Zdravie

Proti akné s tými správnymi potravinami

"Ak si myslíte, že za stav vašej pleti môžu predovšetkým údené salámy a čokoláda, ktorej sa ani po rokoch neviete vzdať, zamyslite sa ešte raz."

Danka Šoporová, 8. januára 2013 13:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Máte dávno po puberte, no nepekného akné sa nie a nie zbaviť? Hoci je za vznik akné zodpovedná predovšetkým genetika a produkcia hormónov, stav našej pleti vieme ovplyvniť i správnymi potravinami. Ktoré sú v boji proti nepekným vyrážkam tými najlepšími pomocníkmi?

Brazílske orechy


Sú mimoriadne bohaté na selén - silný antioxidant chrániaci bunky pred zápalom, navyše prispievajúci k zachovaniu elasticity pokožky. Selén znásobuje svoju silu v kombinácii s vitamínom E a A. Pridajte si preto k brazílskym orechom na tanier i papriku a mandle. Mimochodom, už dva brazílske orechy obsahujú potrebnú dennú dávku selénu.

Potraviny s vysokým obsahom betakaroténu


Betakarotén (je prítomný v oranžovom, žltom, červenom ovocí a zelenine) sa v tele mení na vitamín A. Ten, ako je dobre známe, priaznivo vplýva na stav pokožky. Odporúčané množstvo je minimálne pol hrnčeka oranžovej, červenej alebo žltej zeleniny denne.
Ilustračné foto Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková

Potraviny s vysokým obsahom zinku


Reč je napríklad o strukovinách, hydine či ustriciach. Nikto nepozná presnú príčinu, no dostatok zinku preukázateľne eliminuje kožné problémy. Predpokladá sa, že zinok vie udržať pod kontrolou uvoľňovanie mužských hormónov, ktoré sú zodpovedné za vznik akné. Okrem toho pomáha telu absorbovať už spomínaný vitamín A.

Potraviny s vysokým obsahom vitamínu E


Najhodnotnejšími zdrojmi vitamínu E sú rastlinné oleje, živočíšne tuky z mäsa, rýb, hydiny a samozrejme orechy. Ak preferujete potraviny s menším počtom kalórií, vyskúšajte listovú zeleninu, prípadne celozrnné pečivo. Nezabudnite, že vitamín E je rozpustný v tukoch, preto sa odporúča jesť ho v kombinácii s nimi. Máte na tanieri šalát? V tom prípade si ho pokvapkajte troškou olivového oleja.

Potraviny s vysokým obsahom vitamínu C


Pomaranče, paradajky, melóny a iné na vitamín C bohaté potraviny, chránia pleť pred nepeknými jazvičkami spôsobenými akné. Bioflavonoidy, ktoré obsahuje napríklad vnútorná biela vrstva šupky citrusového ovocia, pôsobí protizápalovo a podporuje práve uzdravujúce účinky vitamínu C.
Ilustračné foto Foto: TASR/Zdeněk Urban

Čomu sa vyhýbať?


Keď vedci skúmali stravu dospievajúcej mládeže na Kitavanských ostrovoch v Novej Guinei a regiónu Ache v Paraguaji, kde sa akné nevyskytuje vôbec, postrehli jednu zaujímavú vec. Ich strava bola bohatá na zelenú listovú zeleninu a jamy (hľuzy podobné zemiakom), nemala takmer žiadny biely cukor a múku, ktoré podporujú zvyšovanie hladiny hormónov. Ihneď po presťahovaní na Západ a zmenou zaužívaných stravovacích návykov začali i obyvateľov Ache trápiť vyrážky.

Ak sa neviete zbaviť nepekného akné, vyskúšajte zo svojho jedálnička aspoň na istý čas vyradiť už spomínanú bielu múku, zemiakovú kašu a všetko, do čoho sa pridáva veľa cukru. Vedci sa domnievajú, že práve zvýšená hladinu cukru a následne aj inzulínu v krvi podporuje vznik akné a zhoršuje jeho priebeh. Je mylné domnievať sa, že ak už nikdy viac nevezmete do úst šunkovú pizzu, budete mať ukážkovú pleť ako Barbie. Nezabúdajte však, že sú to práve potraviny, ktoré napomáhajú udržať hladinu hormónov v rovnováhe a tým ovplyvňovať stav vašej pokožky.

Komentáre