Zdravie

Sedem divov obyčajnej vody. Toto o nej ešte neviete

"Siahate v prípade smädu namiesto vody po džúsoch alebo sladených nápojoch? Chyba. "

Zuzana Onufer, 18. januára 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR


Väčšina ľudí sa vo svojom pitnom režime riadi pocitom smädu. Keď už je človek smädný, je už zväčša neskoro. Piť treba pravidelne po malých dávkach. Neplatia ani rady typu 2 litre tekutín denne. Množstvo tekutín závisí od hmotnosti človeka, aktivity, akú vykonáva, zdravotného stavu, ale aj toho, či je leto alebo zima. Aké zázraky dokáže s vami urobiť obyčajná voda zisťoval portál webmd.com.

S vodou budete štíhlejšia


Snažíte sa schudnúť? Voda zrýchľuje metabolizmus a pomáha dosiahnuť pocit sýtosti. Ako sa hovorí, smäd je prezlečený hlad. Vymeňte kalorické nápoje za vodu a vždy pred jedlom vypite pohár vody. Budete sa tak cítiť plnšie a menej zjete. Piť viac vody znamená aj väčšie množstvo spálených kalórií, keďže váš metabolizmus bude pracovať na plné obrátky.

Nabíja vás energiou


Ak sa cítite bez energie a máte pocit vyčerpanosti, dôvodom môže byť dehydratácia. Nakopnite sa pohárom vody. Dostatok tekutín pomáha srdcu pumpovať krv efektívnejšie. Voda zároveň pomáha prenášať kyslík a ďalšie nevyhnutné živiny do vašich buniek.

Viac vody znamená menej stresu


Približne 70% až 80% vášho mozgového tkaniva tvorí voda. Ak ste dehydrovaná, vaše telo a vaša myseľ sa dostávajú do stresu. Ak chcete udržať hladinu stresu na minimálnej úrovni, majte vždy pohár vody na stole alebo noste so sebou fľašu vody a pravidelne si z nej odpite.

Pomáha svalom a kĺbom


Pitná voda pomáha predchádzať svalovým kŕčom a zároveň udržuje v kĺboch potrebnú tekutinu. Ak ste správne hydratovaná, vydržíte dlhšie napríklad cvičiť v posilňovni.

Vyživuje pleť


Vrásky sú viditeľnejšie a hlbšie, ak ste dehydrovaná. Voda je vlastne ten najlepší prírodný krém na krásnu pleť. Pitná voda hydratuje kožné bunky a vaša tvár tak vyzerá zdravšie a mladistvejšie. Voda zároveň vyplavuje nečistoty, zlepšuje krvný obeh a rozžiaruje pleť.

Voda je dôležitá pre dobré trávenie


Voda pomáha rozpúšťať odpadové častice a odovzdávať ich do zažívacieho traktu.
Ak máte málo tekutín, vaše telo absorbuje všetku vodu, ktorá potom chýba v hrubom čreve. A to spôsobuje problémy pri vyprázdňovaní.

Zabraňuje tvorbe obličkových kameňov


Počet prípadov bolestivých obličkových kameňov sa zvyšuje. Jedným z dôvodov je aj to, že ľudia vrátane detí nepijú dostatočné množstvo tekutín. Voda totiž riedi soli a minerály v moči, ktoré potom netvoria pevné kryštály známe ako obličkové kamene. V zriedenom moči sa obličkové kamene jednoducho netvoria. Aké jednoduché.

ODPORÚČAME AJ:
NOVÁ MÓDA V CHUDNUTÍ: Vikingská diéta vás zbaví kilogramov
Chcete sa ubrániť nádche? Šál a nos v teple vám pomôžu
Chcete prestať fajčiť? Nejedzte mäso
Superpotravina, ktorú nájdete v každom zelevoci, vás dobije vitamínmi
Chcete schudnúť? Tieto potraviny vám určite pomôžu

Komentáre