Zdravie

Prevratný objav: Ako sa dá zlikvidovať rakovina pľúc?

"Rakovina je často smrteľné ochorenie. Rakovina pľúc nie je výnimkou. Aj pri skorej diagnostike negatívne vplýva na kvalitu života. Nebolo by skvelé, keby sa dala vypnúť?"

Zuzana Lobotková, 7. novembra 2014 8:00
Foto: varumin.sk


Vedci z Cancer Research UK našli liekovú kombináciu, ktorá môže vyvolať autodeštrukčný proces v pľúcnych rakovinových bunkách. Tento objav by mohol vydláždiť cestu pre nové liečebné metódy.

Keď už zdravé bunky nie sú užitočné, môžu iniciovať reťazec udalostí vedúcich k sebadeštrukcii. Ale rakovinové bunky sa vyhýbajú samovražde a stávajú sa nesmrteľnými. To znamená, že bunky rastú mimo kontroly, čím spôsobujú vznik nádorov. Vedci ich však dokázali preprogramovať.

Menej invazívna liečba


Použitie buniek rakoviny pľúc u myší vedcom ukázalo, že kombinácia dvoch liečiv, tzv. TRAIL a CDK9 inhibítor, mení molekulárny prepínač v procese sebadeštrukcie buniek. "Spustenie samovoľného zničenia rakovinových buniek by mohlo otvoriť cestu k novom liečebnom prístupe, a teda ponechať zdravé bunky bez úhony," povedal vedúci výskumník profesor Henning Walczak z UCL Cancer Institute pre sciencedaily.com.

Zásadný rozdiel medzi normálnymi a rakovinovými bunkami spočíva v zhubnom bujnení tých druhých – v tom, že sa nekontrolovane delia a sú nesmrteľné. Snímka z kamery, dlhodobo monitorujúcej bunkové delenia. Foto: TASR/AP


Ďalším krokom bude zistiť, ako to funguje u iných typov rakoviny. Podľa Nell Barrieovej z Cancer Research UK tento dôležitý výskum sa opiera o pokrok, ktorý sme urobili pri chápaní toho, aké trasy rakovinové bunky používajú, aby ostali nažive. "To nás posúva bližšie k cieľu sme urobili pochopiť rakovinu trás bunky používajú, aby zostali nažive porozumenie a zameranie týchto procesov nám posunie bližšie k nášmu cieľu. Tým je, aby traja zo štyroch ľudí počas nasledujúcich 20 rokov porazili rakovinu," konštatovala.

ODPORÚČAME AJ:
Chcete menej bolestivý pôrod? Stavte na vitamín D
Rešpektujte únavu svojho tela: Poradíme vám ako
Ebola útočí už milióny rokov, súvisí s vývinom ľudoopov
Diablova choroba paralyzuje svet
Neuveríte: Najčistejšou súčasťou verejných toaliet je záchodová doska

Komentáre