Zdravie

Rakovina krčka maternice ohrozuje aj mladé ženy, útočí potichu

"Je veľmi ťažké vyhnúť sa infekcii vírusom HPV, pretože sa neprenáša výlučne pohlavným stykom, postačuje akýkoľvek kontakt s infikovanou kožou alebo sliznicou."

Alena Klepochová, 24. januára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Rakovina prsníka a rakovina krčka maternice patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce onkogynekologické ochorenia. V rámci štátov Európskej únie sa Slovensko dlhodobo umiestňuje na nelichotivých posledných priečkach, čo sa týka skríningu, primárnej prevencie a úmrtnosti na rakovinu krčka maternice. Kým rakovinu prsníka môžu ženy v značnej miere odhaliť samovyšetrením, rakovinu krčka maternice odhalí jedine preventívna prehliadka u lekára. Len približne 23 percent žien u nás však absolvuje pravidelne skríningové vyšetrenie.

Na Slovensku si rakovina krčka maternice vyžiada približne každý druhý deň život jednej ženy. Ročne sa diagnostikuje okolo 550 až 600 nových prípadov, pričom ochoreniu podľahne asi 200 pacientok. Najviac postihnuté sú ženy medzi 40 až 50 rokom života. Ohrozené sú aj mladšie ročníky.

Tento typ rakoviny postihuje ženy o 15 až 20 rokov skôr v porovnaní s ostatnými zhubnými nádorovými ochoreniami. Priemerné skrátenie života ženy s týmto ochorením predstavuje viac ako 17 rokov. V minulosti sa pritom tento typ rakoviny vyskytoval vo vyšších vekových skupinách, trend sa však zmenil a vek, kedy ochorenie prepukne, sa znižuje.

Ochorenie sa vyvíja potichu


Vývoj rakoviny krčka maternice väčšinou prebieha bez príznakov a trvá vo väčšine prípadov dlhšie časové obdobie. Zmeny na krčku maternice nespôsobujú bolesť, často nie sú ani viditeľné a zistia sa až cytologickým vyšetrením. Riziko výskytu rakoviny krčka maternice je pritom päťkrát vyššie u tých žien, ktoré neabsolvujú preventívne prehliadky. Naopak vyhliadky žien, u ktorých je ochorenie zachytené včas, sú oveľa lepšie. Takmer všetky sa môžu vyliečiť.

Skríning rakoviny krčka maternice sa vykonáva u žien vo veku od 23 do 64 rokov, pričom prvé dva odbery cytológie sa robia v ročnom intervale. Ak sú tieto dva cytologické výsledky negatívne, pokračuje sa v trojročnom intervale, a to do 64 rokov. Skríning vo veku 64 rokov sa ukončí, ak sú posledné tri cytologické nálezy negatívne.

Spúšťačom je HPV vírus


Rakovinu krčka maternice zapríčiňuje pretrvávajúca infekcia onkogénnymi typmi ľudského papilomavírusu (HPV).
Ide o bežný vírus, ktorý sa vyskytuje u žien aj mužov, pričom sa s ním môže nakaziť každý, kto vykonáva akúkoľvek pohlavnú aktivitu. HPV vírusy sú vysokonákazlivé a veľmi rozšírené, počas života sa s infekciu stretne 80 percent sexuálne aktívnej populácie.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Vedci identifikovali vyše sto rôznych druhov HPV, ktoré napádajú kožu a sliznice. Väčšina nevyvoláva žiadne príznaky a infekcia za pár dní zmizne. Niektoré však spôsobujú bradavice na končatinách alebo v oblasti genitálií. Vznik rakoviny môžu spôsobiť takzvané onkogénne HPV typy, ktoré sú zodpovedné nielen za rakovinu krčka maternice.

Predpokladá sa, že 50 až 80 percent žien sa počas svojho života infikuje HPV vírusom a až polovica z nich sa infikuje onkogénnymi typmi. Väčšina infekcií spontánne ustúpi v priebehu niekoľkých mesiacov až dvoch rokov. Rakovina krčka maternice vzniká, ak infekcia spôsobená onkogénnymi typmi HPV pretrváva.

Je veľmi ťažké vyhnúť sa infekcii vírusom HPV, pretože sa neprenáša výlučne pohlavným stykom, postačuje akýkoľvek kontakt s infikovanou kožou alebo sliznicou. Riziko infekcie sa síce zvyšuje s počtom sexuálnych partnerov, infikovať sa však môže aj žena žijúca s jedným partnerom. Toto riziko zvyšuje aj fajčenie či užívanie orálnej antikoncepcie, vysoký počet tehotenstiev, imunologické faktory a história sexuálne prenosných infekcií ako sú napríklad chlamýdiové infekcie.

Komentáre