Zdravie

Prekyslený žalúdok: Vyvarujte sa týchto chýb a nebudete mať problém

"Prekyslenie organizmu, ktoré spôsobuje nerovnováha kyselín a zásad v tráviacom trakte, sa v dnešnej dobe stalo doslova civilizačným problémom. "

Webmagazin.sk, 20. júna 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Lýdia Vojtaššáková
K prekysleniu organizmu dochádza vtedy, keď sa v tele nahromadí nadmerné množstvo kyselín. Je narušená rovnováha medzi zásadami a kyselinami.

Ak je množstvo kyselín a zásad v organizme vyvážené, pH má hodnotu zhruba v rozmedzí 7-7,5. Škála pH má číselné rozpätie od 0 do 14, pričom nižšie hodnoty charakterizujú kyslé prostredie a vyššie zásadité. Ak sa nachádza organizmus v stave, kedy u neho prevažujú kyseliny, snaží sa svoje pH vyrovnať. Ak sa mu ale nedostávajú všetky potrebné látky z vyváženej stravy, berie si vitamíny, minerály, stavebné bunky a ďalšie vzácne prvky z vlastných zásob, ako sú napríklad cievy, tkanivá či kosti.

Tam, kde sa uberá, tam to začne časom chýbať. Celý tento šetriaci režim organizmu môže byť spúšťačom mnohých civilizačných ochorení - migrény, cukrovky, reumy, obezity, artritídy, osteoporózy, obličkových kameňov, problémov žalúdočného traktu, zápalu uší, očí, dutín, slabej imunity, cýst, polypov, problémov s krvným tlakom, zubami a mnohých ďalších.

Čo prekyslenie spôsobuje?
• nesprávna a nezdravá životospráva (vyprážané, mastné, pikantné a korenisté jedlá, biely rafinovaný cukor, nedostatok tekutín, časté pitie kávy, alkoholu a pod.)
• fajčenie
• málo času na jedlo- rýchle jedenie a nedostatočné prežúvanie
• dlhodobé užívanie liekov
• fyzické a psychické vypätie, stres
• obezita


Ako optimalizovať hladinu pH?


1. Pite vodu s citrónom
Hoci by ste to o citróne nepovedali, je to najzásaditejšie ovocie. Je síce kyslý, no keď sa dostane do kontaktu s tráviacimi enzýmami, mení sa na zásaditý. Voda pomáha prečisťovať obličky a tlmí účinky kyslého kofeínu a sladkých nápojov. Ak teda budete začínať deň pohárom vody s citrónom a aj počas dňa budete pitný režim poctivo dodržiavať, pomôžete svojmu telu vytvárať vhodné zásadité prostredie.

2. Myslite na to, čo jete
Ak je organizmus prekyslený, tráviace enzýmy v tenkom čreve nepracujú naplno, čo oslabuje schopnosť tela spracovať potraviny a získavať z nich všetky potrebné živiny. Práve tento proces môže spôsobovať poruchy metabolizmu, cukrovku a pribúdajúce kilá. Aby ste túto situáciu zvrátili, musíte si naservírovať jedlá, ktoré obsahujú dostatočné množstvo enzýmov. Medzi zásadotvorné potraviny, ktoré by ste mali prijímať, patria takmer všetky druhy zeleniny a ovocia, strukoviny, mandle a lieskové oriešky, proso a pohánka, kyslomliečne výrobky, olivový olej, prírodný med, mak či kokos.
Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

3. Nahraďte biely cukor
O tom, že s bielym cukrom si svoju váhu ustrážite ťažko, už asi všete. Okrem toho sa zaraďuje medzi tie najkyslejšie potraviny, aké bežne konzumujeme. Nemusíte sa ho však hneď zbaviť a rozlúčiť sa so sladkými dobrotami. Stačí, ak ho nahradíte zásaditými sladidlami, napríklad stéviou. Okrem hladiny pH prispejete i k vyrovnaniu hladiny cukru v krvi.

4. Kombinácia horčíka, vápnika a sladkého drievka
Horčík je jednou z hlavných látok ovplyvňujúcich vyrovnávaciu schopnosť organizmu udržiavať kyslo-zásaditú rovnováhu. Okrem iného má schopnosť dodať vášmu telu okamžitú energiu. Preto by potraviny bohaté na horčík mali byť samozrejmou súčasťou vášho jedálnička. Ak máte zafixované, že vápnik je dôležitý pre kosti, pridajte mu ďalšiu vlastnosť, prispieva k normálnej funkcii tráviacich enzýmov.

Tretím fanúšikom trávenia je sladké drievko, ktoré podporuje rovnováhu a komfort v dráždivom tráviacom systéme, normálnu funkciu slizníc žalúdka a tenkého čreva. Ak sa obávate, že si príjem týchto látok v strave dostatočne neustrážite, nájdete ich vo výživových doplnkoch ako napríklad Antacidum Aktiv. Obsahujú všetky látky, ktoré zabránia, aby ste sa kvôli prekyslenému žalúdku cítili nekomfortne.

Prejavy prekysleného žalúdku:
• nadúvanie a nepríjemné pocity plynatosti v žalúdku
• pálenie záhy
• svalové kŕče
• rapídne zmeny hmotnosti- priberanie či chudnutie
• pocit vyčerpania, únavy a nedostatku energie (často hneď po jedle)
• oslabená obranyschopnosť
• bolestí rôznych častí tela (žalúdok, svaly, hrudník, hlava a pod.)
• dýchacie problémy
• kašeľ a zahlienenie


ODPORÚČAME AJ:
Hrsť orechov denne spomalí rast rakoviny hrubého čreva
Nezabúdate na tváre? Neznesiete kávu? Možno máte superzmysly
Chcete si predĺžiť život? Prechádzajte sa aspoň dve minúty za hodinu
Liečivé rastliny rastúce na jar prispievajú k detoxikácii organizmu

Komentáre