Zdravie

Ďalší gén zodpovedný za rakovinu prsníka odhalený

"Pravdepodobne ste už počuli o mutáciách génov BRCA1 a BRCA2. Teraz je tu ale ďalší gén spojený s rakovinou prsníka. "

Zuzana Lobotková, 27. augusta 2014 6:00
Pochod proti rakovine prsníka. (Ilustračné foto) Foto: TASR/Michal Svítok


Vedci z Cambridge skúmali údaje o 154 rodinách, v ktorých bola aspoň jedna žena s diagnostikovanou rakovinou prsníka a negatívnymi testami na mutácie BRCA1 a BRCA2. Skúmali teda výskyt mutácie génu PALB2. Až 311 žien s rakovinou malo práve tento druh mutácie.

Čísla hovoria jasne


Súvislosť medzi mutáciou v spomínanom géne a rakovinou bola spomínaná už skôr, no až teraz vedci odhalili závažnosť rizika vzniku ochorenia. Vedci zistili, že ženy s PALB2 mutáciou mali až 35-percentnú pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka pred ich sedemdesiatymi narodeninami. Riziko sa zvýšilo až na 58 percent v prípade, že mala silnú rodinnú anamnézu rakoviny prsníka.

Pre porovnanie, ženy s mutáciou BRCA1 majú 50 až 70-percentné riziko vzniku rakoviny prsníka pred sedemdesiatymi narodeninami, zatiaľ čo tie s BRCA2 mutáciou majú 40 až 60-percentné riziko.

Riziko u mladších


Vedci navyše zistili, že mutácie v PALB2 géne súvisia s vyšším rizikom najmä u mladších žien. U žien mladších ako 40 rokov môže táto mutácia viesť k osem- až deväťkrát vyššej hrozbe rozvoja ochorenia, než je to u žien tohto veku bez mutácie. Vo veku medzi 40 a 60 to je osemkrát vyššie riziko a u žien nad 60 rokov päťkrát. Na číslach vidno, že táto mutácia ohrozuje skôr zdravie mladších žien.

Bohužiaľ, štúdie, ktorej výsledky priniesol portál womenshealthmag.com, nevysvetľuje, prečo mutácia génu PALB2 znamená také riziko. Testovanie tejto mutácie by sa malo stať súčasťou skríningu, aby odhalili prípadné ochorenie čo najskôr.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina kože si nevyberá, chráňte sa na slnku aj v soláriách
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre