Zdravie

Pri výbere školskej tašky treba myslieť na hmotnosť dieťaťa

"Nadmerná záťaž z tašky zvyšuje riziko chybného držania tela a vzniku skoliózy. Ak sa nelieči včas, môže sa chrbtica poškodiť tak, že sa v dospelom veku už nebude dať napraviť."

TASR, 2. septembra 2018 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Pri výbere školskej tašky treba zohľadniť predovšetkým hmotnosť dieťaťa, ale aj ergonomické tvarovanie a materiál, z ktorého je taška vyrobená. Najmä najmenší školáci nosievajú často tašky, ktoré sú oveľa ťažšie, ako by mali byť vzhľadom na ich vek, uviedla to vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR Jana Hamade.

"Nadmerná záťaž z tašky zvyšuje riziko chybného držania tela a vzniku skoliózy. Ak sa nelieči včas, môže sa chrbtica poškodiť tak, že sa v dospelom veku už nebude dať napraviť," upozornila Hamade. Rodič by mal pravidelne kontrolovať, či dieťa v školskej aktovke nenosí zbytočnosti.

Odporúčané maximálne hmotnosti školských aktoviek podľa ročníkov základnej školy, predstavujú zhruba desať percent hmotnosti dieťaťa daného veku. Napríklad prváci a druháci by mali mať školskú tašku ťažkú zhruba do 2,5 kilogramu, tretiaci a štvrtáci môžu mať tašky ťažšie o jeden kilogram. Piataci a šiestaci môžu nosiť školské aktovky, ktoré vážia zhruba 4,5 kilogramu a o pol kilogramu viac môže mať taška starších žiakov.

Pri kúpe školskej tašky si má rodič overiť, či má certifikát a či je vyrobená zo zdraviu neškodných materiálov. "Ideálne je, ak je čo najľahšia, ak kopíruje prirodzený tvar chrbtice a zaisťuje dieťaťu stabilitu. Všímajte si tiež popruhy, nesmú byť veľmi úzke a majú byť nastavené tak, aby chrbát neťahali. Dieťa má tašku stále nosiť na oboch pleciach, nie iba na jednom," doplnila Hamade.

Komentáre