Zdravie

Tipy, ako grilovať správne

"Pokiaľ dodržíte pár rád, grilovačka bude nielen chutná, ale aj zdravotne neškodná."

Alena Klepochová, 26. júla 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: BBQ
Grilovanie môže patriť medzi najchutnejšie spôsoby prípravy jedál, najmä ak dodržíte správne postupy. Asi ťažko niečím nahradíte vôňu dreva, dymu a prípravy jedla na otvorenom ohni. Populárne začínajú byť aj plynové grily, ktoré dokážu tiež ponúknuť zaujímavý spôsob prípravy. Pokiaľ dodržíte pár rád, grilovačka bude nielen chutná, ale aj zdravotne neškodná.

Ešte pred grilovaním


- Grilovaciu plochu rozohrejte na dostatočnú teplotu. Niektoré grily majú zabudované teplomery, čím je kontrola jednoduchšia. Použiť môžete aj „ručný“ test. Dlaň by ste nad pahrebou mali vedieť udržať približne 5 sekúnd vo výške asi 12 cm.
- Ak grilujete nad uhlím, počkajte kým pahreba nezačne tlieť a mať červenú farbu, plamene sú nežiaduce.
- Potraviny, najmä mäso nechajte pred grilovaním 30 minút pri izbovej teplote aby nedostalo teplotný šok, bude tak chutnejšie
- Zmrazené mäso najskôr rozmrazte, aby sa prepieklo dostatočne a rovnomerne. Na vrchu by mohlo byť spálené a vnútri surové.

Grilujeme


- Ryby, mäso či zeleninu potierajte olejom iba veľmi jemne. Na drevenom uhlí sa kvapkajúci olej a tuk príliš rozbesní a začne tak z uhlia uvoľňovať škodlivé látky. Ak bolo mäso v marináde, použite grilovaciu misku. Jedlo tak nespálite a nebude kvapkať.
- Ak grilujete na plyne, umiestnite vedľa pokrmu mokré višňové alebo borovicové vetvičky, ktorých vôňou jedlo nasiakne.
- Používajte vždy odlišné pomôcky na surové a tepelne upravené mäso. Zabránite tak šíreniu choroboplodných zárodkov.
- Spálené kúsky jedla odstráňte.

Ilustračné foto Foto: BBQ

Dogrilované


- Rošt vyčistite, avšak s prípravkom na to určeným. Saponát radšej nepoužívajte.
- Ak nemáte možnosť gril schovať do vnútra, prikryte ho igelitovou fóliou aby zbytočne nehrdzavel
- Odpojte plynovú nádobu, vytiahnite elektrický kábel, brikety a uhlie nechajte pod dozorom dohorieť

Správne pomôcky


- Ku grilovaniu určite patria aj špeciálne pomôcky: ihly na živánsku so špeciálnym posuvným držiakom, kliešte, obracačky.
- Steaky neobracajte vidličkou a nožom, šťava vám tak vytečie a vy ste grilovali zbytočne
- Používajte grilovaciu misku z hliníka – jedlo vám nezhorí a nebude kvapkať masť
- Ak si chcete byť istí s dostatočnou tepelnou úpravou, zaobstarajte si kuchynský teplomer na varenie
- Rukavice a zástera patria takisto medzi odporúčanú výbavu správneho grilmajstra

Radi skúšate nové? Skúste grilovať syr


RECEPT:

Ilustračné foto Foto: BBQ
Grilovaný hermelín s dusenými hubami a rozmarínom
4 porcie

4 ks hermelínu
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice pokrájanej pažítky
lyžička drvenej rasce
2 lyžice pokrájaných ihličiek rozmarínu
250 g hnedých šampiňónov alebo lesných húb
1 cuketa
4 lyžice oleja
soľ
korenie

Postup:
1. Syry pokvapkáme olejom a posypeme rascou, pažítkou a lyžicou rozmarínu. Zabalíme do alobalu a dáme späť do chladničky.
2. Huby a cuketu opláchneme a nakrájame na plátky. Na hlbokej panvici nahrejeme olej, pridáme šampiňóny a sprudka ich opečieme. Preložíme na misu a do panvice dáme sprudka opiecť cuketu. Keď je opečená, vrátime späť huby, osolíme, okoreníme a pridáme zvyšný rozmarín. Spoločne krátko podusíme.
3. Hermelíny ugrilujeme. Rozdelíme ich na taniere, pridáme huby s cuketou a doplníme čerstvým pečivom.

Doba prípravy: asi 45 minút

Komentáre