Zdravie

Štyri choroby, ktoré sú často zle diagnostikované

"Ste unavený, alebo máte problémy s pečeňou? Trápi vás syndróm dráždivého čreva alebo ide o symptómy celiakie? Občas sa diagnózy schovávajú."

Zuzana Lobotková, 6. februára 2017 12:00
Čo keď trpíte úplne iným ochorením, ako vám diagnostikovali? Foto: TASR/Dano Veselský
Nedávno sa objavila štúdia, ktorá predpokladá, že tretina ľudí s diagnostikovanou astmou tento problém v skutočnosti nemá. Nie je to však len astma, ale aj iné problémy, ktoré sú často posudzované nesprávne.

Depresia ukrytá v žľaze


Jeden zdravotný problém sa pomerne často mylne vykladá ako depresia. Konkrétne ide o hypotyreózu. Pri tejto chorobe telo neprodukuje dostatok hormónu tyroxínu, aby bol zabezpečený normálny chod telesných funkcií. Môže ísť o spúšťač depresie, malátnosti a zimomravosti. Existuje veľa prípadov žien, ktorým roky lekári tvrdili, že trpia depresiou, boli im predpisované antidepresíva. A pritom by im stačili len tyroxínové lieky.

V skorom štádiu sa aj demencia môže mýliť s depresiou, najmä u ľudí pod 65 rokov. Depresia a demencia majú mnoho spoločných symptómov, ako sú problémy s koncentráciou a pamäťou a pocity uzavretosti. To je jeden z dôvodov, prečo je mnoho prípadov demencie odhalených neskoro.


Syndróm dráždivého čreva a celiakia


Syndróm dráždivého čreva zahŕňa viacero príznakov, vrátane nafukovania, chronickej hnačky alebo bolesti brucha bez iných príčin. Avšak, sú to aj príznaky celiakie – imunitnej reakcie tela na glutén alebo lepok. Táto látka je proteín v pšenici, ovse, raži a jačmeni. Ak ľudia s týmto problémom skonzumujú lepok, ich imunitný systém spustí útok, ktorý znamená zápal tráviaceho systému, ktorý zabraňuje normálnemu vstrebávaniu živín.

Mnoho ľudí s celiakiou si roky myslí, že majú syndróm dráždivého čreva. Oficiálne odporúčanie znie testovať na celiakiu každého človeka so spomínaných symptómom. Krvný test odhalí znaky produkcie protilátok. Veľa ľuďom sa však tento test nerobí. Kým syndróm dráždivého čreva sa dá liečiť spazmolytikami a občas kognitívnou terapiou, pacienti s celiakiou sa musia vyhýbať lepku.

Menopauza a príliš aktívna štítna žľaza


Nepravidelná menštruácia, nočné potenie, nafukovanie, nárast hmotnosti, zmeny nálady. To sú bežné príznaky menopauzy. Ale občas, nafukovanie a nepravidelná menštruácia predstavujú symptómy rakoviny vaječníkov.

Medzi iné choroby, ktoré sa často chybne diagnostikujú ako menopauza, patrí zvýšená činnosť štítnej žľazy a non-Hodgkinov lymfóm (rakovina ciev a žliaz lymfatického systému), ktorý spôsobujú nočné potenie.

Únava a problémy s pečeňou


Toto ochorenie sa prenáša kontaktom s infikovanou krvou. Vírus použije pečeňové bunky, aby vytvoril ešte viac vírusu. Symptómy zahŕňajú únavu, bolesti kĺbov a akési zahmlenie mozgu. Vírus totiž vstupuje až do mozgu a zastavuje normálnu komunikáciu medzi bunkami. Príznaky sú však také všeobecné, že väčšina postihnutých ani nemá predstavu, že majú vážny problém. Až kým nie je ich pečeň poškodená a neobjavia sa príznaky žltačky.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Stovky Slovákov chcú po smrti dať svoje telo medikom, neplatí sa za to
Ste unavení? Vymeňte kávu za čokoládu
Prestaňte viniť počasie! Za vašu bolesť chrbta môže niečo iné
Koniec jazvám? Prevratný objav dokáže zahojiť rany bez stôp

Komentáre