajíčko.

Zdroj: Telegraph

ODPORÚČAME TIEŽ:
J. MURÍN: Obvykle tlak začne stúpať u mužov skôr a u žien neskôr
Nové tenisky na beh či turistiku? Netreba, ide to aj naboso
Podpätky aj sedavý spôsob života môžu spôsobiť vážne žilové ochorenie
Prečo máte tik v oku a ako sa tohto pocitu zbaviť?

Komentáre