Zdravie

Rizikové tehotenstvo často znamená práceneschopnosť

"Pri vzniku rizikového tehotenstva zaváži, v akom psychickom stave je budúca matka. Problémy zväčša nastávajú na začiatku gravidity, kedy sa plodový vak potrebuje uhniezdiť."

TASR, 25. novembra 2017 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Príčiny rizikového tehotenstva, ktoré zažíva vyše tretina slovenských žien, bývajú rôzne. "Môžu byť zdravotné aj sociálne, psychologické a psychické,“ vysvetľuje gynekologička Nadežda Maličkayová z bratislavskej Polikliniky Mlynská dolina. Rizikom môže byť napríklad vek matky, viaceré chronické ochorenia, opakované infekcie, ale aj životný štýl.

Príčiny môžu byť rôzne


"Za najčastejšie rizikové faktory na základe praxe považujem nízky vek matky, ktorý predstavuje menej ako 19 rokov, vysoký vek, čo je viac ako 38 rokov, zlozvyky a užívanie návykových látok, ako nikotín, alkohol, drogy či lieky," povedala Maličkayová. Častou príčinou komplikácií sú podľa jej slov aj civilizačné choroby, ako obezita, cukrovka či vysoký tlak krvi. K problémom môžu viesť aj časté infekcie močových ciest, gynekologické zápaly, potrat, ale aj predčasný pôrod v minulosti.

Ako v prípade iných zdravotných problémov, aj pri vzniku rizikového tehotenstva zaváži, v akom psychickom stave je budúca matka. "Možným faktorom rizikového tehotenstva je zhoršený psychický stav. Ten vzniká pôsobením dlhodobého stresu, zo strachu, problémov v rodine či na pracovisku," vymenúva Maličkayová. Stres je faktor, ktorý dokáže žene znepríjemniť tehotenstvo a narušiť jeho pokojný priebeh.

Tehotenstvo predstavuje záťaž pre organizmus


Najčastejšie problémy nastávajú na začiatku gravidity, kedy sa plodový vak potrebuje uhniezdiť. "Rodičku môže vystrašiť prípadné krvácanie či špinenie," priblížila lekárka častý sprievodný znak prvej fázy gravidity, ktorý ženy môže vyplašiť.

Tehotenstvo znamená vyššiu záťaž pre organizmus. Lekárka preto radí budúcim mamičkám spomaliť a zmierniť doterajšie návyky. Platí to najmä, ak je tehotenstvo rizikové. "Budúce matky by sa mali vyhýbať silovým športom, zaťažovaniu panvového dna, práci v noci, cestovaniu, fyzickej námahe či zdvíhaniu bremien," uviedla Maličkayová.

Rizikové tehotenstvo môže znamenať práceneschopnosť


Prechod na rizikové tehotenstvo najčastejšie znamená práceneschopnosť. Žena v rizikovom tehotenstve by okrem toho mala upraviť svoj denný režim, zmierniť fyzickú a psychickú záťaž, lekár jej môže naordinovať aj vhodné lieky. "Tehotná žena, ktorá odporúčania nerešpektuje, ohrozuje seba i plod, vystavuje ho riziku predčasného pôrodu, prípadne potratu," zhrnula lekárka.

ODPORÚČAME AJ:
Pohyb a správne stravovanie pomôžu deti ochrániť pred chorobami
Nábeh na rakovinu pankreasu majú fajčiari či obézni a starší ľudia
Ako sa starať o pleť v zime: Pozornosť venujte hlavne tvári a rukám
Rakovina hrubého čreva postihuje starých i mladých. Ako sa jej vyhnúť?

Komentáre