Zdravie

Rakovina prsníka si nevyberá, odhaľte svoje riziko týmto testom

"Nie každá hrčka v prsiach musí automaticky znamenať rakovinu."

Alena Klepochová, 9. decembra 2013 14:00
Na snímke pochod proti rakovine prsníka 16. júna 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann


Krutú diagnózu, rakovina prsníka, si ročne na Slovensku vypočujú stovky žien. Napriek tomu, že preventívne prehliadky u gynekológa, ako aj mamografické vyšetrenie hradia zdravotné poisťovne, mnohé ženy stále prichádzajú s problémami k lekárovi neskoro. Čím skôr sa pritom rakovina podchytí, tým väčšia je šanca na jej úspešné prekonanie a plnohodnotný život.

Rakovina prsníka je pomenovanie pre viacero typov zhubného ochorenia prsníkovej žľazy, ktoré sa rozdeľujú podľa lokalizácie v prsníkovej žľaze. Primárne sa týka žien, aj keď výnimočne postihuje aj mužov. Je to jeden z najrozšírenejších karcinómov vôbec, tvorí asi pätinu všetkých zhubných nádorov u žien.

Karcinóm prsníka sa objavuje najčastejšie medzi 40 – 50 rokom života, ale občas aj skôr. Ročne sa na Slovensku s rakovinou prsníka stretne približne 2 500 nových pacientok.

Väčšinou ju prezradí hrčka


Vo väčšine prípadov je najčastejším prejavom nebolestivá hrčka, ktorú si zvyčajne pacientka sama nahmatá alebo ju zistí lekár pri vyšetrovaní. Platí, že každá hrčka nemusí automaticky znamenať rakovinu prsníka. Hlavne u mladších žien sa bežne v prsníku vyskytujú rôzne cysty, ktoré nepredstavujú žiadne zdravotné riziko. Potvrdiť, či ide o cystu alebo o zhubný nádor, však dokáže iba zodpovedajúce lekárske vyšetrenie.

Ilustračné foto Foto: TASR/S. Písecký
Ženy by si okrem toho mali všímať aj nasledovné zmeny ako nové hrčky, zväčšené uzliny v prsiach prípadne pod pazuchami, bolesť v bradavke, výtok z bradavky, vtiahnutie bradavky, šupinatenie okolo bradavky, pretrvávajúca bolesť pŕs alebo bradavky, podráždenia kože, zvraštenie, jamky, nové zvrásnenia, teplé, červené, opuchnuté prsia s vyrážkou pripomínajúcou kožu s pomaranča či pretrvávajúce bolesti chrbta alebo hlavy.

Otestujte svoje riziko


Diagnózu rakovina si nechce vypočuť nikto, a práve preto treba byť ostražitý. Skúste si zodpovedať päť jednoduchých otázok z preventívneho testu Všeobecnej zdravotnej poisťovne a odhaľte svoje riziko rakoviny prsníka. Nezabúdajte však, test nenahradí návštevu lekára, o akýchkoľvek problémoch či podozreniach sa preto treba poradiť s odborníkom.

Preventívna prehliadka u gynekológa, na ktorú má nárok každá žena raz ročne po dovŕšení 18. roku života alebo od prvého tehotenstva, zahŕňa komplexné gynekologické vyšetrenie vrátane odborného poradenstva. Súčasťou preventívnej prehliadky u gynekológa je vo vyššom veku aj skríning rakoviny krčka maternice a prsníka.

1.Nahmatali ste si na prsníku hrčku?
ÁNO
NIE
2. Máte vtiahnutú bradavku?
ÁNO
NIE
3. Máte občas krvavý výtok z bradavky?
ÁNO
NIE
4. Máte na prsníku ranu alebo zápal, ktorý sa nehojí?
ÁNO
NIE
5. Máte na prsníku zmenenú kožu podobnú „pomarančovej kôrke“?
ÁNO
NIE

Pokiaľ ste na všetky otázky odpovedali nie, gratulujeme, nemáte žiadny z príznakov ochorenia. Napriek tomu by ste však nemali podceňovať pravidelné preventívne prehliadky. Jedna pozitívna odpoveď by mala viesť k zvýšeniu vašej pozornosti, netreba však robiť žiadnu paniku, keďže nie každá hrčka je hneď rakovina. Ak ste odpovedali áno viac ako dvakrát, mali by ste okamžite vyhľadať svojho gynekológa a poradiť sa s ním o týchto príznakoch.

Komentáre