Zdravie

Trhák menom botox. Dáte mu šancu?

"Možno si myslíte, že botox patrí len do estetickej medicíny, kde ho využívajú ľudia s obavou zo starnutia. Jeho využitie je však podstatne pestrejšie."

Zuzana Lobotková, 13. januára 2017 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Botox, látka derivovaná z jedného z najsmrtiacejších toxínov na svete, udivuje zdravotnícky svet nekonečným množstvom využitia. Je povolený na využitie pri deviatich medicínskych problémoch a viacerých kozmetických procesov. Jeho používanie bolo schválené pred takmer 30 rokmi a všeobecne sa pokladá za bezpečnejšie ho dávkovať v malých množstvách licencovanými pracovníkmi. Botox však nie je bez rizík.

Už niekoľko rokov je nutné mať na krabičke botoxu varovanie, že látka so sebou nesie vážne vedľajšie účinky. Patrí sem oslabenie svalov, problémy so zrakom, ťažkosti s dýchaním a prehĺtaním. Na pochopenie pôsobenia botoxu by sa však zišlo viac výskumu. Chcete vedieť, na čo sa zatiaľ používa?

Chronická migréna


V roku 1992 v Beverly Hills plastický chirurg William Binder spozoroval, že po vpichnutí botoxu do pleti kvôli vráskam, jeho pacienti hlásili menší výskyt bolestí hlavy. Neskôr ho testovali u ľudí s chronickou migrénou a liek bol na tento problém schválený v roku 2010. Niektorí lekári však tento účinok spochybňujú a domnievajú sa, že ide o placebo efekt. Na migrénu zaberajú aj iné lieky určené na boj s inými zdravotnými problémami – antidepresíva, lieky proti kŕčom a na krvný tlak. Ľudia, ktorí dostávajú injekcie botoxu, užijú pri liečbe 31 injekcií do rôznych miest na ich hlave a krku, pričom efekt by mal trvať tri mesiace.

Nadmerné potenie


Keď si lekári všimli, že sa ich pacienti liečení na tvárové kŕče potili menej, výskumníkov začal zaujímať tento efekt botoxu. Môže ísť o terapiu vhodnú pre ľudí s problémom zvaným závažná primárna axilárna hyperhidróza. V podstate ide o nadmerné podpazušné potenie a botox bol ako liek schválený v roku 2004. Sú však aj ľudia, ktorí si ho prizvali na boj s nadmerným potením dlaní a nôh.

Hyperaktívny mechúr


„Za 30 rokov praxe môžem povedať, že botox je jeden z najúčinnejších liekov na problémy s príliš aktívnym močovým mechúrom, aký som videla,“ uviedla doktorka Linda Brubakerová z Loyola University v Chicagu. V jednej štúdii doktorka Brubakerová zistila, že 70 percent žien, ktoré liečila botoxom, hlásili tri prípady úniku moču v porovnaní s piatimi prípadmi v prvý deň štúdie. Je tu však zádrheľ. Občas botox uzavrie močové cesty tak, že je potrebné používať katéter.

Škúlenie


Botox je povolený aj ako liek na problém so zrakom – konkrétne na škúlenie, kedy obe oči nesmerujú po jednej línii. Bol to jeden z prvých problémov, na ktoré bol botox vôbec povolený.

Depresia


Hoci sú mnohí odborníci skeptickí, pokusy naznačujú, že botox môže uvoľniť symptómy u ľudí s depresiou. Mechanizmus lieku je založený na hypotéze spätnej tvárovej väzby, ktorá predpokladá, že váš výraz tváre dokáže ovplyvniť vašu náladu. Malá štúdia z roku 2014 sa pozrela na 74 ľudí s vážnou depresiou a odhalila, že 52 percent ľudí, ktorí dostávali botox, hlásilo pokles symptómov už po šiestich týždňoch, v porovnaní s 15 percentami ľudí, ktorí dostávali placebo. Botox však nie je zatiaľ ako súčasť liečby depresie povolený.

Predčasná ejakulácia


Vpichnutie botoxu do penisu môže uvoľniť svaly a oddialiť ejakuláciu. Botox je aktuálne testovaný ako liek na predčasnú ejakuláciu a je aj v treťom kole klinických testov ako liečivo erektilnej dysfunkcie.

Abnormálny srdcový tep


Botox sa možno stane aj súčasťou liečby abnormálnych vzorcov srdcového tepu po operácii srdca. Zatiaľ nie je schválený, no po 27 rokoch na trhu môže ísť o ďalšiu významnú sféru zdravia, kde by mohla byť táto látka nápomocná.

Botox ako liečivo na studené ruky zatiaľ nie je schválený. Foto: Pixabay


Studené ruky


Na Univerzite v Chicagu testujú lekári liečbu ľudí s nadmieru chladnými rukami – botoxom. Botox sa vpichne do rúk, aby uvoľnil svaly okolo stiahnutých ciev, čo je príčina slabej cirkulácie krvi. Keď sa cievy uvoľnia a roztiahnu, krv preteká do ruky a končekov prstov, čím sa dá dosiahnuť úľava od tohto symptómu. Terapia by mala podľa lekárov vydržať až tri mesiace, zatiaľ však nie je schválená.

Rázštep pery u dojčiat

Každý rok sa asi 2650 detí narodí s rázštepom podnebia a 4440 sa rodí s rázštepom pery. Mnoho z nich podstúpi operáciu. Niektorí lekári, vrátane doktora Roberta Floresa, si myslí, že by v takýchto prípadoch mohol pomôcť botox. Mal by pomôcť pri zlepšení stavu vzhľadu jazvy po takomto zákroku. Je to pomerne nový pohľad na využitie botoxu, zatiaľ neschválený.

Bolesti pri sexe

Niektoré ženy zažívajú kŕče svalov panvového dna alebo sťahy vo vagíne, čo môže spôsobiť, že sex je pomerne bolestivý. Vpichnutie botoxu dokáže bolesti zmierniť a zastaviť sťahovanie svalov. Tento postup využívajú lekári na klinike v Clevelande – ženám s takýmito problémami podávajú dávky botoxu každých šesť mesiacov, no niektoré ženy ich potrebujú len raz za pár rokov.

Ťažké kŕče krku


Ešte predtým, ako bol botox schválený na zmazanie čiary medzi obočím v roku 2002, bol povolený na liečbu poruchy s názvom cervikálna dystónia, ktorá sa vyznačuje abnormálnou polohou hlavy a silnými bolesťami krku.
Botox teda nie je len prostriedkom používaným na klinikách krásy. Mnoho užitočných spôsobov využitia je už schválených odborníkmi, iné ešte len čakajú.

Zdroj: time.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Viete ako správne užívať antibiotiká? Tieto pravidlá treba poznať
Autista nemusí byť ako Rain Man, tvrdí pedagogička. Ale môžu pracovať
Máte vysoký krvný tlak? Skúste jogu
Šesť chorôb, ktoré vám spôsobuje stres a neviete o tom

Komentáre