Zdravie

Sedem spôsobov, ako využiť ovos

" Ovos je požehnanie nielen pre naše črevo – veľmi dobre urobí aj pleti. Inšpirujte sa niekoľkými spôsobmi, ako si dopriať trochu “ovsenej” krásy. "

Webmagazin.sk/Iva, 15. augusta 2018 10:00
Ovos, ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta
Zmiešaný s jogurtom, semiačkami a orechami je to vynikajúce jedlo na raňajky. Ovos sme síce dlhé roky poznali skôr z rozprávok ako krmivo pre kone, ale čas pokročil a neodškriepiteľné zdravotné plusy tejto plodiny z nej urobili náplň aj ľudských raňajkových misiek.

Prečo ale nevyužiť kompletný ovsený potenciál? Stačí si niečo odložiť z misky – alebo jednoducho nakúpiť viac ovsenej múky - a začať to na seba “mazať”. Doslova. Ovos je požehnanie nielen pre naše črevo – veľmi dobre urobí aj pleti. Inšpirujte sa niekoľkými spôsobmi, ako si dopriať trochu “ovsenej” krásy.

1. Na akné a vyrážky


Mnohí zástancovia prírodných produktov sú účinkami ovsa na problematickú pleť nadšení. Oprávnene. Ovos obsahuje zinok a práve to je jeho protizápalová súčasť – veď zinkovú masť sme mnohí mali počas puberty v skrinke ako prvú pomoc pre pleť. Zinok upokojuje, likviduje baktérie, ktoré na tvári vedia vyrobiť peknú paseku. Navyše, ovos vsakuje mastnotu, ktorá tiež prispieva k zápalom na pokožke.Rovnako upokojúco pôsobí ovos na pri slnkom podráždenej pokožke.
Ako na to: Polovicu hrnčeka ovsenej múky zmiešajte s rovnakým množstvom vriacej vody a nechajte vychladnúť. Zamiešajte, dokým zmes nevytvorí jemnú kašu. Dajte na tvár, nechajte pôsobiť 20 minút a opláchnite teplou vodou

2. Na suchú pokožku


Ovos dokáže odstraňovať mŕtve bunky z pokožky a pôsobí ako prírodný zvlhčovač pre pokožku.
Ako na to: urobte si jednoduchý kúpeľ. Do vane nasypte trochu neuvarenej ovsenej kaše a sódu bikarbónu a máčajte sa v tom 20 minút. Potom sa jemne vysušte.

3. Na čierne bodky


Ovsená múka je plná chemických zlúčenín zvaných saponíny. Už názov naznačuje, že majú čistiaci efekt. A keďže čierne bodky na pleti sú vlastne upchaté póry, práve ovsená múka pomáha zanesené póry vyčistiť a pleť zjemniť.
Ako na to: zoberte dve lyžice ovsenej múky, tri lyžice bieleho jogurtu a šťavu z polovice citróna. Zmiešajte na jemnú kašu, nechajte na tvári 10 – 15 minút a opláchnite.

4. Na svrbenie


Pokožka nás zvyčajne svrbí, ak je podňou zápal alebo ak je pH pokožky príliš vysoké. Ovsená múka ho pomáha normalizovať a upokojuje zápaly.
Ako na to: Vymixujte ovos na prášok a zmiešajte s vodou, kým nemáte jemnú kašu. Namiesto vody môžete použiť aj mlieko. Dajte na svrbiacu časť a po 15 minútach opláchnite studenou vodou.

5. Na odstraňovanie starej pokožky


Netreba sa ovsenými vločkami drať z kože – celkom postačí jednoduchý odstraňovač odumretých buniek. Vďaka už spomínaným saponínom dosiahnete sviežu a mladistvú pokožku.
Ako na to: Zmiešajte ovsenú múku, vlažnú vodu, cukor a kokosový olej. Zmes dajte na tvár a nechajte pôsobiť 20 minút. Potom očistite vlhkými vreckovkami. Nanášajte aspoň dvakrát do týždňa.

6. Do kúpeľa v zime


Kúpeľ s ovsom dokáže pomáhať nielen pri suchej pokožke, ale takisto aj pri podráždení vetrom či mrazom. V zime, po príchode domov z “pľušte”, si teda môžete pripraviť blahodárny relax vo vani.
Ako na to: Pridajte do vody pol hrnčeka ovsenej múky spolu s levanduľovým olejom. Okrem zjemňujúcich účinkov na pokožku sa budete zároveň cítiť ako na príjemnej aromaterapii.

7. Ako suchý šampón


Blondínky môžu mať po starostiach. Aj keby v okolí boli vypredané všetky šampóny, stačí kúpiť si vrecko ovsa a pomôcť mastným vlasom. Ovos totiž absorbuje prebytočnú mastnotu.
Ako na to: Rozdrvený ovos si dajte do vlasov a pošúchajte. Presne ako so suchým šampónom. Nezabudnite si potom všetko z hlavy vyčesať kefou s prírodnými štetinami.

Samozrejme, ako pri každej látke, aj pri týchto ovsených kúrach sa vám môže stať, že vám to jednoducho nebude vyhovovať. Opatrní by ste spočiatku mali byť najmä v príápade, že trpíte na intoleranciu lepšku. Ovos ho totiž obsahuje.

Komentáre