Zdravie

Reuma neobchádza žiadny ročník, pomôže nám žihľava?

"Reumatické ochorenia trápia vyše pol milióna Slovákov, ženy častejšie ako mužov."

Alena Klepochová, 18. októbra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Reuma, alebo presnejšie reumatické ochorenia, keďže nejde iba jedno ochorenie, predstavujú pre chorých závažný zdravotný, ekonomický, ale aj sociálny problém. Ochorenia sa môže prejaviť kedykoľvek, najčastejšie však okolo 50. roku života. Postihnutý zväčša končí na invalidnom dôchodku, alebo je dlhodobo práceneschopný.

Reumatické choroby postihujú nielen pohybový aparát, ale viaceré z nich aj určité orgány a systémy v ľudskom tele. Reumou trpí každá tretia žena a každý piaty muž, ktorý prekročil vek 50 rokov. Ide však o celoplošné ochorenie, ktoré postihuje pacientov už od raného detstva. Pacientov s touto diagnózou tak možno nájsť aj medzi mladšími ročníkmi.

Státisíce chorých


K najčastejším formám reumy patrí reumatoidná artritída (RA), na Slovensku ňou trpí okolo 50 000 ľudí. Ide o dlhodobý zápal výstelky kĺbu. Zvyšuje sa pri ňom obsah tekutiny vo výstelke, ktorá napokon zhrubne. Ak sa ochorenie nelieči, môže prísť až k trvalej deformácii kĺbu. Podozrenie na artritídu vzniká na základe typických príznakov, ako sú ranná stuhnutosť trvajúca dlhšie ako hodinu, či symetrický opuch kĺbov. Liečba je založená na odstránení bolesti, uľahčení pohybu a zabránení deštrukcii kĺbu.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Odhaduje sa, že osteoartrózou trpí v SR až okolo pol milióna ľudí. Prejavuje sa poškodením chrupavky, ktorá vystiela kĺb. Kým príčina vzniku ochorenia je hmlistá, zhoršovanie stavu sa pripisuje nadmernému preťaženiu kĺbu. Deštrukciu chrupavky teda urýchli nadváha, prehnaná športová aktivita či zranenia spôsobené pádom. Najčastejšími prejavmi sú bolesť už pri malom pohybe, nočné bolesti a stuhnutosť kĺbov. Vyskytuje sa najmä na váhonosných kĺboch, čiže kolenách, bedrách, členkoch alebo v oblasti drobných kĺbov rúk. Cieľom liečby je udržať rozsah pohybu kĺbu a ústup bolesti.

Škodlivá káva, zdravé citrusy


Je dokázané, že na stav našich kĺbov má vplyv aj strava. Dôležitá je pestrá strava, ľahko stráviteľná, bohatá na bielkoviny a vitamíny. Samozrejmosťou by mal byť aj pohyb, dostatočný spánok a odpočinok.

Skúsenosti starých materí hovoria, že dobrou prevenciou reumy je žihľava, doteraz sa však nikomu nepodarilo preukázať, že by popŕhlenie malo naozaj takéto blahodarné účinky. Každopádne, žihľavové odvary sa odporúčajú na kúpele pri reumatických ochoreniach.

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman
Naopak, vedcom sa poradilo dokázať, že pitie kávy zvyšuje riziko ochorenia na reumu kĺbov. Pri štyroch šálkach kávy denne je toto riziko dvojnásobné a ak niekomu chutí 11 šálok denne, je vraj až 15-násobne ohrozený. Na takéto zistenie prišli pred niekoľkými rokmi fínski vedci, tí vplyv pitia kávy skúmali na tisícoch ľudí, ktorí pred výskumom reumu nemali.

Medzi potraviny, ktoré reumatikom nepomôžu, majú patriť aj citrusové plody. V tomto prípade však platí, že čím viac vedcov, tým viac názorov. Americkí odborníci zistili, že pohár pomarančového džúsu alebo polovica grapefruitu na raňajky pomáha zredukovať riziko vzniku reumatickej artritídy. Dôvodom má byť zlúčenina obsiahnutá v citrusoch.

Komentáre