Zdravie

Takto uhasíte pálenie záhy skôr, ako vám narobí väčšie ťažkosti

"Ignorancia tohto problému môže viesť k závažným komplikáciám – žalúdočným vredom až rakovine pažeráka."

Monika Radošovská, 22. februára 2018 9:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR
Pálenie záhy je veľmi nepríjemný problém, ktorý postihuje podstatnú časť populácie. Mnohí k nemu pristupujú ako k banalite, avšak netreba ho podceňovať. Ignorancia ťažkostí môže viesť k závažným komplikáciám – žalúdočným vredom až rakovine pažeráka.

Čo je pálenie záhy?


Pálenie záhy, reflux, pyróza či kyseliny – pod všetkými týmito názvami rozumieme nepríjemné pálenie v hrdle a žalúdku, pocit bolestivého hladu alebo tlaku za hrudnou kosťou. Spôsobujú ho žalúdočné kyseliny, prípade natrávená potrava, ktoré sa dostávajú do pažeráka, kde sa ukladajú. Práve tam spôsobujú nepríjemné pocity. Najčastejšie sú pálením záhy postihované tehotné ženy, ale ak s ním máte častú skúsenosť aj mimo tehotenstva, treba zbystriť pozornosť. V tomto prípade je potrebná návšteva lekára. Pokiaľ na vás pálenie záhy dolieha len občas, môže vám pomôcť zmena životosprávy.
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Menej jedzte


Tak ako veľké množstvo iných ochorení, aj pálenie záhy čiastočne zapríčiňujú faktory ako nesprávne stravovanie, stres či obezita. Medzi najhoršie stravovacie návyky pri tomto ochorení patrí prejedanie sa, večerné a nočné jedenie či nedostatočné rozžutie potravy resp. hltavé jedenie. Preto je dobré jesť radšej častejšie a v menších porciách, pričom by ste si mali jedlo odoprieť aspoň dve hodiny pred spánkom.

Rozmýšľajte nad tým, čo jete


Pálenie záhy spôsobuje aj konzumovanie pikantných, sladkých, kysnutých a tučných jedál. Rovnako za ním môže stáť požitie nápojov s obsahom kofeínu (káva, čierny čaj či cola) či konzumácia citrusového ovocia a syrov. Je dôležité rozmyslieť si, čo zjete či vypijete na lačný žalúdok. Malo by to byť nedráždivé, neutrálne jedlo. Nie je vhodné jesť príliš teplé alebo príliš studené pokrmy. Rovnako by ste si mali odsledovať, po ktorých jedlách nepríjemné pocity prichádzajú a vylúčiť ich zo svojho jedálnička vylúčiť.


Čo vám pomôže


Najznámejšou pomôcku pri akútnych páleniach záhy je sóda bikarbóna, ktorú však lekári neodporúčajú – jej časté používanie môže poškodiť sliznicu žalúdka. Za vhodnejšie riešenie tohto problému sa považujú napríklad mandle, voda s citrónovou šťavou, pohár teplého mlieka so škoricou alebo kefír. Pomôcť môžu aj lieky, ale skôr ako ich začnete užívať, mali by ste sa o svojom probléme poradiť s lekárom.

Komentáre