Zdravie

Spoznajte riziká, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť rakoviny prsníka

"Predpokladá sa, že karcinómy prsníka sú staré ako ľudstvo, prvé zmienky o rakovine prsníka pochádzajú zo starovekého Egypta."

Alena Klepochová, 9. septembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Počet žien s rakovinou prsníka sa na Slovensku zvyšuje, ročne túto diagnózu lekári oznámia stovkám Sloveniek. Tento trend je dôsledkom starnutia populácie, keďže s nádorom pribúdajú aj zhubné nádory, ako aj zmenou životného štýlu a odkladom materstva do vyššieho veku.

Predpokladá sa, že karcinómy prsníka sú staré ako ľudstvo, prvé zmienky o rakovine prsníka pochádzajú zo starovekého Egypta. Nájdené písomnosti ukázali, že toto ochorenie sa vtedy pokúšali liečiť chirurgicky, pričom na vzniknutú jazvu prikladali horúcu železnú tyč. Počas 16. storočia sa chorým ženám pomáhalo chirurgicky a využívali sa aj prírodné liečivá ako mlieko, kozie výkaly a žaby. Významný medicínsky pokrok nastal v 20. storočí, kedy sa začala na liečbu využívať rádioterapia a chemoterapia.

Za rakovinu môže aj genetika


Faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku karcinómu, možno rozdeliť na dve veľké skupiny, a to genetické a negenetické. Asi u štvrtiny žien s karcinómom prsníka sa pozoruje zvýšený rodinný výskyt tohto ochorenia. Rizikový pre vznik rakoviny prsníka sú aj iné karcinómy, napríklad vaječníkov, hrubého čreva a pod. Je preto zrejmé, že ženy, u ktorých sa v rodine vyskytol prípad alebo prípady tohto ochorenia, nesú podstatne vyššie riziko možného vzniku rakoviny ako ostatná populácia.

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Špecifické genetické mutácie, ktoré sú veľkým rizikom, že žena ochorie na rakovinu prsníka, sú pomerne zriedkavé. Najčastejšie ide o mutácie génov BRCA1 a BRCA2 . Tieto gény majú všetci ľudia, ale iba u niektorých jedincov dochádza ku génovej mutácii, a práve tá spôsobuje vysoké riziko rakoviny prsníka. Génovú mutáciu preukáže test, pri ktorom sa pacientke odoberie krv, z ktorej sa izoluje genetický materiál (DNA). V laboratóriách molekulárnej genetiky sa postupne prechádzajú celé dlhé úseky oboch génov a hľadajú sa mutácie.

Niektoré rizikové pacientky podstúpia preventívne odstránenie prsných žliaz a rekonštrukcie pŕs, ktoré sú náročné fyzicky aj psychicky. Niektorým pacientkam sa odporúča preventívne odstránenie vaječníkov. Hoci lekári operácie odporúčajú, konečné rozhodnutie je v rukách potenciálnej pacientky.

Negenetické rizikové faktory


Za najvýznamnejší negenetický rizikový faktor sa považuje dlhotrvajúce pôsobenie a vysoké hladiny estrogénu. Preto sú ženy so skorým nástupom menštruácie, neskoro nastupujúcou menopauzou a bezdetné ženy vystavené vyššiemu riziku. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí nedojčenie a zápaly prsníkov. Je dokázané zvýšené riziko u žien v menopauze, ktoré užívajú estrogény vo forme substitučnej terapie.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Ďalším rizikovým faktorom je nadváha až obezita u žien po menopauze, ako aj výrazné zvýšenie telesnej hmotnosti v menopauze. Fajčenie je tiež považované za jednu z príčin tvorby rakoviny. Tabakový dym vyvoláva zhubné bujnenie nielen v tkanivách, s ktorými je v priamom kontakte, ale aj v orgánoch od nich vzdialených. Vyššie riziko je ovplyvnené typom tabaku, množstvom tabaku vyfajčeným za deň, dĺžkou fajčenia, spôsobom inhalácie dymu a individuálnej vnímavosti.

Rakovina si nevyberá


Rakovina prsníka je závažné ochorenie, ktoré sa nekončí vyliečením zhubného nádoru. Sledovanie pacientok je nutné celoživotne, pretože môže nastať recidíva zhubného nádoru prsníka. Rakovina sa rada vracia. A práve pacientkam, ktoré už žijú s rakovinou prsníka, prekonali ju alebo sa im vrátila, sú určené webové stránky www.karcinomprsnika.sk, ktoré vznikli ako projekt Sekcie karcinómu prsníka Slovenskej onkologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Pacientky s rakovinou prsníka chce v ich boji s týmto ochorením podporiť aj spisovateľka a novinárka Eva Bacigalová, ktorá sama toto ochorenie prekonala. Jej webový blog bude preto prinášať jej osobné skúsenosti, postrehy a rady pacientky pacientkam. Spisovateľke vlani na jeseň diagnostikovali duktálny karcinóm prsníka a prešla si následnou mastektómiou, chemoterapiou, rádioterapiou a hormonálnou liečbou.

Komentáre