Zdravie

Šesť jednoduchých trikov na mladú myseľ

"Chcete bystrejšiu pamäť, lepšie schopnosti kriticky myslieť a posilniť mozgové schopnosti? Nasledujte tento jednoduchý plán."

Zuzana Lobotková, 17. mája 2017 12:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Spoločnosť nám hovorí, že starého psa novým trikom nenaučíte. Že pre dospelých je náročnejšie získavať nové schopnosti, ako pre deti. A v mnohých prípadoch je to pravda. Deti nemajú nič na starosti - len jesť, spať a učiť sa, kým dospelí sú vystavení rôznym otázkam času, peňazí a životných okolností. Nehovoriac o tom, že sú otrávení, keď im niečo hneď nejde.

Ale nemusí to tak byť. Aspoň to tvrdí psychologička Rachel Wuová z University of California Riverside. Vo svojej správe, ktorú zverejnil Health sa vyjadrila, že detský prístup k učeniu sa môže pomôcť ľuďom v mnohých vekových kategóriách prekonávať nové úlohy. Dospelí sa tak nielen môžu zlepšovať vo svojich talentoch a koníčkoch, ale udržia tak svoje mysle mladé, zabránia úpadku kognitívnych funkcií, ktoré sú spôsobené vekom.

Ako starneme, prechádzame od “širšieho vzdelávania” k “špecializovanému učeniu”, pri ktorom sa zameriavame na kariéru a špecifické oblasti expertízy. Je to táto rastúca úzkosť špecializácie, čo vedie ku kognitívnemu spomaleniu. Najskôr len v neznámych situáciách, potom však už neustále.

Namiesto toho, aby ste padli do tejto pasce, mali by ste sa naďalej vzdelávať zoširoka pomocou týchto šiestich stratégií. U detí toto správanie vedie k zlepšeniu základných kognitívnych schopností, ako je pracovná pamäť, pozornosť a uvedomovanie si seba samého.

Skúste to


Dospelí majú tendenciu používať podobné schopnosti dennodenne. Prácu si nájdu v oblasti, v ktorej sú zbehlí, chodia tými istými cestami na tie isté miesta, upadajú do rutiny, v ktorej sú spokojní. Ale tieto známe postupy limitujú časti mozgu, ktoré používame na dennej báze.

“Ak sa snažíte naučiť niečo nové, a je to pre vás naozaj jednoduché, môže to byť znak toho, že je to príliš podobné veciam, ktoré už poznáte,” uviedla Wuová. Treba si vybrať niečo náročnejšie, naozaj odlišné od vecí, na ktoré ste zvyknutý. Bude to mať viac kognitívnych benefitov.

Nájdite si učiteľa


Pre dospelých je náročné naučiť sa niečo nové len tak sám, najmä ak ide o vec, ktorá je vám úplne neznáma. Nájdite si inštruktora alebo sa zapíšte do kurzu, môže vás to inšpirovať k disciplíne a v snahe mať pod kontrolou svoj progres.

Verte si


Táto rada je asi najnáročnejšie zrealizovateľná. V našej kultúre a stereotypoch je hlboko zakorenené, že sa už ako dospelý človek nemôžeme veľmi rozvíjať. Veľa ľudí verí, že v dospelosti treba prirodzený talent, aby ste uspeli v nových odvetviach, a že tvrdá práca nestačí. Ignorujte týchto negatívnych ľudí, ktorí neveria procesu učenia. Veď tréning prináša dokonalosť.

Obklopte sa podporou


Strach z robenia chýb je jedným z ďalších dôvodov, prečo sa starší ľudia učia nové veci pomalšie. Ak niečo skúsime a neuspejeme, čelíme kritike, strate financií alebo práce. A ak nie sme v niečom ihneď dobrí, máme radšej ostať pri veciach, ktoré ovládame. Preto je dôležité vybudovať si okolo seba sieť ľudí, ktorí vás podporia - doma aj v práci, dovolia vám robiť chyby a učiť sa z nich.

Berte to vážne a nevzdávajte sa


Čo ľudí motivuje? To je veľmi individuálne. Treba si nájsť vlastný zdroj inšpirácie. Niektoré výskumy ukazujú, že podeliť sa s rodinou a priateľmi o nový životný cieľ napomáha k motivácii. Niekomu pomáha mať predplatené hodiny alebo si pri učení cudzieho jazyka rovno kúpiť letenku do destinácie, kde si jazyk rovno odskúšate. Takto možno začnete brať koníček a učenie sa ako záväzok.

Viac vecí naraz


Čas je cenný, tak sa vo voľnom čase venujeme radšej len jednému hobby. Ale práve rozdelenie času a energie do troch alebo štyroch oblastí bude trénovať a naťahovať vašu myseľ viacerými smermi. Nemusíte sa naraz pustiť do štyroch nových koníčkov, pridávajte si ich postupne na základe toho, ako zvládate aktuálne záväzky. Dôležitá je aj pestrosť - jedna fyzická aktivita, jedna spojená s hudbou, ďalšia viac umelecká. Takto si myseľ pretrénujete efektívnejšie, ako keby ste sa pustili do maľovania, sochárstva a kreslenia.

Týchto šesť stratégií bojuje proti kognitívnemu úpadku, no je potrebný ešte ďalší výskum na zdokonalenie teórie. Doktorka Wuová sa otázke vzdelávania dospelých venuje na základe piatich dekád výskumu. Podľa jej slov je získavanie nových znalostí a schopností luxus, ktorý si môžete dovoliť. Je to jeden z krokov k aktívnemu prístupu k životu a dobrej psychickej aj fyzickej pohode.

ODPORÚČAME AJ:
Majte svoj cholesterol pod kontrolou. Pomôcť môže správna životospráva
Nové tenisky na beh či turistiku? Netreba, ide to aj naboso
Prečo máte tik v oku a ako sa tohto pocitu zbaviť?
Páni, bojíte sa o svoju prostatu? Dajte si kávu



Komentáre