Zdravie

Utopiť sa dá aj nad hladinou vody, upozorňuje inštruktor prvej pomoci

"Inštruktor radí, aby sa všetky aktivity vykonávali s mierou. Neodporúča skákať v rozhorúčenom stave do chladnej vody, ale sa najprv ovlažiť, a tak predísť prípadnému šoku organizmu."

TASR, 5. júla 2019 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
K utopeniu dieťaťa či dospelého človeka môže dôjsť aj s hlavou nad úrovňou vodnej hladiny. Stáva sa tak napríklad vtedy, keď organizmus reaguje na kontakt so studenou vodou šokom. Pre TASR to uviedol inštruktor kurzov prvej pomoci Miroslav Nagy.

"Človeku sa reflexívne uzatvoria dýchacie cesty z dôvodu kŕču hlasiviek, mozog ostáva bez okysličenia a človek sa udusí," priblížil. Inštruktor preto radí, aby sa všetky aktivity vykonávali s mierou. Neodporúča skákať v rozhorúčenom stave do chladnej vody, ale sa najprv ovlažiť, a tak predísť prípadnému šoku organizmu.

Ako tiež inštruktor prvej pomoci priblížil, je rozdiel medzi topením sa v slanej a sladkej vode. Pri vdýchnutí slanej vody, ktorá je slanšia ako krv, dochádza k prestupu krvných tekutín a bielkovín z telového obehu do pľúc a následne k opuchu pľúc. "Pri vdýchnutí si slaná voda akoby ťahala z krvi tekutinu, ktorá sa hromadí v pľúcach a spôsobuje ťažkosti s dýchaním. Pri vdýchnutí sladkej vody, keď je krv slanšia ako voda v pľúcach, sa voda vstrebáva z pľúc do krvného obehu a prichádza postupne k poškodeniu pľúcnych mechúrikov a k následnému opuchu pľúc," vysvetlil.

Nagy tiež neodporúča rodičom, aby deti vyhadzovali do vzduchu a nechali ich voľne padnúť do vody. "Voda, ktorej sa ľudia nahltajú, nespôsobí problémy, tie vznikajú až jej vdýchnutím cez nos. Tekutina z pľúc sa nemusí dostať všetka von a môže prenikať do krvného obehu. Tento stav môže sprevádzať apatia, malátnosť, prípadne modranie prstov," zdôraznil.

Taktiež dodal, že po návšteve kúpaliska či iných vodných plôch je dôležité u dieťaťa sledovať to, či má plytké alebo zrýchlené dýchanie, prípadne či nepociťuje nevoľnosť a neupadá do mdlôb. Podceniť by sa u detí nemal ani kašeľ, a to v prípade ak pretrváva, alebo je spojený so zrýchlených dýchaním, rovnako ako zvracanie.

"Ak máte akékoľvek podozrenie, vyhľadajte okamžitú pomoc," uzavrel Nagy.

Komentáre