Zdravie

Pri úraze nepomôže panika, záchranári dali návod, ako postupovať

"Úrazy hlavy spôsobujú najmä pády. Ak sa objavia príznaky ako zvracanie, dvojité videnie či ospalosť, treba neodkladne vyhľadať odborníka, môže ísť o otras mozgu."

TASR, 21. augusta 2017 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Krvácajúca rana, zlomenina, úraz hlavy, podvrtnutý členok či úpal. Rodičia sú podľa záchranárov často svedkami takýchto úrazov detí počas prázdnin, nie každý však vie, ako v takejto situácii zareagovať.

Zlomeninu by sa rodič nikdy nemal snažiť vrátiť do pôvodného stavu, mohol by tak dieťaťu viac ublížiť. Treba ju riadne znehybniť a zafixovať. "Dolnú končatinu možno priviazať obväzom, šatkou či kusom oblečenia k tej zdravej. Treba znehybniť kĺb nad aj pod ranou, nikdy nie cez miesto zlomeniny. Pri otvorenej zlomenine je potrebné zastaviť krvácanie," uviedol záchranár Miroslav Nagy. Ak je to podľa neho možné, radí prekryť ju sterilným štvorcom z lekárničky tak, aby sa prekryla kosť. Potom treba kontaktovať záchranku alebo horskú službu. Zlomenú ruku je dôležité dať do závesu, tá sa vytvorí previazaním šatky alebo kusu oblečenia okolo krku, do ktorého sa zlomená končatina vloží.

Pri rane je dôležité zastaviť jej krvácanie, vo väčšine prípadov sa to dá dosiahnuť správne priloženým tlakovým obväzom. "Na ranu možno pritlačiť ruku alebo aj kus látky, v prípade pochybností treba volať záchranku, kde poradia, ako postupovať ďalej," povedal Nagy, ktorý je hlavným inštruktorom vo Falck Academy, ktorá poskytuje kurzy prvej pomoci.

Ak ranu spôsobil cudzí predmet, nikdy ho z nej nemožno odstraňovať, pretože ju upcháva a zabraňuje tak krvácaniu. Podľa záchranára sa má rodič pokúsiť pritlačiť okraje rany k sebe aj s cudzím predmetom, obložiť gázou a zafixovať. Potom treba volať záchranárov. "Ak došlo k náhodnému vybratiu predmetu, už ho nemožno dávať naspäť. Ranenému by to mohlo viac uškodiť," vysvetlil Nagy.

Úrazy hlavy spôsobujú najmä pády. Ak sa objavia príznaky ako zvracanie, dvojité videnie či ospalosť, treba neodkladne vyhľadať odborníka, môže ísť o otras mozgu.

Podvrtnutý členok je dôležité znehybniť, pevne ho obviazať šatkou alebo kusom látky. "Predíde sa tak opuchu či zhoršeniu zranenia," uviedol Nagy. Ak noha opúcha, alebo sa ňu nedá od bolesti postaviť, treba volať záchranárov. Úrazu sa dá predísť vhodne zvolenou obuvou - do terénu s pevnou podrážkou, ideálne so spevneným členkom.

Pri úpale radí Nagy odniesť dieťa do tieňa či na chladnejšie miesto. Ak je pri vedomí, treba mu podávať vlažné tekutiny a mokré obklady. "V prípade bezvedomia je dôležité ho uložiť do bočnej stabilizovanej polohy a volať sanitku," vysvetlil. Úpalu sa dá predísť nosením vhodnej pokrývky hlavy a pitím dostatku tekutín.

Nagy neodporúča konzumovať neznáme huby ani bobule. Ak sa tak stalo a človeku je nevoľno, treba vyhľadať odbornú pomoc. V prípade zvracania sa majú pozbierať zvyšky zvratkov a vziať na toxikologické vyšetrenie.

ODPORÚČAME AJ:
Chodíte na kúpalisko s kontaktnými šošovkami? Pozor, toto vám hrozí
V horúčavách pozor na jedlo. Je rajom pre baktérie, najmä salmonelózy
Ženy v lete môžu potrápiť kvasinky. Viete, ako im predísť?

Komentáre