Zdravie

Únava či dýchavičnosť nemusia byť o starobe, môže ísť o choré srdce

"Srdcové zlyhávanie súvisí s faktormi, ktorým možno predchádzať. Ide o zlú životosprávu, nedostatok pohybu a spánku, stres, fajčenie, nadmerný príjem alkoholu. "

TASR, 2. mája 2018 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Srdcové zlyhávanie sa u mnohých prejavuje spočiatku nenápadne, príznaky pripisujú niektorí prirodzenému starnutiu. Netreba ich však zanedbávať, odkladanie návštevy lekára zhoršuje vyhliadky na úspešnú liečbu, upozornili lekári.

Často sa totiž stáva, že väčšina pacientov prichádza k odborníkovi v čase, keď je už ochorenie v rozvinutom štádiu. "Na začiatku ochorenia sa dá pritom veľa urobiť pre kontrolu zhoršovania sa ochorenia a dobrú kvalitu života," povedala Eva Goncalvesová z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. Typickými príznakmi srdcového zlyhávania sú dýchavičnosť, horší fyzický výkon, únava, opuchy končatín, rýchly pulz, prírastok na váhe a časté močenie.

Hrozí náhla smrť


Ak srdce nepracuje správne, telo adekvátne nezásobuje kyslíkom a živinami. Príčinou jeho nesprávneho fungovania môže byť poškodený srdcový sval. Srdcové zlyhávanie súvisí s faktormi, ktorým možno predchádzať. Ide o zlú životosprávu, nedostatok pohybu a spánku, stres, fajčenie, nadmerný príjem alkoholu. Nemalá časť pacientov je v prípade srdcového zlyhávania ohrozená možnou náhlou smrťou, ďalšia časť zomiera na pomalé vyhasínanie srdcovej činnosti.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


Pohyb neškodí


Typický pacient so srdcovým zlyhávaním je zväčša starší, nad 50 rokov, poväčšine prekonal infarkt, má zvýšený krvný tlak, je po vírusovom ochorení srdca či má poškodené srdcové chlopne. Svoj vplyv majú aj vrodené poruchy.

Predstavy, že pacienti s chronickým srdcovým zlyhávaním majú stále odpočívať a ležať v posteli, sú podľa kardiológov prekonané. Pravidelný ľahký telesný tréning zlepšuje u pacientov kontrolu symptómov a predlžuje život.

"Stále možno viesť kvalitný plnohodnotný život, pokiaľ človek rešpektuje nastavenú liečbu a prispôsobí svojmu zdraviu aj životný štýl," uviedla Goncalvesová. Za dôležitý označila každodenný pohyb.

Komentáre