Zdravie

Pustite sa do omladzujúcej diéty

"Omlaďte svoju myseľ stravou, a nemyslíme tým len duševnú stravu, ale najmä každodenné jedlo. Vďaka správnej diéte totiž môžete omladiť svoj mozog o osem rokov. "

Zuzana Lobotková, 28. augusta 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Jedálniček sa dá špeciálne zostaviť tak, aby dal stop starnutiu mozgu. U starších ľudí dochádza z poklesu kognitívnych funkcií, čo zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby. Chcete vedieť, čo treba jesť, aby ste sa tomu vyhli?

Aj víno je v poriadku


Tri porcie celozrnných potravín, zelená listová zelenina a jedna ďalšia zelenina. Okrem toho odborníci odporúčajú denne pohár vína, ako maškrtu orechy, fazuľu každý druhý deň, hydina a bobuľové ovocie aspoň dvakrát týždenne a ryby aspoň raz týždenne. To neznie tak náročne. Okrem toho sa však treba niektorým potravinám aj vyhýbať. Pozor si dajte na červené mäso, maslo a margarín, tučné syry, sladké pečivo a sladkosti, ale aj na vyprážané jedlá alebo rýchle občerstvenia.

Toto zistili výskumníci z Rush University Medical Center v Chicagu, ktorí študovali 960 dospelých viac ako 4,7 roku. Šlo o jedincov, ktorí na začiatku netrpeli demenciou. Ich vek bol asi 81,4. V priebehu štúdie dostávali ročné testy kognitívnych schopností, vrátane testov na dlhú a krátkodobú pamäť, schopnosť vnímať priestorové vzťahy medzi objektmi a testovanie rýchleho porovnania písmen, číslic, objektov, obrázkov alebo vzorov.

Každý rok tiež vyplňovali dotazníky o svojej strave. A výsledok? Tí, čo si prísnejšie sledovali jedálniček, mali mozog o 7,5 rokov mladší, než tí, ktorí si na stravu nedávali pozor. Stredomorská strava navyše súvisí s nižším rizikom Alzheimerovej choroby, vysokého krvného tlaku, srdcového infarktu a mŕtvice.

Doktorka Martha Morrisová, ktorá tento jedálniček obhajuje, pre dailymail.co.uk uviedla: „U každého dochádza vekom k poklesu funkcií a Alzheimerova choroba je teraz šiestou najčastejšou príčinou úmrtí v Spojených štátoch. Preto je prevencia úbytku kognitívnych funkcií, čo je určujúci rys demencie, teraz dôležitejšia ako inokedy.“

Tento výskum posilňuje to, čo už vieme o význame zachovania zdravej a vyváženej stravy – udržuje váš mozog zdravý. Predchádzajúci výskum naznačuje, že dobrá strava môže znížiť riziko vzniku demencie a teraz vidíme, že môže spomaliť aj kognitívny pokles zvyčajne súvisiaci s vekom. Je dôležité, aby si ľudia uvedomili, že existuje niekoľko krokov, ktoré môžu podniknúť, aby znížili riziko demencie. Okrem zdravej vyváženej stravy netreba zabúdať aj na fyzické aktivity a vyhýbanie sa cigaretám a alkoholu.

ODPORÚČAME AJ:
Čaká vás operácia? Zotavujte sa s hudbou
Pred salmonelózou sa možno chrániť dôkladným prevarením jedla
Desať najlepších prírodných náhrad cukru. Ktorá zachutí vám?
Zdravie sa podpisuje aj na tvári

Komentáre