Zdravie

Štyri prírodné liečivá, ktoré sú v skutočnosti škodlivé

"Veľa ľudí si myslí, že prírodné alebo alternatívne liečivá sú bezpečnejšie, než lieky na predpis a tradičné procedúry prevádzané v nemocniciach."

Zuzana Lobotková, 5. apríla 2017 14:00
Ilustračné foto. Foto: wikipedia
Moderná medicína verzus tá alternatívna. Ktorej viac veríte vy? Obe majú v určitých otázkach a pri určitých diagnózach čo ponúknuť. Ľudia, ktorí siahajú len po prírodných liečivách by si ale mali dávať pozor. Najmä po správe, že kurkuma môže spôsobiť úmrtie, by mali vedieť, že aj prírodné liečivá môžu byť nebezpečné.

Kurkuma


Jade Ericková z Kalifornie zomrela po tom, čo si do žíl vstrekla krukumu. To vyústilo do neželanej reakcie na toto korenie. Oficiálna príčina smrti bola anoxická encefalopatia po tom, ako jej prestalo biť srdce a mozog nemal dostatok kyslíka. Ericková trpela na záchvaty ekzému, no verila, že jej práve kurkuma pomôže.

Vnútrožilové podanie kurkumy je priveľa. Každý odborník vám povie, že by sa korenina mala užívať len orálne, kedy naozaj pôsobí protizápalovo. Doktor Malcolm Taw, odborník na východo-západnú medicínu k tomuto prípadu povedal pre Time: „Niektoré lieky môžu byť oboje – liek aj jed.“ Taw nikdy nepočul o takomto užívaní kurkumy, takže to rozhodne netreba skúšať. Týka sa to aj iných látok – vždy to najskôr konzultujte so svojím lekárom, aby ste si v snahe liečiť sa prírodne neuškodili.

Aktívne uhlie


Lekári používajú aktívne uhlie na liečbu predávkovania, pretože táto látka viaže škodlivé chemikálie a zabraňuje im vstrebať sa do čriev. V komunite alternatívnej medicíny ide o spôsob na zníženie cholesterolu skrz zažívanie. Je tu však zoznam potenciálnych vedľajších účinkov. Aktívne uhlie môže znížiť účinnosť iných liekov, vrátane antikoncepcie. Ak ho inhalujete namiesto orálneho užívania, môžete si poškodiť pľúca. Dokonca to môže viesť k podráždeniu žalúdka. Bez lekárskeho dozoru si s aktívnym uhlím môžete viac ublížiť ako pomôcť.

Prilbica


V Kalifornii sa objavil ďalší prípad – žena zomrela po vypití čaju, ktorý obsahoval čínsku bylinku prilbicu. Po konzumácii purpurovej rastliny sa môže objaviť nevoľnosť, bolesť v hrudi, búšenie srdca, slabosť končatín alebo paralýza. Kým surová prilbica je jedovatá, spracovaná a užívaná v malých množstvách je používaná v alternatívnej medicíne na boj s bolesťou. Doktor Taw ale odporúča vyhýbať sa tejto bylinke celkovo.

Peroxid vodíka


Verte tomu alebo nie, niektorí zástancovia alternatívnej medicíny si obhajujúc peroxid vodíka ako látku podporujúcu zdravie. No objavuje sa stále viac prípadov otravy až úmrtia po konzumácii tejto látky.

„Pre ľudí, ktorí nasledujú tento smer pokyny zahŕňajú nakvapkanie vysokokoncentrovaného peroxidu do vody alebo inej kvapaliny, čím sa rozriedi,“ vysvetlil doktor Benjamin Hatten. „Ľudia sa domnievajú, že je to výrazné prekysličovanie, ktoré dodá navyše kyslík do nápoja, a že to nejako zlepší ich zdravotný stav.“ dodal Hatten. Neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ktoré by to potvrdzovali, takže peroxid vodíka určite nepite. Pri požití veľkého množstva vám hrozia vážne následky.

Všetko s mierou. To platí aj na dôveru v alternatívne medicínske postupy.

ODPORÚČAME AJ:
Antivaxeri sú u nás silní na internete, začali pred 17 rokmi
Protorexia: Je strava bohatá na bielkoviny nezdravá?
VIDEO: Poškodený stavec či platnička sú hlavolam,nie však neriešiteľný
VIDEO: Poškodený stavec či platnička sú hlavolam,nie však neriešiteľný

Komentáre