Zdravie

Psychiatrička: Za samovraždami stoja najčastejšie vzťahové problémy

"Podľa psychiatričky Vandy Valkučákovej môžu byť spúšťače akútnych stavov v psychiatrii rôzne. Pri suicidálnom (pozn. red. samovražednom) správaní býva dominantná najmä problematika vzťahov."

Tablet TV, 14. februára 2017 11:00
Spúšťačom samovražedných sklonov môžu byť vzťahy, financie aj problémy v práci. Foto: Pixabay
Psychiatrička Vanda Valkučáková sa akútnym stavom v psychiatrii venovala najskôr v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku, aktuálne pracuje na Psychiatrickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Tu sa stretáva s celou paletou duševných porúch.

"Tie akútne sú tie, ktoré nejako ohrozujú život človeka alebo jeho okolie. Poprípade, ktoré vyžadujú liečebnú intervenciu. V zásade sem zaraďujeme intoxikácie psychoaktívnymi látkami a s tým súvisiace poruchy správania, odvykacie stavy pri odňatí psychoaktívnych látok a alkoholu, psychotické poruchy, suicidálne správanie, adaptačné poruchy, resp. reaktívne stavy," hovorí psychiatrička o psychických problémoch, s ktorými sa stretáva denne.

Spúšťače takýchto porúch pritom môžu byť rôzne. "Pri suicidálnom správaní by som povedala, že dominuje tá vzťahová problematika, to býva ten pálčivý problém. Samozrejme, ďalej sú to financie, problémy v práci...," hovorí Valkučáková. Doktorka ale dodáva, že väčšinou ide o kombináciu viacerých faktorov.

Dôvod, prečo je psychických porúch čím ďalej, tým viac, vidí Valkučáková aj v tom, že psychiatria napreduje a lekári sa viac zaoberajú diagnostikou. Zároveň sa mení aj prístup ľudí, ktorí už nemajú obrovský strach navštíviť psychiatra. "Už to nie je taká hrozivá nálepka, niečo stigmatizujúce na celý život. Nie je to ani zriedkavé," hovorí.



To, že väčšie množstvo psychiatrických diagnóz súvisí s tlakom farmaceutického priemyslu na predpisovanie liekov, ostro odmieta, pričom hovorí o konšpiračných teóriách. "My sa v praxi skôr stretávame s tým, že v rámci medikácie sú prísne obmedzenia na diagnózy. Dajme tomu - čo je možné dávať schizofrénii, nie je možné podľa pravidiel dávať schizoafektívnym poruchám. Skôr tým pacient trpí, čiže tento trend tam určite nie je," spresňuje Valkučáková. A hoci je podľa lekárky voči psychiatrii menej predsudkov než v minulosti, ešte stále si nemyslí, že situácia je ideálna. "Predpokladám, že ešte musí prejsť dlhá, dlhá doba, kým ľudia budú brať duševnú poruchu ako napríklad priamy ekvivalent zlomenej nohy."

Psychiatrička hovorí aj o tom, že veľkým a špecifickým problémom slovenskej populácie je, že má problém s alkoholom. "Máme vysoké percento ľudí závislých od alkoholu, máme vysoké percento ľudí, ktorí škodlivo užívajú alkohol a celkovo aj to spoločenské akceptovanie tohto problému je veľmi poddimenzované."

Lekárka Vanda Valkučáková v štúdiu TABLET.TV rozpráva aj o trende "odlivu mozgov". Najčastejšie totiž za hranice odchádzajú pracovať absolventi lekárskych fakúlt. "Odísť, či zostať, nie je jednoduché rozhodnutie. Aj mnoho mojich spolužiakov z ročníka odišlo, či už hneď po škole alebo postupom času, pracovať do Českej republiky alebo Nemecka, poprípade do iných krajín. Bolo by také idylické povedať, že človek tu ostáva, aby budoval medicínu na Slovensku a že treba splatiť dlh spoločnosti, keď sme tu študovali. V mojom prípade tou hlavnou motiváciou bola rodina. To bol ten hlavný faktor, pre ktorý som ostala," vysvetľuje psychiatrička.

Zaujímavé však je, že po odbornej stránke nemá pocit, žeby sa lekár na Slovensku nemohol dostatočne realizovať. "Tá psychiatria na Slovensku ide s dobou, je moderná a mala som šťastie aj na kolegov primárov, od ktorých sa dalo toho dosť naučiť," hovorí Valkučáková.

Pozrite si ďalšiu časť relácie ZDRAVIE s moderátorkou Karolínou Lacovou.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Pálenie záhy je častým problémom. Čo radí gastroenterológ?
Zabudnite na lieky proti bolesti, pomôžte si prírodne
Stovky Slovákov chcú po smrti dať svoje telo medikom, neplatí sa za to
V noci svietime viac, umelé svetlo nám však škodí

Komentáre