Zdravie

Toto sú hlavné dôvody, prečo užívať probiotiká

"Bohužiaľ, väčšina ľudí si nie je vedomá významu probiotík. Pravdou však je, že ich nepotrebujú len tí so žalúdočnými problémami."

Zuzana Lobotková, 25. augusta 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič


Probiotiká určite pomáhajú so zažívacími problémami, a tak je zdravé ich užívať. Je tu však mnoho ďalších závažných dôvody, aby sa stali každodennou rutinou. Probiotiká naplnia žalúdok dobrými baktériami, ktoré ľuďom často chýbajú a majú na svedomí mnoho zdravotných výhod.

Alergia


Jeden z dôležitých benefitov užívania probiotík je pomoc pri liečbe alergií. Alergická nádcha je zápal nosových ciest. Brazílski vedci však spozorovali zmiernenie symptómov a účinnú prevenciu recidívy alergickej nádchy, práve ak alergici užívali probiotiká.

Potravinové intolerancie


Citlivosť na určité potraviny trápi veľa ľudí. Nielenže zabráni potešeniu z niektorých druhov potravín, následkom sú naozaj nepríjemné pocity a zažívacie ťažkosti. Intolerancia môže byť výsledkom poruchy normálnych, zdravých baktérií v hrubom čreve. Potravinové alergie sa dajú zmierniť správnym nutričným protokolom, ktorý zahŕňa práve probiotické baktérie.

Imunita


Probiotiká preukázateľne pomáhajú posilniť imunitný systém. V spoločnostiach s prehnanou hygienu odborníci zaznamenali prudký nárast autoimunitných a alergických ochorení. Imunitný systém nie je vystavovaný patogénnym organizmom. Zavedenie priateľských baktérií vo forme probiotík prebudí imunitu tým správnym spôsobom.

Močové problémy


Žiadna žena nehovorí rada o vaginálnych infekciách. Existuje celý rad vecí, ktoré môžu vyhodiť mikroflóru v pošve z rovnováhy, ako napríklad antibiotiká, antikoncepcia a spermicídy. Probiotiká môžu pomôcť obnoviť túto krehkú rovnováhu, ktorá je dôležitá pre zamedzenie vzniku urogenitálnych problémov.

Energia


Vedeli ste, že užívanie probiotík môže skutočne pomôcť zvýšiť energetickú hladinu? Energia sa nejaví ako priamo úmerná zdraviu čriev, ale je to tak. Probiotiká pomáhajú zlepšiť vstrebávanie vitamínov, bielkovín a minerálov, obnoviť rovnováhu črevnej flóry, vytlačiť zlé baktérie, ktoré spôsobujú ochorenia a udržať škodlivé vplyvy pod kontrolou. A všetky tieto veci môžu prispieť k pozdvihnutiu energie a duševnej pohody.

Nálada


Už ste niekedy počuli, že vaše črevá sú váš druhý mozog? Je v nich rozsiahla sieť neurónov, ktorá vám umožňuje „cítiť“ náladu vašich čriev. A ľudské emócie sú ovplyvnené aj nervami v črevách. Ďalší zaujímavý fakt je, že až 95 percent serotonínu, hormón pozitívne vplývajúci na náladu, je práve v črevách. Mať zdravé zažívanie teda naozaj súvisí s dobrou náladou.

Užívanie antibiotík


Antibiotiká môžu byť užitočné pri liečbe niektorých zdravotných problémov, avšak môžu spôsobiť v črevách zmätok. Antibiotiká zničia zlé baktérie, ktoré spôsobili ochorenie, ale poškodia aj priateľské baktérie, ktoré sú potrebné na rovnováhu. Napravia ju práve zázračné probiotiká.

Pochybujete ešte stále o účinku probiotík, alebo máte aj vy skúsenosti s ich pozitívnom prínose pre ľudské zdravie?

ĎALŠIE ČLÁNKY:


ALS: Trúfli by ste si aj vy na vedro s ľadovou vodou?
Smrť Robina Williamsa a liek na ebolu
Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina kože si nevyberá, chráňte sa na slnku aj v soláriách
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre