Zdravie

Smrteľná meningitída ohrozuje najmä deti, dôležitý je rýchly zásah

"Zápal mozgových blán je veľmi agresívny. Preto je nevyhnutná rýchla diagnostika i liečba."

TASR, 6. novembra 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský
Meningokoková meningitída spôsobuje ročne niekoľko detských úmrtí. Pri ochorení ide o čas, dôležitý je preto okamžitý zásah lekárov. Od začiatku ochorenia až po smrť môže uplynúť menej než 12 až 24 hodín.

Dôležitý je rýchly zásah


Chorobe podľahli tento rok štyri deti z Valkovne, Šumiaca (obe okres Brezno), Záhorskej Vsi a Dunajskej Stredy. Vlani to boli štyri deti a jeden dospelý z Galanty, Košíc, Spišskej Novej Vsi, a Popradu.

"Pri rýchlom zásahu lekárov, udržiavaní vitálnych funkcií a včasnom podaní antibiotík sa pacient môže zotaviť v priebehu šiestich až ôsmich dní," povedala pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Zuzana Drobová.

Meningitída však niekedy prerastie do ďalších komplikácií spojených už so sepsou s možným zlyhaním celého organizmu. "A v takýchto prípadoch, napriek intenzívnej lekárskej starostlivosti, nie je vždy isté, či pacient prežije," uviedla Drobová.

Meningokok vyvoláva najmä hnisavé zápaly mozgových blán a meningokokovú sepsu – otravu krvi. Tento a minulý rok ochorelo celkovo na meningitídu rok asi 50 ľudí, dominuje najmä Prešovský kraj.

Nejasné príznaky


Zápal mozgových blán je veľmi agresívny. Preto je nevyhnutná rýchla diagnostika i liečba. Prejavy na začiatku ochorenia ako vysoká teplota či zvracanie však nie sú vždy jednoznačné. Jasným znakom ochorenia je výskyt krvných výronov - petéchií.

"Meningokoková infekcia však môže prebiehať aj celkom netypicky. Bolesti brucha s hnačkami a neprítomnosť horúčky nevylučujú meningokokové ochorenie, naopak, môžu spomaliť jeho rozpoznanie," povedala Drobová.

Ohrození sú aj cestovatelia


Ochorenie ohrozuje najmä deti do štyroch až piatich rokov, dospievajúcu mládež či ľudí žijúcich v komunitách. Pozor by si mali dať aj cestovatelia. Dá sa proti nemu očkovať, nie je to povinné a pacient si to hradí sám. Výskyt choroby nie je častý, preto podľa hygienikov netreba očkovať plošne. "Cielené očkovanie je vždy podmienené osobitnou či výnimočnou epidemiologickou situáciou," povedala Drobová. Ochorenie ročne postihne v priemere 25 až 30 ľudí.

Meningokok je skrátený názov pre baktériu, ktorá sa odborne nazýva Neisseria meningitidis. Má tvar kávového zrna a ide o ľudský patogén. Prenáša sa len medzi ľuďmi kvapôčkovou infekciou – kašľom, nádchou, bozkávaním a iným úzkym kontaktom. Baktéria je citlivá na slnečné svetlo, dezinfekčné prostriedky aj vysychanie, na vzduchu rýchlo hynie, avšak dobre znáša nízke teploty.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zistili jej vážne ochorenie pľúc, no svojich snov sa nevzdáva
Cievna mozgová príhoda postihne u nás ročne až 17.000 pacientov
IMUNITU dieťaťa ovplyvňuje hygiena, ale i správanie sa rodičov
Psychiatrička: Depresia je utrpenie, je dôležité si ho skrátiť

Komentáre