Zdravie

RARITA: Holanďan hľadá stovky nevlastných súrodencov po celej Európe

"Ivo van Halen sa rozhodol absolvovať test DNA, keď sa pred piatimi rokmi dozvedel, že jeho biologický otec v priebehu 20 rokov pravidelne venoval spermie trom špecializovaným klinikám v Holandsku."

TASR, 4. októbra 2018 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Muž pôvodom z Rotterdamu sa snaží vypátrať možno až 1000 nevlastných súrodencov po celej Európe. Uviedol v pondelok spravodajský server DutchNews.nl. Svoje pátranie začal po tom, ako zistil, že jeho otec bol "superdarcom spermií".

Ivo van Halen (34) sa rozhodol absolvovať súkromný test DNA, keď sa pred piatimi rokmi dozvedel, že jeho biologický otec v priebehu 20 rokov pravidelne venoval spermie trom špecializovaným klinikám v Holandsku. Podľa spravodajského servera DutchNews.nl jeho spermie boli následne dodávané aj iným klinikám - po celej Európe.

Van Halenovi sa podarilo skontaktovať svojho otca a medzičasom spoznal aj 42 svojich nevlastných súrodencov žijúcich v Holandsku. Všetci boli za týmto účelom ochotní absolvovať testy DNA.

"Niektorí z nich sa navzájom poznali už predtým, než zistili, že sú príbuzní, a niektorí takmer spolu chodili," upozornil Van Halen v rozhovore pre médiá. To je podľa neho jeden z dôvodov, prečo sú dôležité informácie o ďalších potomkoch aktívneho darcu spermií.

Mladý Holanďan je presvedčený, že má ďalšie stovky pokrvných príbuzných v Európe a možno aj po celom svete, a dúfa, že pomocou služieb určujúcich zhody vo vzorkách DNA sa mu ich podarí vystopovať.

Van Halen tiež priznal, že bol prekvapený zistením, že jeho dedko, teda otec biologického darcu spermií, pochádza zo Surinamu a má afrických predkov.

Doterajšie pátranie po nevlastných súrodencoch pomohlo Van Halenovi, aby sa stal tzv. "detektívom darcov", a pomáha ďalším ľuďom, ktorých otcovia boli darcovia spermií, aby identifikovali svojich pokrvných príbuzných.

Komentáre