Zdravie

Súvisia ryšavé vlasy s Parkinsonom?

"Ľudia s ryšavými vlasmi nesú gén, ktorý ich vystavuje vyššiemu riziku rakoviny kože. No tento gén má na svedomí aj riziko mozgových ochorení. "

Zuzana Lobotková, 17. marca 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Vedci poukázali na fakt, že gény spôsobujúce ryšavú farbu vlasov ovplyvňujú chemikálie v mozgu, čím zasievajú základy pre Parkinsonovu chorobu. Už sme vedeli, že ryšaví ľudia nesú gén, ktorý znamená vyššie riziko vzniku melanómu. A vieme, že pacienti s melanómom majú vyššiu šancu na rozvoj Parkinsona. A naopak.

Dvojnásobné riziko

Je tu však nová informácia. Vedci odhalili, že to všetko súvisí s mcr-1 – ryšavým génom. Tento gén zbavuje pokožku ochrany pred slnkom a ovplyvňuje hladinu dopamínu v mozgu. Takže to, čo prináša zaujímavú farbu vlasov, je zároveň hrozba pre ľudské zdravie, a to na viacerých úrovniach.

Mcr-1 vás nechá v oslabení pri kontakte so slnečným svetlom a dotkne sa aj chemikálií v mozgu. A ako ľudia s prirodzene ryšavými vlasmi starnú, mcr-1 limituje množstvo dopamínu (hormónu lásky), ktorý sa uvoľňuje do určitých častí mozgu. Dopamín je dôležitý na útok na toxíny, ktoré zasievajú v mozgu Parkinsonovú chorobu.
Tieto zistenia idú ruka v ruke so široko prijímaným chápaním toho, že pacienti s Parkinsonom majú nižšie riziko na rakovinové ochorenia, teda okrem melanómu. A naopak, pacienti s melanómom majú vyššie riziko na rozvoj Parkinsonovej choroby.

Je na čase vyhľadať lekára?

Doktor Xiqun Chen sa zameral na analýzu spojenia týchto dvoch diagnóz. Špeciálne na to, ako gény súvisiace s melanómom vplývajú na mozog. Výskumný tím sa zameral na časť mozgu, ktorá tvorí základ pre Parkinsona. Hlavne sa pozerali na to, ako mcr-1 dokáže ovplyvniť dopamín produkujúce neuróny, keďže sú u pacientov s Parkinsonom obmedzované.

Myši, ktoré mali s melanómom prepojený gén, mali menej dopamín produkujúcich neurónov, než myši v kontrolnej skupine. Ako starli, trpeli progresívnym úpadkom v pohybe a poklesom hladiny dopamínu. Boli tiež citlivejšie na toxické látky, ktoré dokážu poškodiť neuróny produkujúce dopamín. A čo je najdôležitejšie, toto všetko sa zrejme postará o zhoršenie oxidačného stresu – čo je prírodný proces, ktorý sa deje po celom tele.

Vedci tvrdia, že prelomový objav by dokázal vybudovať cestu pre nové lieky, ktoré sa zameriavajú proteíny u pacientov s Parkinsonovou chorobou. Doktor Chen tiež uviedol, že by to malo inšpirovať ľudí s ryšavými vlasmi, aby nezabúdali na rizikové zdravotné faktory. „Keďže mcr-1 regulujúci pigmentáciu a ryšavé vlasy predstavujú spoločný rizikový faktor pre melanóm a Parkinsonovu chorobu, v oboch prípadoch teda tento gén zrejme zohráva úlohu v pigmentácii a súvisiacom oxidačnom strese,“ dodal doktor Chen.

Nové odhalenia naznačujú, že treba ešte ďalší výskum mcr-1 ako aktivátora a nových neuroochranných foriem liečby Parkinsona. Spolu s epidemiologickými dôkazmi by mohli ponúknuť informácie, ktoré by ľudí s týmto génom naviedli na vyhľadanie neurológov a dermatológov, aby odhalili svoje vlastné riziko rozvoja melanómu a Parkinsonovej choroby.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Viete to rozoznať? Nie každá bolesť v hrudi je infarkt
Plánujete bábätko? Môžete sa stretnúť s týmito problémami
Zelený zákal často prichádza bez povšimnutia, liečbou sa dá spomaliť
Na lepšie trávenie aj krajšiu pleť: Prečo si obľúbiť paradajky

Komentáre