Zdravie

Stavte na liečivú silu mora. Pomáha pri kožných aj dýchacích chorobách

"Morská voda sa od tej v riekach líši, a to najmä v obsahu minerálov. Aj preto sa pre liečbu kožných ochorení odporúča dovolenka pri mori."

Zuzana Lobotková, 5. januára 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Sodík, chlór, horčík a vápnik. Aj toto sú minerálne látky, ktoré so vo väčšej miere obsiahnuté v morskej vode než v tej sladkej. Ide o látky užitočné pri liečbe kožných ochorení, ako je napríklad aj psoriáza. Okrem toho prospieva aj ľuďom s ekzémom, čo je ďalšie s imunitou súvisiace ochorenie. Niet divu, že už celé veky lekári posielajú svojich pacientov k moru.

Pozitíva talasoterapie



V roku 1769 britský lekár Richard Russell uverejnil štúdiu na obhajobu používania morskej vody na liečbu problémov so žľazami, ako je žltačka, lepra a infekčná mononukleóza. Odporúčal slanú vodu piť, ako aj v nej plávať. Ak žijete v blízkosti mora, máte výhodu, že časté výlety k moru sú jednoduchšie ako plánovanie dovolenky raz ročne. Okrem liečivých účinkov si rozhodne užijete aj viac zábavy a relaxu. My však, bohužiaľ, more nemáme, takže cesta je vždy dlhšia. Rozhodne však stojí za to.

Lekári odporúčajú pobyt pri mori nielen pacientom s dýchacími ťažkosťami, ale aj tým, ktorých trápia problémy s kožou. Niektorí dokonca dodávajú presné odporúčania, koľko času pri mori máte stráviť, ako často k nemu zavítať a za akých podmienok liezť do vody. Používanie morskej vody na lekárske účely má dokonca odborný názov: talasoterapia.

Morská voda má výrazne vyšší obsah minerálnych látok, ktoré sú zdraviu prospešné. Sodík, chlór, horčík alebo vápnik sú minerály užitočné pre diagnózy ako je psoriáza či ekzémy. Plávanie v mori a vystavovanie sa slanému prostrediu sa spájajú aj so zmiernením symptómov sennej nádchy, zápalov dutín a respiračných ochorení. Pobyt pri mori prináša relax, meditáciu a zmiernenie stresu. Plávanie v studenej vode aktivuje teplotné receptory pod kožou, ktoré uvoľňujú hormóny endorfíny, adrenalín a kortizol. Zvyšuje sa aj produkcia dopamínu a serotonínu.

Pravidelné vystavovanie sa chladnej vode sa navyše spája s posilnením imunity. Niektoré kúpeľné rezorty využívajúce morskú vodu sa dokonca zameriavajú na liečbu artritídy.

Netýka sa to však len letných dovoleniek. Okrem odpútania od bolesti, opakované vystavenie pokožky chladnej vode môže zlepšiť aj schopnosť nášho tela vyrovnať sa so stresovými situáciami. Keď zažívame stres, vrátane styku so studenou vodou, náš tep a dych sa zrýchlia. To sa však dá zmierniť pravidelnými dávkami krátkeho otužovania (tri až päť minút) v studenej vode. Pravidelné otužovanie okrem toho zvyšuje množstvo bielych krviniek, ktoré sú podstatné pre imunitný systém na boj s infekciami. Proste je to akýsi tréning pre vašu imunitu.

Čo tak zmeniť scenériu?

Ale funguje to? Môže morská voda vyliečiť kožné ochorenia a zlepšiť mentálny stav? Psoriáza je chronické autoimunitné kožné ochorenie. Ľudia s touto diagnózou majú na koži suché, šupinaté a svrbivé miesta. Kúpanie sa v prírodnej vode bohatej na minerálne látky, vrátane minerálnych kúpeľov, sa volá balneoterapia a už dlho sa odporúča na liečbu psoriázy.

Dokonca sú tu aj dôkazy podporujúce klimatoterapiu (pacient je vtedy presunutý do špecifickej lokality ako súčasť liečby) pri Mŕtvom mori, ako užitočnú pri psoriáze. Pacienti trpiaci týmto ochorením sami hlásili, že sa cítia lepšie, keď si zaplávajú v mori. Môže to však súvisieť s vystavovaním pokožky slnku, čo taktiež pomáha pri psoriáze.
Plávanie v mori je rozhodne dobrá alternatíva pre tých, ktorí kvôli ekzémom nedokážu vydržať v chlórovanej vode plaveckých bazénov. Reakcie ľudí na morskú vodu sa však líšia – niektorí ju pokladajú za úľavu od bolesti sprevádzajúcej psoriázu, iným je nepríjemná.

