Zdravie

Tajomstvo pozitívneho vývoja dieťaťa? Zdravý úsmev

"Dieťa s pokazenými zubmi sa môže báť prejaviť v kolektíve. Hrozí mu aj šikanovanie a ponižovanie od rovesníkov."

Webmagazin.sk, 27. marca 2016 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
>To, ako často sa vaša ratolesť usmieva, môže ovplyvniť jej život. Agentúra STEM/MARK uskutočnila prieskum o vývine dieťaťa v súvislosti so zdravým chrupom. Čo ukázali výsledky?

Emócie od rodičov


Základný impulz, prečo sa vaše dieťa usmieva, ste práve vy. Až 82% ľudí sa domnieva, že za to môže ich postoj k dieťaťu a celkové zázemie. Školská psychologička Gabriela Herényiová sa často stretáva s klientmi, ktorí majú problém dať svoje emócie najavo. Prečo? Emócie im často chýbali práve zo strany rodičov.

"Viac, ako materiálne zabezpečenie, potrebovali deti cítiť, že sú svojimi rodičmi milovaní, dostávajú od oboch z nich dostatočnú dávku pozitívnych emócií vrátane pohladenia alebo objatia, dostatočnú dávku pozornosti, ako aj pocitov istoty a bezpečia v rodine," uvádza Herńyiová, ktorá sa už 25 rokov venuje deťom a ich rodičom.

Nezdravý chrup


Jednou z bariér úsmevu môže byť v určitom veku aj nezdravý chrup. Nikomu sa nechce vystavovať svoje škaredé a nezdravé zuby. Ako získať správne návyky dentálnej hygieny? Až 81% opýtaných zastáva názor, že vzorom môžu byť jedine rodičia. Dôležitou prevenciou sú pravidelné návštevy zubného lekára, s čím súhlasí 67% respondentov.

Úsmev ovplyvňuje sebavedomie. Myslí si to viac ako polovica opýtaných. "Ak dieťa prežíva svoje detstvo v spokojnosti a usmieva sa, je to jasnou známkou toho, že je od rodičov správne emočne vedené. Získava kladné emočné programovanie, ktoré je základom pre jeho šťastie a radosť v dospelosti," vysvetľuje Gabriela Herényiová.

Terč posmeškov


Zdravý detský chrup sa podľa 65% opýtaných môže negatívne premietnuť do psychického vývinu dieťaťa. Dieťa s pokazenými zubmi sa môže báť prejaviť v kolektíve. Hrozí mu aj šikanovanie a ponižovanie od rovesníkov. Určitá sebakontrola, ktorou bude trpieť, mu môže zostať až do dospelosti, dopĺňa Herényiová.

"Z takéhoto dieťaťa sa môže ľahko stať utiahnutý jedinec, ktorý bude mať problém s vyjadrovaním svojich názorov a nebude sa vedieť prirodzene správať v spoločnosti. Je teda viac než isté, že pokazené zúbky môžu zapríčiniť zhoršené nadväzovanie sociálnych väzieb, ako v detstve, tak aj neskôr v dospelosti," uzatvára psychologička.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prejavy Alzheimerovej choroby sa často pripisujú starnutiu
Môže byť arašidové maslo kľúčom k boju proti obezite?
Deťom po strate blízkeho človeka pomôže terapeutická rozprávková kniha
Sexuálny prenos vírusu zika je bežnejší, než sa predpokladalo
Pocit šťastia vás môže zabiť

Komentáre