Zdravie

Ako si treba umývať ruky, aby sa znížila úmrtnosť?

"Zdá sa to byť naozaj banálna vec. V skutočnosti je správne umývanie rúk maximálne dôležité a môže znížiť aj úmrtnosť na hnačky a respiračné ochorenia."

TASR, 15. októbra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Je to vo vašich rukách! - to je v roku 2013 téma Svetového dňa umývania rúk mydlom. Pripadá na 15. októbra, v tomto roku sa bude sláviť šiesty raz a oslavy sa oficiálne začnú v Dháke v Bangladéši.

Umývanie rúk mydlom je najúčinnejším a zároveň najlacnejším prostriedkom prevencie pred hnačkami a respiračnými chorobami, na ktoré najmä v rozvojových krajinách zomierajú milióny detí. Svetový deň umývania rúk mydlom upozorňuje práve na dôležitosť umývania rúk - mydlom. Od roku 2008 si ho vždy 15. októbra pripomína asi 200 miliónov ľudí v približne 100 krajinách sveta.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Cieľom Svetového dňa umývania rúk mydlom je propagovať umývanie rúk mydlom v školách a vo verejných priestoroch. Dôvodom je, že z približne 120 miliónov detí, ktoré sa každý rok narodia v rozvojových krajinách, polovica žije v nevyhovujúcich hygienických podmienkach, čo zvyšuje riziko ich predčasného úmrtia. Nízka hygienická úroveň a nedostatočný prístup k hygienickým prostriedkom zapríčiňujú, že okolo piatich miliónov detí do päť rokov ročne zomiera na hnačky prípadne na respiračné choroby. Preto je potrebné, aby sa zmenilo správanie detí a aby sa umývaniu rúk mydlom v školách aj vo verejných priestoroch venovala zvýšená pozornosť.

Bez mydla to neplatí!


Hoci ľudia si na celom svete umývajú ruky, neraz veľmi zriedkavo používajú mydlo. A to najmä v dôležitých chvíľach - po použití WC, pred jedlom či pred prípravou pokrmu.

Problém spočíva v tom, že poučka ľahká na zapamätanie sa ťažko prenáša do automatickej praxe, ktorú by mali deti pravidelne vykonávať v škole i doma. Podobne aj dospelí na celom svete praktické uplatnenie ľahkej poučky zanedbávajú práve v dôležitých chvíľach.

Zníži to úmrtnosť


Ak by sa umývanie rúk mydlom skutočne stalo bežným hygienickým skutkom, podarilo by sa znížiť úmrtnosť na hnačky o 50 percent a na akútne respiračné infekcie asi o 25 percent.

Ilustračné foto Foto: TASR/S. Písecký
Z dlhodobého hľadiska sa Svetový deň umývania rúk mydlom môže stať silným prostriedkom, pomocou ktorého sa bude dať konkrétne pôsobiť na zmenu správania v oblasti osobnej hygieny. Dátum 15. október sa zameriava najmä na školy a deti. Na hnačky a respiračné choroby totiž trpia deti viac ako iné skupiny obyvateľstva.

Významní medzinárodní hráči


Svetový deň umývania rúk mydlom je výsledkom iniciatívy Verejno-súkromného partnerstva za umývanie rúk mydlom, ktoré vzniklo v roku 2001. Tvoria ho významní medzinárodní hráči - Detský fond OSN (UNICEF), Svetová banka, Americká agentúra pre rozvojovú pomoc (USAID), Stredisko na kontrolu chorôb a prevenciu, Londýnska škola hygieny a tropických chorôb a ďalšie popredné zdravotnícke inštitúcie, ako aj výrobcovia prostriedkov na osobnú hygienu. Ich spoločným cieľom je znižovať výskyt hnačiek a respiračných ochorení a zároveň podporovať umývanie rúk mydlom.

Komentáre