Zdravie

Sú niektoré zubné pasty naozaj nebezpečné?

"Na tubách od zubných pást možno nájsť rôzne farebné pásiky, vraj majú hovoriť o ich vplyve na zdravie."

Alena Klepochová, 13. novembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič


Niektorými médiami a hlavne internetom prebehla v posledných dňoch správa o škodlivosti niektorých zubných pást. Ich nebezpečenstvo sa má vraj rozoznať podľa farebných pásikov na spodnej strane túb. Tie majú byť zelené, modré, červené a čierne. Kým zelená má symbolizovať prirodzený obsah, modrá obsah liekov, čierna má značiť chemické nebezpečenstvo.

Aj vy ste sa utekali pozrieť do kúpeľne, akou pastou si umývate zuby? Naozaj sú pasty s čiernym pásikom také nebezpečné, ako varujú spomínané zaručené informácie?

Z čoho je zubná pasta?


Približné zloženie zubných pást je nasledovné: sorbitol, abrazíva, glycerin, nerozpustný metafosforečnan, etanol, sodium pyrophosphate, potassium pyrophosphate, PEG, PPG 10, prísada na ochranu zubov, aniónové povrchovoaktívne látky, regulátory viskozity, doplnkové prísady, chuťové alebo aromatické látky, titanium dioxide, kozmetické farbivá, látky s účinkami proti zubnému povlaku, sladidlá, estery kyseliny hydroxybenzoovej, calcium glycerophosphate, fluoridy.

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
„Sú to chemické látky alebo zmesi, ktoré môžu byť syntetického alebo prírodného charakteru. Niektoré z nich sú regulované v rámci právneho predpisu. Zoznam všetkých zložiek používaných v kozmetických výrobkoch je verejne prístupný na webovej stránke Európskej komisie," priblížil hlavný hygienik SR prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH.

Čo sa skrýva za farebným pásikom?


Vysvetlil, že farebné pásiky na tubách sú orientačnými značkami pri plnení výrobkov a nesúvisia so samotným zložením zubnej pasty. Pomáhajú poskytovať informáciu o počte naplnených výrobkov a správnosti postavenia tuby v plniacej linke. Sú umiestnené na zadnej strane tuby a ich farba závisí od farebného vyhotovenia pohľadovej strany obalu. Farba pásika musí byť iná ako farba na prednej strane tuby a výrazne odlišná.

„Z uvedeného vyplýva, že farebné pásiky na zubných pastách nemajú žiaden súvis s ich zložením. Preto odporúčame spotrebiteľom, aby si takéto informácie nevšímali a nerozširovali ich ďalej. Pri výbere kozmetických výrobkov odporúčame spotrebiteľom, aby sa riadili podľa informácií uvedených výrobcom na obale za textom “ingredients”,“ konštatoval Rovný.

Pokiaľ ste teda v kúpeľni našli zubnú pastu s čiernym pásikom, nemusíte robiť paniku a pokojne si ňou umývajte zuby aj naďalej.

Komentáre