Zdravie

Sezóna husacích hodov volá, s týmito radami si ich spravíte aj doma

"Husacine či lokšiam, ktoré teraz na nás striehnu na každom rohu či hodoch, sa veru odoláva ťažko."

Alena Klepochová, 11. októbra 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


Príchod jesene znamená pre mnohých z nás aj záťaž pre naše žalúdky. Husacine či lokšiam, ktoré teraz na nás striehnu na každom rohu či hodoch, sa veru odoláva ťažko. Aj odborníci by iste súhlasili, že v tomto prípade nehrajú zásady racionálnej výživy absolútne žiadnu rolu. Z času na čas tak možno zabudnúť na striktné predpisy zdravého stravovania a žalúdku dopriať výbornú pochúťku.

Treba však pamätať, že všetko má svoju mieru a pokiaľ mávate počas roka problémy, môže sa husacina skončiť aj žlčníkovým záchvatom. Gastroenterologické problémy tak nebývajú počas prebiehajúcej sezóny husacích hodov výnimkou. Ak sa však počas roka stravujete zdravo, malé zhrešenie prežijete bez ťažkostí.

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok
V prípade krátkodobých problémov s trávením treba piť dostatok tekutín, pomôcť môže napríklad minerálka či čierny čaj. S trávením môžu pomôcť aj rôzne voľnopredajné výživové doplnky. Pri dlhodobých problémoch treba ale určite vyhľadať lekára.

Ako kúpiť dobrú husacinu?


Husacinu si dnes možno dať v mnohých reštauráciách, ktoré ju zaraďujú do ponuky v rámci sezónneho menu. Ak si ju však chcete pripraviť doma a nemáte skúsenosti s chovateľmi husí, v obchode sa orientujte podľa vzhľadu.

„Dobrá hus by mala vážiť približne 6 až 8 kg a nemala by mať príliš presušenú stmavnutú farbu. Tiež ju skúste ovoňať, ak cítite nepríjemný zápach, hus nekupujte,“ povedal šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum Michal Hečko. Aj husacia pečeň musí mať peknú zlatistú farbu, nesmie byť mazľavá so šedým povlakom.

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Pokiaľ trváte na tom, že aspoň prílohy by mohli byť trochu ľahšie, šéfkuchár namiesto lokší alebo knedlí odporúča zavárané uhorky, papriky. Prípadne treba jesť pečené mäso s chlebom, ktorý dokáže stiahnuť mastnotu.

V plynovej trúbe sa pečie ťažko


Hus alebo kačica sa u nás tradične pripravuje v celku. „Pri pečení alebo konfitovaní mäsa v celku mám radšej elektrickú rúru s výhrevom zospodu aj z vrchu, prípadne konvektomaty, kde vďaka ventilátorom cirkuluje teplo rovnomerne,“ skonštatoval Hečko. Podľa neho sa komplikovanejšie pripravuje hus v plynovej trúbe, pretože v nej teplo prúdi len zdola. Hus je dobré piecť v oválnom pekáči s vyššími stenami, aby sa udržala vo vlastnom tuku a nebola vysušená.

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok
Ak chcete skúsiť prípravu husi netradičnejšie, spravte si rillette, prípadne klasické rizoto. „Nezvyčajné husacie alebo kačacie mäso je napríklad v rizote príjemným prekvapením. Tiež môžete zvyškovú surovú kožu vyškvariť na mini škvarky a použiť na ozdobu jedla alebo do šalátov,“ radí šéfkuchár.

Rillette z husacieho stehna, kapustové pyré, fritovaná lokša


1 pár husacích stehien
400g červenej kapusty – nastrúhanej
1ks zemiakovej lokše
½ červenej cibule
50g hnedého cukru
1dcl červeného vína
masť
soľ, korenie čierne aj nové
bobkový list, pár vetvičiek tymianu

Postup:
1. Stehná dobre nasolíme a vypečieme kožu.
2. Vložíme do pekáča, vlejeme tuk z panvice, ktorý sa nám vypiekol a doplníme roztopenou a ochutenou kačacou/husacou masťou tak, aby boli zaliate.
3. Pridáme vetvičku tymianu, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, zakryjeme a pečieme na 120°C asi 2 hodiny tak, aby bolo mäso úplne jemné.
4. Potom ho oberieme od kosti a s pomocou kuchynského robota rozsekáme na malé kúsky a za pochodu vlejeme asi 3PL masti. Na oživenie môžeme vmiešať aj orechy.
5. Skontrolujeme, či je mäso dobre dochutené a natlačíme ho do formy vystlanej papierom na pečenie.
6. Na pyré spravíme základ z cibule, karamelizovaného cukru a červeného vína, podusíme na ňom kapustu. Keď bude úplne mäkká, rozmixujeme ju, prepasírujeme cez jemné sitko, dochutíme a nakoniec za tepla našľaháme trošku studeného masla.
7. Z lokše si môžeme vykrajovať ľubovoľné tvary a vyfritujeme ich v panvici s troškou masti, osolíme.

Komentáre