Zdravie

Psoriáza postihuje aj nechty, odborníci poradia s liečbou

"Práve psoriáza nechtov často signalizuje, že sa ochorenie prejaví aj na kĺboch v podobe psoriatickej artritídy."

TASR, 6. októbra 2017 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann
Psoriázou, chronickým zápalovým ochorením celého organizmu, trpia aj desaťtisíce Slovákov. Sprevádza ju vznik psoriatických ložísk na koži, ktoré môžu svrbieť alebo sa z nich odlupuje koža. Mnoho pacientov má skúsenosť nielen s prejavmi na koži, ale aj s postihnutím nechtov na rukách a nohách, čo môže byť príznakom nekontrolovaného zápalu a ťažších foriem psoriázy.

"U 80 až 90 percent psoriatických pacientov sa problémy s nechtami môžu vyskytnúť. Niekedy sa objavujú hneď a počas celej liečby nemiznú, inokedy sa objavujú a zase strácajú v individuálnych intervaloch. Typickými zmenami na nechtoch sú malé poklesnutia nechtovej platničky, čo sa prejaví tvorbou malých jamiek v nechte. Ochorenie tým vytvára akoby bodkované nechty alebo na nich tvorí takzvané olejové škvrny – ohraničené žltohnedé odlupovanie nechtovej platničky," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave profesor Juraj Péč, prednosta Dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine.

Práve psoriáza nechtov často signalizuje, že sa ochorenie prejaví aj na kĺboch v podobe psoriatickej artritídy. "Príznaky psoriatickej artritídy sa u ľudí, ktorí majú postihnuté nechty, objavujú až trikrát častejšie," doplnil Martin Žlnay, reumatológ z Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch.

V súčasnosti majú pacienti k dispozícii viaceré možnosti liečby. "Liečba psoriázy nechtov je trochu ťažšia ako pri psoriáze kože. Ak by sme sa pozreli na čísla, prejavy na nechtoch sa podarí zmierniť asi v polovici prípadov. Ak nezaberá lokálna liečba, treba vyskúšať konvenčnú systémovú liečbu. Najúspešnejšia však zostáva biologická liečba," vysvetlil profesor Péč.

Pacienti sa môžu o ochorení a liečbe poradiť s odborníkmi počas Dňa otvorených dverí v deviatich centrách biologickej liečby psoriázy a deviatich dermatovenerologických ambulanciách, ktorý bude 27. októbra. "Odborníci v špecializovaných ambulanciách budú k dispozícii pre všetkých záujemcov, ktorí sa chcú nechať vyšetriť, diagnostikovať a hľadať ďalšie spôsoby liečby," zhrnul profesor Péč. Nie je potrebný žiadny výmenný lístok od všeobecného lekára, stačí sa zaregistrovať na www.derma.sk.

ODPORÚČAME AJ:
Pupočníková krv a tkanivo sú zdrojom buniek, ktoré môžu liečiť
Za otravami z húb sú zväčša slabé vedomosti sviatočných zberateľov
Na jeseň číha na ľudí chrípka i prechladnutie. Ako sa na ne pripraviť?
Vypadávajú vám vlasy? Môže za to kolísanie hormónov

Komentáre