Zdravie

Ako správne merať teplotu po konci ortuťových teplomerov?

"Samotné používanie nepoškodených ortuťových teplomerov nepredstavuje zdravotné riziko."

Alena Klepochová, 8. novembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


Už štyri roky by ste v slovenských lekárňach márne hľadali orťutové teplomery. Práve tie mnohí považujú za najspoľahlivejší spôsob zisťovania telesnej teploty. Ich predaj však v júni 2009 ukončila smernica Európskej únie. Najmä mamičky sa tak trápia otázkou, ako správne odmerať teplotu svojim deťom.

Samotné používanie nepoškodených ortuťových teplomerov, ktoré máme ešte mnohí doma z minulosti, nepredstavuje zdravotné riziko. To hrozí až pri jeho rozbití a uvoľnení ortuti do prostredia, keďže ortuť je vysoko jedovatý a toxický kov. Nebezpečenstvo hrozí nielen pri jej požití, ale aj pri vdychovaní ortuťových pár či styku s pokožkou.

V prípade rozbitia teplomera treba urýchlene zozbierať a odstrániť rozptýlenú ortuť a zabrániť tak jej ďalšiemu rozptylu. Pri odstraňovaní by sa mali použiť rukavice, aby nedochádzalo k zbytočnému kontaktu s ľudskou pokožkou.

Digitálne a infračervené teplomery


Od konca predaja klasických ortuťových teplomerov sú populárne predovšetkým digitálne teplomery, ktorými meriame teplotu v podpazuší, v ústach či v konečníku. Novinkou sú dotykové infračervené teplomery, ktoré sa používajú napríklad v nemocniciach. Meranie telesnej teploty digitálnym teplomerom má svoje špecifiká.

Začína chrípkové obdobie. Foto: TASR/František Iván
Na rozdiel od ortuťových, odborníci odporúčajú meranie v ústnej dutine. Správny spôsob je umiestniť meraciu špičku naľavo alebo napravo od uzdičky jazyka a držať špičku počas merania stále v kontakte so sliznicou. Aby bola nameraná teplota naozaj presná, nie je vhodné bezprostredne pred meraním konzumovať príliš teplé alebo studené nápoje, žuvať žuvačky alebo fajčiť.

V prípade infračervených teplomerov je postup iný. Tie vďaka špeciálnym senzorom získavajú, ako už názov napovedá, údaje z infračerveného žiarenia, ktoré vydáva ľudské telo. Ich hlavná výhoda spočíva v tom, že výsledok merania je k dispozícii rádovo v sekundách. Meranie navyše prebieha na ľahko dostupných miestach - na čele alebo v uchu. Tieto miesta najvierohodnejšie odrážajú skutočnú telesnú teplotu, odborne povedané - teplotu ľudského jadra. Takéto meranie preto poskytuje najpresnejšie údaje.

Nie je teplota ako teplota


Meranie infračervenými aj digitálnymi teplomermi vyžaduje určitý cvik. Aj preto sa môže zo začiatku stať, že namerané hodnoty sa nezhodujú. Získaniu správnych výsledkov pri meraní vždy predchádza dôsledné oboznámenie sa s manuálom prístroja. Rovnako je potrebné vziať do úvahy niekoľko dôležitých zásad.

Teplota každého jedinca sa na rôznych častiach tela líši a v priebehu dňa kolíše až o jeden stupeň. Najnižšia telesná teplota býva okolo štyroch hodín ráno, najvyššia teplota podvečer, okolo osemnástej hodiny. Preto sa odporúča merať teplotu v pravidelných intervaloch, ktoré umožnia lekárovi presné porovnanie podľa dennej doby a uľahčí určenie diagnózy. Veľmi záleží na tom, kde telesnú teplotu meriame.

Rozdiely v meraní teploty Foto: Webmagazin.sk
Teplo vydávané ľudským telom sa totiž aj pri správnom postupe a meraní môže mierne líšiť od teploty nameranej v konečníku, v dutine ústnej alebo v podpazuší.


Komentáre