Zdravie

Toto je 16 málo známych faktov o ľavákoch. Viete o nich?

"Píšete ľavou alebo pravou rukou? Viete, že ľaváci to nemajú len tak jednoduché? Nejde len o to, v ktorej ruke držia pero."

Zuzana Lobotková, 11. novembra 2015 8:00
Foto: Webmagazin.sk
Len 10 percent populácie tvoria ľaváci. Je teda jednoduché na ich potreby zabúdať. Nožnice sú však vyrábané pre pravákov. A to je len jedna z mnohých vecí, ktoré môžu ľavákom spôsobiť psychický tlak. Mozog a ruky ľavákov môžu fungovať odlišne, než pravákom. A to, ktorú ruku budete mať dominantnú, sa rozhodne veľmi skoro vo vývoji plodu.

1. Nie je to len genetika


Podľa doktora Ronalda Yeo, profesor psychológie na University of Texas v Austine, si vedci nie sú istí, prečo sú niektorí ľudia ľaváci. Genetika je zodpovedná len v štvrtine prípadov. Ľaváctvo môže kolovať aj v rodine, ale výrazne menej ako výška či inteligencia. Aj jednovaječné dvojčatá, ktorí zdieľajú rovnaké gény, môžu mať niekedy rôzne dominantné ruky. Takže to, čo môže ovplyvniť vaše ľaváctvo alebo praváctvo, je často aj vecou náhody.

2. Stres v tehotenstve


V jednej britskej štúdii vedci spozorovali, že tehotné ženy sa častejšie dotýkali tváre ľavou rukou než tou pravou. V inej švédskej štúdii sledovali vedci 2008 mamičiek a ich 5-ročných detí. Ženy, ktoré boli počas tehotenstva v depresii alebo strese, častejšie porodili ľavákov alebo deti, ktoré nemali dominantnú ruku. Okrem toho už vedci spozorovali aj to, že deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou, alebo narodené starším matkám, boli častejšie ľaváci.

3. Častejšie u dvojčiat?


Identické dvojčatá sú niekedy naozaj zrkadlovo identické. Ak má jedno znamienko na pravom líci, druhé ho bude mať na ľavom. Kedysi sa verilo, že genetická výbava dvojčiat je zrkadlová, a preto by malo byť jedno ľavák a druhé pravák. Taktiež sa verilo, že všetci ľaváci začínali v tele matky ako jedno z dvojčiat, no súrodenecký plod zanikol ešte v skorom štádiu tehotenstva. Ani jedno nie je pravda, no ľaváctvo je naozaj častejšie u dvojčiat. Asi u 21 percent z dvojčiat je jedno ľavák.

4. Nejde o hemisféry


Väčšina pravákov používa ľavú hemisféru mozgu na spracovanie jazyka, ale to neznamená, že väčšina ľavákov používa pravú. Asi 98 percent pravákov na to používa ľavú hemisféru, ale len 70 percent z ľavákov na to používa ľavú hemisféru tiež. Zvyšok na to má pravú hemisféru alebo majú bilaterálny mozog – obe strany rovnako schopné. Pri ostatných jednostranných mozgových funkciách, ako je pozornosť, emócie, vnímanie hudby a tvárí, je menej dát. Ale väčšinou sa ľaváci od pravákov až tak nelíšia, rozhodne nemajú zrkadlovo zamerané hemisféry.

5. Myslíte inak?


Poznáte tie známe „dve ľavé nohy“ alebo „moja pravá ruka“? Ľavá strana je vnímaná negatívne, pravá naopak. Ale ako sa na to pozerajú ľaváci? V štúdii v roku 2009 účastníkom ukázali dva stĺpce abstraktných ilustrácií a spýtali sa, ktorý vyzeral inteligentnejšie, šťastne, úprimne a atraktívne. Praváci si častejšie vyberali pravý stĺpec, ľaváci zase ten ľavý. Ľaváci sa teda pozitívne pozerajú skôr na veci na pravej strane. Dokonca to môže ovplyvniť aj hlasovanie – podľa umiestnenia mien na kandidátkach.

6. Vplýva na školu


Austrálski vedci zistili, že deti ľaváci mali horšie výsledky pri skúšaní slovnej zásoby, čítaní, písaní, v sociálnom rozvoji a hrubej aj jemnej motorike. Deti bez dominantnej ruky si viedli ešte horšie. Tieto deti aj ľaváci používajú obe polovice mozgu neobvyklými cestami. Niektoré bilaterálne deti majú psychické problémy, pretože sa nedokážu rozhodnúť, ktorou rukou sa majú učiť písať. Tak či onak, väčšina detí svojich rovesníkov doženie a fungujú v škole rovnako dobre ako praváci.

