Zdravie

Päť jedál, ktoré vo vás vyvolávajú hlad

"Stále jete a aj tak vám stále škvŕka v bruchu? Možno sa stravujete nesprávne."

Tomáš Kušnír, 6. februára 2016 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

1. Kečup


Červené lákadlo, ktoré neodmysliteľne patrí k rýchlemu občerstveniu. Neviete si predstaviť hranolčeky bez kečupu? Nabudúce to zvážte. Kečup obsahuje kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy. Ten následne preruší metabolizmus a spomaľuje tvorbu leptínu, vďaka ktorému sa cítite sýty. Vaše telo tak nedostane pokyn, že už nie je hladné.

2. Slané pochúťky


Radšej slané ako sladké? Nemusí to platiť. Čím viac slaných pochutín zjete, tým viac chcete. Určite si ani vy nespomeniete na posedenie, keď ste si dali iba zopár tyčiniek. Väčšinou zo stola zmiznú do piatich minút. V slaných maškrtách je viac sodíka, čo spôsobuje dehydratáciu. Vaše telo môže dokonca oklamať a namiesto uhasenia smädu si dáte ďalšiu tyčinku alebo praclík.

3. Nízkotučné jogurty


"Aj keď sa jogurt často propaguje ako zdravé jedlo, v skutočnosti záleží na tom, aký si vyberiete," uvádza asistentka výživy Kayleen St. John pre time.com. Nízkotučný jogurt obsahuje 150 kalórií, šesť gramov proteínov, 1.5 g tuku a až 25 gramov cukru. Po jogurte s väčším obsahom sacharidov a malým množstvom tuku sa aj po poslednej lyžici budete cítiť hladný. Nie je jogurt ako jogurt.

4. Vaječné bielka


Začínate ráno chutnou omeletou z vaječných bielok? Vaječné bielka sú síce veľkým zdrojom proteínov, obrovské množstvo vitamínov a minerálov je však v žĺtku. Vďaka nemu môžete predísť infarktu a iným chorobám. Pomáha tiež pri tvorbe hormónov a prijímaní vitamínov.

5. Džús


Otvoríte časopis a nájdete tam hollywoodsku celebritu, ktorá ide z tréningu so zdravým nápojom v ruke. Džúsy a rôzne iné šťavy z ovocia sú momentálne veľmi populárne. Pri ich výrobe sa do nich väčšinou pridáva aj tekutý cukor, ktorý môže mať na váš apetít nepriaznivý účinok. Rozmýšľate, prečo ste stále hladný, keď ste zjedli takmer celú pizzu? Môže za to nápoj, ktorý si k tomu dáte. Držte sa čistej vody a vynechajte nápoje, ktoré obsahujú zbytočné kalórie.

ODPORÚČAME AJ:
Mrkva na dobrý zrak? Zabudnite
Zabudnite na med a citrón. Kašeľ vylieči čokoláda
Obávate sa chrípky? Dbajte na prevenciu
Zima môže negatívne vplývať na zdravie, treba sledovať predpovede
Muži a ženy chudnú inak: Kto má cvičiť pred jedlom a kto po ňom?

Komentáre