Zdravie

Problémy so spánkom a zlé sny: Môžu signalizovať Parkinsona?

"Parkinson sa môže o slovo prihlásiť aj pätnásť rokov pred prvými príznakmi. "

Zuzana Lobotková, 12. júna 2017 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Problémy so spánkom by mohli signalizovať mozgové ochorenia už 15 rokov dopredu. Porucha REM spánkovej fázy je ten najsilnejší prediktor. Ak sa váš partner v spánku hmýri, možno vás láka ho šťuchnúť pod rebrá a spať ďalej. Ale ľudia, ktorí sa v spánku hýbu, môžu mať vyššie riziko rozvoja demencie alebo Parkinsonovej choroby.

Výstražný maják


Nové výskumy naznačujú, že určité spánkové poruchy by mohli predstavovať výstražné signály pre neurologické problémy. Kanadskí akademici zistili, že porucha REM spánkovej fázy, ktorá je charakteristická výrazným pohybom počas snenia, je ten najsilnejší klinický prediktor neurodegeneratívnych ochorení.

Doktor John Peever z Univerzity v Toronte vypočítal, že až 80 percent ľudí s vážnymi spánkovými poruchami neskôr postihnú neurologické problémy. Väčšina ľudí, ktorí sa v spánku prehadzujú, sa na druhý deň budí s unavenými očami a počas dňa zaspávajú. V niektorých prípadoch sú tieto nočné pohyby také búrlivé, až ublížia sebe alebo svojmu partnerovi.

Doktor Peever si myslí, že spánkové poruchy sú spôsobené nefunkčnými bunkami v mozgovom kmeni. Keď väčšina ľudí sníva, a tieto bunky sú plne funkčné, paralyzujú spiace telo, aby ľudia nepredvádzali veci zo svojich snov. Nazývajú sa REM-aktívne neuróny a zapínajú sa, keď telo prejde do hlbokej REM fázy spánku. Tá je známa aj rýchlym pohybom očí počas spánku. Vtedy ľudia majú naozaj živé sny. Ale ľudia s poruchami spánku tieto REM-aktívne neuróny nikdy nezapínajú. Telo sa teda pohybuje ako v snoch vo vašej mysli.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Ešte si počkáme


Ak tieto bunky nefungujú správne, zohrávajú úlohu aj pri demencii a iných problémoch s mozgom a nervovým systémom u starších ľudí. Doktor Peever dúfa, že jeho výskum pomôže lekárom odhaliť problémy, než sa rozvinú. Na neurodegeneratívne ochorenia nie je liek, takže vedieť o riziku by vám mohlo pomôcť osvojiť si zdravšie návyky a tak oddialiť nástup ochorenia.

“Tak, ako to vidíme u ľudí s rizikom rakoviny, diagnostikovanie REM problémov nám pomôže poskytnúť pacientovi rady, aby viedli čo najzdravší život a starali sa viac o prevenciu, než sa u nich rozvinie vážne neurologické ochorenie. Bude to trvať ešte niekoľko rokov, no jedného dňa by to mohlo pomôcť tisícom ľudí žiť dlhšie bež náročnej lekárskej pozornosti,” vyjadril svoje nádeje doktor Peever.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
LOGOPEDIČKA: Rečové poruchy u detí možno podchytiť už od narodenia
Zjedli by ste za pohár červov, ak by vás to zbavilo alergie?
Dýchavičnosť nemusí byť o starobe, môže ísť o ochorenie srdca
Držte si klobúky! Zachránia vaše vlasy pred vypadávaním

Komentáre