Zdravie

Trpíte pálením či rezaním v očiach? Toto ochorenie má viacero príčin

"Niektorí ľudia majú pocit, akoby im do oka niečo spadlo, majú tzv. pocit cudzieho telesa alebo piesku v očiach. Výnimočná nie je ani únava očí, neostré videnie či potreba častejšieho žmurkania."

TASR, 4. mája 2017 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Pocit pálenia i rezania očí či nadmerné slzenie, môžu byť signálom syndrómu suchého oka. Práve počas jari sa začínajú prejavovať následky dlhých mesiacov pobytu v prekúrených domácnostiach a kanceláriách so suchým vzduchom. Niektorí ľudia majú pocit, akoby im do oka niečo spadlo, majú tzv. pocit cudzieho telesa alebo piesku v očiach. Výnimočná nie je ani únava očí, neostré videnie či potreba častejšieho žmurkania.

"Termínom suché oko označujeme ochorenie povrchu oka, ktoré súvisí s nedostatkom alebo zlou kvalitou sĺz," hovorí primárka očného oddelenia Nemocnice sv. Michala v Bratislave Katarína Hlaváčková. Slzy na povrchu oka vytvárajú tenkú vrstvu, tzv. slzný film, ktorý má pre oko niekoľko dôležitých funkcií. "Zvlhčujú povrch oka, zlepšujú refrakciu rohovky, čím sa podieľajú na ostrom videní, zabezpečujú výživu a najmä prísun kyslíka pre rohovkový epitel, a vďaka lyzozýmom majú aj antibakteriálne schopnosti," vysvetlila primárka.

Príčin vzniku suchého oka je mnoho. Medzi najčastejšie patrí vek, pokles pohlavných hormónov či cukrovka, vysoký krvný tlak alebo autoimunitné ochorenia. Viacero liekov, najmä antidepresíva, antihistaminiká, cytostatiká či antihypertenzíva, majú ako vedľajší účinok vznik či zhoršenie syndrómu. Ochorenie tiež môže spustiť dlhodobé kvapkanie očných kvapiek s konzervačnými látkami, nosenie kontaktných šošoviek, laserové refrakčné operácie či niektoré ochorenia oka, ako napríklad alergická konjunktivitída (zápal očných spojoviek).

Syndróm suchého oka zhoršuje aj suchý vzduch v miestnosti, klimatizácia, intenzívna práca s počítačom či dlhé pozeranie televízie, kedy človek menej žmurká. Problémom je aj pobyt v prašných a zafajčených priestoroch, nedostatočný denný príjem tekutín, ako aj nadmerná konzumácia alkoholu a kofeínových nápojov, ktoré organizmus odvodňujú, rovnako nedostatočná ochrana očí pri športe.

Príznaky syndrómu suchého oka sa niekedy mylne pripisujú alergiám. "Počas sezóny je veľmi dôležité rozlíšiť prejavy syndrómu suchého oka od prejavov alergickej konjuktivitídy, čo pre pacienta nemusí byť vždy jednoduché. Pre alergickú konjuktivitídu je typické svrbenie, začervenanie a opuch očí a očného okolia. Ak si nie ste istí, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom," priblížila Hlaváčková.

Úľavu od nepríjemných prejavov syndrómu suchého oka poskytne lubrikancia, tzv. umelé slzy. "V lokálnej liečbe je prvým krokom náhrada sĺz, ktoré stabilizujú slzný film. Podľa toho, ktorá z vrstiev je poškodená, je potrebné vybrať vhodný typ umelých sĺz. S tým vám pomôže váš lekárnik, ktorý vám na základe vami popísaných ťažkostí odporučí vhodný prípravok. Pokiaľ však problémy pretrvávajú dlhšie, návštevu očného lekára zbytočne neodkladajte, mohlo by ísť o vážnejší zdravotný problém," radí primárka.

ODPORÚČAME AJ:
Deväť vecí, ktorým sa treba vyhnúť pri ekzéme
Bielenie zubov nesie riziká. Pri výbere postupu buďte obozretný
Zmenám znamienok treba venovať pozornosť, pripomínajú odborníci

Komentáre