Zdravie

Reuma sa neprejavuje len bolesťou a opuchmi kĺbov

"Výskumy na Slovensku i vo svete sa stále snažia identifikovať rizikové faktory a príčiny vzniku rôznych reumatických ochorení."

TASR, 7. decembra 2018 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Pod pojmom reuma si človek zväčša predstaví bolesť a opuch kĺbov. Tie sú pritom dominantným prejavom reumatoidnej artritídy, jedného z asi 220 rôznych reumatických ochorení. Reumatologička z Národného ústavu reumatických chorôb (NÚRCH) v Piešťanoch Ulrika Ursínyová pripomína, že reumatické ochorenia sa môžu prejaviť okrem postihnutia kĺbov aj postihnutím obličiek, srdca, pľúc, očí a ďalších orgánov. Na Slovensku trápia reumatické ochorenia približne 100.000 ľudí, častejšie ženy než mužov.

Podľa lekárky ochorenie môže prebiehať akútne alebo pomaly s postupným prehlbovaním poškodenia organizmu. Neliečené ochorenie môže mať nezvratné trvalé následky. "Choroba je bolestivá a môže pacienta postihnúť hlavne v mladšom veku, dokonca aj malé deti. Pacienta limituje vo všetkých oblastiach života," tvrdí predsedníčka Ligy proti reumatizmu na Slovensku (LPRe SR) Jana Dobšovičová Černáková.

Kĺbne deformity obmedzujú možnosť sebaobsluhy a pacient potrebuje používať rôzne pomôcky, napríklad barle, korzety, anatomické vankúše, invalidné vozíky, pomôcky na uchopenie či podávanie predmetov. Finančne náročná môže byť pre pacientov debarierizácia domácnosti, užívanie množstva liekov a vitamínov. Na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste bydliska však môžu požiadať o rôzne príspevky na kompenzáciu ich zdravotného postihnutia. Veľmi pomôcť a uľahčiť život dokáže aj prítomnosť blízkeho človeka.

"Pacientom s reumatickým ochorením stále pripomíname, aby neboli s reumou sami. Sú obdobia alebo životné situácie, keď si bez prítomnosti inej osoby nepomôžu," hovorí Dobšovičová Černáková. Varuje, že človek s reumou niekedy nevládze urobiť ani banálne úkony. "Aj jeden krok alebo presun do kúpeľne, môže byť problém. Nehovorím už o odkrojení si chleba, otvorení fľaše s minerálkou alebo kompótom. Keď sú postihnuté artritídou drobné kĺby rúk, problém je zapnúť si gombík alebo otvoriť zips," tvrdí.

Keďže stále nie je známa presná príčina vzniku reumatických ochorení, nie je možné pacienta úplne vyliečiť. "Cieľom liečby je potlačiť nepriaznivé prejavy a zdravotné vplyvy ochorenia a tým zlepšiť kvalitu života pacienta," hovorí Ursínyová. Podľa nej sa pri rôznych reumatických ochoreniach využívajú lieky na potlačenie bolesti, lieky potláčajúce neprimeranú imunitu, lieky modifikujúce ochorenia, lieky na výživu chrupky a iné. Najnovšie aj biologická liečba. "Samozrejme, pri výbere liečby sa zohľadňujú aj ďalšie ochorenia, na ktoré sa pacient lieči. Individuálny prístup je potrebný aj u detských pacientov a gravidných žien," pripomenula reumatologička.

Výskumy na Slovensku i vo svete sa stále snažia identifikovať rizikové faktory a príčiny vzniku rôznych reumatických ochorení. Doteraz potvrdili, že rizikové genetické faktory sú ženské pohlavie a rodinná predispozícia. Vplyv niektorých nepriaznivých faktorov sa však dá eliminovať úpravou životného štýlu. "Sú to opakované úrazy kĺbov, ich neprimerané zaťažovanie, fajčenie, alkoholizmus, emocionálny stres, infekcie, nadváha a obezita," uviedla Ursínyová. Nástup ochorenia a účinnosť liečby podľa nej môže ovplyvniť aj psychika.

"Keď je pacient v stabilizovanom stave, nesmie sa prestať hýbať," tvrdí Dobšovičová Černáková. Zdravý pohyb totiž pôsobí blahodarne na celý organizmus i psychiku človeka. "Podporujeme zdravý pohyb projektom 'Pohnime sa s reumou!'. Chôdzu s nordic walking paličkami, ale i cvičenie vo vode, plávanie, bicyklovanie, pokiaľ to pacientom zdravotný stav dovoľuje," hovorí predsedníčka LPRe. Liga podľa nej tiež pripravila videonahrávky špeciálnych cvičebných zostáv s cieľom, aby pacienti po diagnostikovaní alebo absolvovaní hospitalizácie v NÚRCH pokračovali v rehabilitácii aj doma. Pobočky a kluby LPRe po celom Slovensku tiež pravidelne organizujú skupinové pohybové aktivity, rekondičné, rehabilitačné pobyty a rôzne prednáškové stretnutia.

"Na rekondično-integračnom pobyte Klubu Kĺbik, ktoré organizujeme viac ako 20 rokov, malí reumatici cvičili, plávali, chodili s nordic walking paličkami a tiež tancovali, lebo pohyb im robí dobre na tele i na duši," povedala Dobšovičová Černáková. Potvrdila slová lekárky, že psychická pohoda a vyrovnanosť má veľký vplyv na reumatické ochorenia.

Komentáre