Zdravie

Problémy s erekciou: Kedy sa to môže stať aj vám?

"Nie je to len otázka veku. Nemyslite si, že problémy v tejto oblasti môžu mať len starší muži. Stať sa to môže každému."

, 13. augusta 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Je síce pravda, že vo väčšine prípadov ide o mužov nad 40 rokov. V tejto vekovej kategórii postihujú problémy s erekciou viac ako polovicu mužov. No to neznamená, že mužov, ktorí nedosiahli 40 rokov, táto porucha obchádza veľkým oblúkom. Na Slovensku s týmto problémom zápasí viac ako pol milióna mužov mladších ako 40 rokov. A to sa nedá presne posúdiť, či sa všetci priznali, alebo čo je ich ešte viac.

Kedy sa môžu objaviť problémy?


Erektilná dysfunkcia väčšinou potrebuje spoločnosť, takže sa neobjaví len tak sama. Môžete ju považovať za symptóm, ktorý poukazuje na inú chorobu. Tá môže byť organická, ale aj psychická. Sami doma na to neprídete, takže zaručené prírodné prípravky a výťažky zo zázračných bylín z vás sexuálne stroje len tak ľahko nespravia. Väčšina mužov narazí na problém už v tomto štádiu, keď sa im v posteli prestane dariť. Hanbia sa o tomto probléme hovoriť s lekárom, a tak sa buď stiahnu a prestanú sexuálne žiť, alebo si kúpia spomínané zaručené pilulky.

Najlepším riešením je ísť za praktickým lekárom, urológom alebo sexuológom. Keď zistíte, či máte problém fyzický alebo psychický, môžete v liečbe pokračovať. Vo väčšine prípadov však ide o problém organický. Erektilná dysfunkcia totiž môže byť symptómom aj vážnych ochorení, ako sú nádorové aj nenádorové ochorenia prostaty, choroby srdca alebo cukrovka.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Erektilná dysfunkcia sa môže objaviť aj u pacientov, ktorí majú za sebou brušnú operáciu. Taktiež sa môže objaviť u tých, ktorí užívajú niektoré lieky, väčšinou ide o lieky na cholesterol alebo vysoký tlak.

Pokiaľ by sa mal urobiť akýsi rebríček ochorení, pri ktorých dochádza aj k problémom s erekciou, tak na prvom mieste by sa umiestnila cukrovka. Druhým najčastejším ochorením, ktoré erektilná dysfunkcia sprevádza, je ateroskleróza a tretím vysoký tlak.

Čo robiť?


Erektilná dysfunkcia nie je práve najpríjemnejším spoločníkom počas dlhých nocí. Má nepriaznivé účinky aj na psychiku muža, ktorý potom často upadá do depresií a stráca sebadôveru. Preto by každý mal svoj problém riešiť a nehanbiť sa za neho. Hanba totiž pri liečbe nepomôže, môže ju len zhoršiť.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Za liečbu však nepovažujte voľnopredajné prípravky, ktoré nájdete pomaly aj v potravinách. Sú to len výživové doplnky, ktoré sa väčšinou chvália zložením z niekoľkých rastlinných látok. Nemožno však od nich očakávať žiadny špecifický vplyv na erektilnú dysfunkciu.

Často sa v zložení týchto prípravkov objavuje L-arginín. Farmakologické testy však ukázali, že jeho vplyv je len nepatrný a prejavuje sa až pri naozaj vysokých dávkach. Žiadny výživový doplnok však neobsahuje až také vysoké dávky, a keby ich aj obsahoval, tak by mohol spôsobiť tráviace ťažkosti.

Lieky od lekára


Spoliehajte sa len na lieky, ktoré vám predpíše lekár. Urobí tak až potom, keď sa uistí, že nemáte žiadne iné ochorenie, ktoré dysfunkciu spôsobuje. Vyšetrenie je bezbolestné a neinvazívne, takže sa nie je čoho obávať.

Existujú rôzne lieky a generiká, nemusíte si na predpis vziať originálne, ktoré sú drahé. V dnešnej dobe totiž existuje viacero generických nástupcov známej tabletky s obsahom účinnej látky sildenafil. Generiká majú rovnaký účinok, no výrazne nižšiu cenu ako originálny liek.

Komentáre