Jednou z kľúčových látok je horčík, ktorý zvláčňuje pokožku, zlepšuje zadržiavanie vlhkosti v nej, čo kožu posilňuje a spevňuje ju. Sodík a jód v morskej vode zase pôsobia antisepticky, čo napomáha liečeniu rán. Na druhej strane však plávanie v oceáne s otvorenými kožnými ranami prináša riziko bakteriálnej infekcie.

Nadýchnite sa, vykúpte sa, rozmaznávajte sa


Vyplachovanie nosa slanými roztokmi je bežná forma terapie mnohých ľudí, ktorí trpia sennou nádchou alebo zápalmi dýchacej dutiny. Plávanie v mori a expozícia slanému prostrediu idú ruka v ruke so zmiernením symptómov sennej nádchy a iných respiračných problémov. Je to dôsledok toho, že soľný roztok zmierňuje zápaly tkanív. Dôkazom je fakt, že ľudia žijúci pri mori majú zdravší dýchací systém.

Vyskúšajte splývanie. Mŕtve more je známe svojimi liečivými účinkami, čím láka návštevníkov už mnoho rokov. Napomáha ľuďom s psoriázou, ekzémom a svalovými ochoreniami. Vysoké hladiny horčíka, draslíka, vápnika, brómu, jódu, vápnika a síranov spôsobia, že horná vrstva kože napučí a absorbuje užitočné minerály. Všetky spomínané látky hrajú úlohu pri výžive nervov a svalov, a zároveň pomáhajú odstrániť tekutinu z buniek.

Ak je Mŕtve more mimo váš dosah, aj obyčajný kúpeľ s kúpeľovou soľou prospeje vášmu telu. Okrem antiseptických účinkov pôsobí silná kúpeľová soľ protizápalovo a pomáha stimulovať lymfatický systém. Kúpeľ v teplej vode podporuje potenie, keďže naštartuje perspiračný systém, čím sa vyplavia toxíny z tela.

Už starí Egypťania a Rimania poznali zdroj zdravia a mladosti v morskej a riasovej terapii. Morské riasy sú bohaté na aminokyseliny a minerály, vyživujú kožné tkanivo, povzbudzujú krvný obeh a stimulujú funkciu buniek. Obsahujú viac ako 70 minerálov a vitamínov, takže ich smelo aplikujte na celé telo. Vaša koža bude vyživená, hydratovaná a zbavená nečistôt.

Plávanie v prírodnom prostredí je rozhodne to najlepšie. Tak skúste plávanie v oceáne. Ľudia sú podľa vedcov pod vodou v stave pokoja. Jedným z dôvodov sú vzory dýchania učené pri plávaní a potápaní. Stimulujú parasympatetický nervový systém, ktorý kontroluje funkcie orgánov a upokojuje myseľ, a má vplyv na mozgové vlny a hormóny pozitívne pôsobiace na mozog. Nadľahčovanie vodou tiež upokojuje myseľ, dokonca aj spomaľuje mozgové vlny. Takto sa odpútate od problémov každodenného života, ktoré sa na vaše koži určite podpisujú. Hydroterapia a plávanie predstavujú jednu z metód boja s depresiou a úzkosťou.

Nespochybniteľné sú aj benefity pre ľudí so svalovo-skeletálnymi problémami, ako je fibromyalgia, čo je stav charakteristický chronickou bolesťou a citlivosťou celého tela. Táto diagnóza prináša aj nepríjemné pocity na pokožke. Celkovo, plávanie v mori je rozhodne zdravý zvyk, ktorý by ste si mali dopriať čo najčastejšie.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Máte vysoký krvný tlak? Skúste jogu
SVETOVÉ KURIOZITY: Neuveríte, čoho všetkého sú ľudia schopní
Autista nemusí byť ako Rain Man, tvrdí pedagogička. Ale môže pracovať
Čo je po infarkte dôležité? Optimizmus

Komentáre