Zdravie

Ako tehotenstvo pozitívne vplýva na mozog

"Hormóny sa s vami možno riadne pohrajú, ale keď ste v očakávaní, môžete na sebe sledovať aj pozitívne zmeny."

Zuzana Lobotková, 7. januára 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Podľa malej štúdie zo Španielska, tehotenstvo v ženskom mozgu spúšťa sled zmien, ktoré by ju mali lepšie pripraviť na starostlivosť o dieťa. Ide o prvú štúdiu, ktorá poukazuje na dlhotrvajúce zmeny (trvajúce minimálne dva nasledujúce roky) v štruktúre ženského mozgu.

Nie každý úbytok sivej hmoty je zlý


Už dlho sa vie, že tehotenstvo spôsobuje hormonálne a chemické posuny v celom tele, no doteraz bol dopad na mozog z veľkej miery tajomstvom. Aby ho preskúmali, vedci spravili niekoľko kognitívnych testov a magnetickú rezonanciu mozgu u 25 prvorodičiek, a to predtým, než otehotneli, a po narodení dieťaťa. Štúdia tiež zahŕňala 19 mužských partnerov týchto žien a kontrolnú skupinu, z ktorej nikto nebol rodičom, dokonca ani čakajúcim.

Keď vedci porovnali skeny pred a po týchto nových mamičiek, všimli si redukciu v sivej hmote v oblastiach mozgu, ktoré sa spájajú so sociálnym vedomím. Táto oblasť súvisí aj so schopnosťou vnímať, čo si myslia a čo cítia iní ľudia. Spozorované zmenšenie v sivej hmote však už nezaznamenali u otcov alebo nerodičov.

Vedúca autorka štúdie Elseline Hoekzemová sa vyjadrila, že táto redukcia sivej hmoty môže odrážať „synaptické prerezávanie“, pri ktorom sú slabé mozgové spojenia (alebo synapsie) eliminované, aby sa uvoľnil priestor pre účinnejšie, špecializovanejšie siete. Tento typ eliminácie sa deje aj počas adolescencie. U tínedžerov sa to všeobecne považuje za kľúčový proces jemného dolaďovania spojení do funkčnej siete. Je to veľmi dôležité pre zdravé vnímanie, emocionálny a sociálny vývoj.

Aby ste zvládli výzvy materstva


Spoluautor štúdie Oscar Vilarroy uviedol priamy príklad toho, ako je uvedená zmena v mozgu pozitívna: „Tento objav smeruje k adaptívnemu procesu, ktorý sa spája s výhodami lepšieho porozumenia potrieb dieťaťa, ako je napríklad aj identifikácia emocionálneho stavu novorodenca.“

U nových matiek ďalšie testy predstavivosti ukázali, že časti mozgu, kde bol zaznamenaný úbytok v sivej hmote, sa prekrývali s oblasťami, ktoré sa rozsvietili, keď ženy videli fotky svojich detí. Uvedené zmeny boli viditeľné aj na skenoch získaných dva roky po pôrode, čo bol konečný bod španielskej štúdie.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko


Zmeny boli tak výrazné, že samotné skeny mozgu ukázali dostatočne, s výraznou dôveryhodnosťou, či bola žena tehotná alebo nie. Dokonca dokázali vedci odhadnúť úroveň toho, ako bola tá-ktorá žena naviazaná na svoje dieťa po jeho narodení. Štúdia však neodhalila žiadne zmeny v mozgových skenoch žien, ktoré podstúpili liečbu neplodnosti a tými, ktoré otehotneli bez lekárskej asistencie.

Našťastie, straty v sivej hmote mozgu sa neukázali byť prepojené s kognitívnymi defektmi alebo zmenami v pamäti nových mamičiek. Skôr tieto zmeny ovplyvnili časti mozgu spojené s funkciami nevyhnutnými na zvládanie výziev, ktoré prichádzajú do života každej čerstvej matky.

Zdroj: Time.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Studené ruky môžu signalizovať Raynaudov fenomén
Viete ako správne užívať antibiotiká? Tieto pravidlá treba poznať
Autista nemusí byť ako Rain Man, tvrdí pedagogička. Ale môžu pracovať
Máte vysoký krvný tlak? Skúste jogu

Komentáre