7. Hrozia psychické problémy?


Ľudia, ktorí sú ľaváci, sú vo väčšom riziku psychotických porúch, ako je schizofrénia. Tvrdí to štúdia z Yale University z roku 2013. Keď sa vedci opýtali pacientov na klinike duševného zdravia, ktorou rukou píšu, 40 percent z nich trpelo schizofréniou alebo schizoafektívnou poruchou, a boli to práve ľaváci. Štúdia tiež zistila väzby medzi niektorými poruchami nálady u nepravákov a dyslexiou, poruchami pozornosti, hyperaktivitou a podobne.

8. Výhody v športe


Na tomto sa odborníci zhodnú. Ľaváci majú navrch v športoch pre jednotlivcov, ako je tenis či box. Väčšinou trénujú proti pravákovi a stále ich učia pravácke aj ľavácke postupy. Keď ide o veľa, praváci sú zrazu v nevýhode kvôli asymetrii – ich ľavácky protivník je na to trénovaný.

9. Kreativitu neovplyvní


Ľaváci sú častejšie pokladaní za kreatívnejších ľudí, ale to je niečo, čo sa dá len ťažko zmerať. Môže za to štúdia z roku 1995, podľa ktorej ľaváci hľadajú viac možných riešení problémov než praváci. U žien však rozdiely nenašli.

10. A čo povaha?


Ľaváci sú vraj introvertní a diletantskí. Je to tvrdenie z pred niekoľkých málo desiatok rokov, ktoré stereotypne ľavákov vnímali ako nejako mentálne alebo morálne horších ľudí. Ale tento stereotyp neodráža realitu. V štúdii v roku 2013 vedci nenašli žiadny rozdiel medzi piatimi typmi osobností u ľavákov a pravákov. Zistili však, že ľaváci sú častejšie introverti.

11. Vyššie riziko rakoviny prsníka


Ľaváctvo sa zdá byť spojené s niektorými otázkami fyzického zdravia. V štúdii roku 2007 uverejnenej v odbornom časopise British Journal of Cancer vedci priniesli informáciu, že ľaváci mali vyššie riziko rakoviny prsníka ako praváci. A to najmä ženy po menopauze. Môže to súvisieť s vývojom v maternici, ktorý predurčuje mnoho otázok zdravia aj do neskoršieho života.

12. Nemá vplyv na váš celkový zdravotný stav


Vedci mali dlho podozrenie, že ľaváctvo nejako súvisí s imunitnými funkciami, a že môže byť rizikovým faktorom pre autoimunitné ochorenia. Výskumy to však nedokázali potvrdiť, no ľaváci majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť črevnými problémami, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, než praváci.

13. Problémy so spánkom


Ľaváci môžu byť náchylnejší k poruche pravidelného pohybu končatín, ktorá spôsobuje pacientom nedobrovoľné kopanie a šklbanie nohami a rukami počas spánku. V 2011 vedci z University of Toledo robili prieskum medzi 100 pacientmi spánkovej kliniky. Zistili, že 69 percent pravákov zažilo pri spánku pohyby končatín na oboch stranách ich tela. Pokiaľ ide o ľavákov, bolo to až 94 percent pacientov.

14. Ochrane proti vredom a artritíde


Byť ľavákom nie je až tak zlé. Ľaváci vraj zažívajú nižšiu mieru artritídy a vredov. Najpravdepodobnejším vysvetlením je, že oba typy dominantných rúk a riziko vzniku týchto ochorení súvisia so špecifickými génmi. Zatiaľ to však nie je potvrdené, tak si treba počkať na výsledky výskumu.

15. Nemá vplyv na dlhovekosť


Kedysi panovala viera, že ľaváci žijú kratšie. Mohla za to štúdia z roku 1991, ktorá priniesla aj tvrdenie, že ľaváci častejšie môžu za dopravné nehody a sú zlí šoféri. Ale niekoľko štúdií už odvtedy odhalilo tieto tvrdenia. Vedci už všeobecne akceptovali, že byť pravákom alebo ľavákom nemá vplyv na dĺžku života.

16. Trauma


Ľaváci vraj častejšie zažívajú prejavy posttraumatickej stresovej poruchy po sledovaní desivých videí alebo hororov. Dokonca majú mať viac skúseností s negatívnymi emóciami. Tieto závery by mohli byť pravdivé vzhľadom k tomu, že majú väčšiu pravdepodobnosť na nezvyčajné mozgové lateralizácie, ktoré by mohli ovplyvniť spôsob, akým ich mozog spracováva strach a hnev.

Zo všetkých zaujímavých faktov o dominancii rúk možno povedať jediné – vôbec na tom nezáleží. Rozdiely medzi pravákmi a ľavákmi sú naozaj minimálne a skôr zaujímajú vedcov, ako bežných ľudí.
Zdroj: time.com

ODPORÚČAME AJ:
Žena, ktorej sa zjavovala Panna Mária: Zachytiť jej krásu je nemožné
Highlighty týždňa: Najočakávanejšia vianočná reklama je na svete
Rozišli ste sa s partnerom? Poradíme vám, ako sa s tým vyrovnať
Roztržití ľudia sú v podstate géniovia. Tvrdia psychológovia

Komentáre